Šta je Alija Izetbegović govorio o Titu

Go down

Šta je Alija Izetbegović govorio o Titu Empty Šta je Alija Izetbegović govorio o Titu

Post by Hektorović on 8/8/2019, 17:54

Šta je Alija Izetbegović govorio o Titu
Na godišnjicu rođenja prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića zanimljivo je prisjetiti se njegovih misli i rečenica o Josipu Brozu Titu. Izetbegovića je onaj režim osuđivao, ali on nije mislio da je Tito zločinac, kao što mnogi u demokratskim režimima misle.
Današnja BiH je u granicama koje su uspostavljene pod Titom, to je neporeciva činjenica, isto kao što je i činjenica da jedino u Sarajevu od svih glavnih gradova glavna ulica i dalje nosi ime po "najvećem sinu svih jugoslovenskih naroda i narodnosti".
- …Ja nisam nikad krio simpatije prema tom čovjeku, jer mi nije davao utisak nekog zloće-čovjeka. Imao sam utisak da je širok čovjek, otvoren prema životu, da je volio da živimo i da je puštao druge da ga žive, za razliku od drugih komunističkih rukovodilaca koji su bili više askete. 
Znate i vi, pod asketama je teško, sami sebe izlažu patnji, pa to traže i od drugih ljudi. Tito je bio neka druga vrsta čovjeka. I tako, jednom riječju, nemam ja neki negativni odnos prema Titu. Vi znate, mi ovdje ni ulicu koja se zove po njegovom imenu nismo nikad predjenuli, mada smo to mogli da uradimo.
Prošli smo kroz vrlo težak period od rata, kada je bilo takvih zahtjeva. Mi to nismo dali. Nisam ni ja dao to. Jednostavno ne smatram da historija počinje od nas. Taj čovjek je uradio neke značajne stvari, stvorio je jednu zemlju, ojačao je… - svojevremeno je govorio Izetbegović (Sakupljeni intervjui sa Alijom Izetbegovićem, u knjizi Mate Đakovića, Moji razgovori sa Alijom).
Hektorović
Hektorović

Posts : 11304
2018-04-10


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum