Agencija za konoplju

Go down

Agencija za konoplju Empty Agencija za konoplju

Post by debotoijusto on 9/8/2019, 18:16

PREDSJEDNIK SDP-a Davor Bernardić i Mirela Holy predstavili su SDP-ov plan za potpunu legalizaciju konoplje.
"Smatramo da bi se liberalizacijom i legalizacijom, pod kontrolom države, ostvario dodatni gospodarski rast, i prihodi koji bi se mogli usmjeriti na otvaranje novih radnih mjesta. Rezultat legalizacije marihuane je prije svega dodatni razvoj turističkog sektora, rast poljoprivredne proizvodnje, i ono što je posljedično i najvažnije rast BDP-a", naglasio je Bernardić na konferenciji za novinare.
Osvrnuo se i na posljednje izmjene Zakona o suzbijanju zloupotrebe opojnih droga kojim su se ozakonili pojedini dijelovi industrijske upotrebe konoplje.
"Zadnjim promjenama zakona neće se doći do potpunog iskorištavanja potencijala konoplje. U Hrvatskoj se o uzgoju marihuane u rekreativne svrhe zapravo nikada nije ni ozbiljno razgovaralo", kazao je Bernardić.

Mirela Holy je dodala kako interes za legalizacijom raste iz godine u godinu, a da ovim izmjenama nije omogućena puna primjena i gospodarsko, sociološko, i ekološko iskorištavanje konoplje.
Naglasili su kako proizvodi od konoplje pružaju kvalitetnu i održivu alternativu mnogim štetnim proizvodima, poput biorazgradive plastike, građevinskih proizvoda, boja, lakova i sličnog.
Između ostalog, naglašen je i bitan ljudski faktor kojemu bi pomogla legalizacija.
"Konoplja olakšava brojne simptome bolesti poput multiple skleroze, HIV-a, Parkinsonove bolesti, epilepsije i drugih malignih bolesti", poručio je Bernardić.
Naveo je da zemlje poput Kanade, Nizozemske i Češke zbog legalizacije godišnje zajedno zarađuju oko 55 milijardi dolara.
"Legalizacija marihuane ima pozitivan utjecaj na turizam jer bi slobodno uživanje u kanabisu moglo privući nove goste. Takozvani marihuanski turizam prvi je razvio Amsterdam, a po uzoru na njega i mnoge druge europske države", rekao je Bernardić.
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 19231
2014-04-12


Back to top Go down

Agencija za konoplju Empty Re: Agencija za konoplju

Post by debotoijusto on 9/8/2019, 18:18

U SDP-ovom prijedlogu je navedeno kako bi svaka punoljetna osoba mogla uzgajati do devet biljaka u cvijetu, a svaka pravna ili fizička osoba mogla bi se komercijalno baviti uzgojem, prometom i preradom svih vrsta konoplje.
Dodali su također, ako bi taj proizvođač bio na visokoj razini kvalitete uzgoja, onda bi mogao i uzgajati za potrebe zdravstvenog sustava.
"Osnovat će se regulatorno tijelo, Agencija za konoplju, s ovlastima regulacije tržišta, predlaganja podzakonskih akata, uređivanja svih aspekata uzgoja prometa i prerade svih vrsta konoplje", kazao je Bernardić.
Dodao je kako će to tijelo "obavljati i komercijalne djelatnosti, kao i plasiranje prikupljenih sredstava koja će usmjeravati u poticanje razvoja te industrije"

Holy je pojasnila kako je bi to bio "lex specialis", iznad Zakona o suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, a tim zakonom bi se regulirale obaveze cijelog niza ministarstava i tijela javne vlasti, kako bi se omogućila operacionalizacija i implementacija punih gospodarskih potencijala konoplje.
Nakon javne rasprave, prijedlog "lex konoplje" će pustiti u saborsku proceduru.
"Nadamo se da će to biti do kraja godine, kako bi građani čim prije mogli osjetiti koristi", zaključio je Bernardić.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/sdp-trazi-potpunu-legalizaciju-marihuane-predstavili-su-plan/2107403.aspx
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 19231
2014-04-12


Back to top Go down

Agencija za konoplju Empty Re: Agencija za konoplju

Post by debotoijusto on 9/8/2019, 18:19

kako bi građani čim prije mogli osjetiti koristi

:cru
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 19231
2014-04-12


Back to top Go down

Agencija za konoplju Empty Re: Agencija za konoplju

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum