Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju"

Page 4 of 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

Go down

Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju" - Page 4 Empty Re: Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju"

Post by RayMabus on 10/7/2019, 18:20

@Hektorović wrote:
@AssadNaPodmornici wrote:normalno sve to stoji, ali smješno mi je već sada kmečanje i opravdavanje "srušili nas muslimani," jer par glupih muslimana sa prosječnim IQom se raduje što je susjedu crkla krava. a njima će krepati njihova.  kao muslimani u federaciji(a tamo je isto na vlasti HDZ?) im nisu dali jeftiniju struju, iako bosna već sada ima među najjeftiniju struju u Europi. Kako Njemci sa 3-4puta skupljom strujom , opstaju im sve tvornice? možda zato što nema rodijaka koji kradu?

ako žele prave krivce u aluminiju, imaju HDZ-BiH , i sve direktore i managare. samo neka im prate imovinu. a 99% svih direktora su hrvati-katolici, domoljubi , rodom iz hercegovine. i vjerojatno većina članovi HDZ-BiH. netrebaju dalje. 

tako nesretni ero ne želi priznati da su njegovi rodijaci na poziciji zajebali i popljačkali njegove rodijake koji nisu bili na poziciji. takav je način preživljavanja bio stoljećima u hercegovini, pa i većini balkana.

Na koncu HDZ drži elektroprivredu HZHB
Možda Čović i ekipa bacila oko na nekretnine pa ugasili tvornicu. A nešto je čin to tako naprasno gase a znaju da rade nepovratnu štetu i da će ugasit tvornicu. Očito previše radnika i prevelik problem pa onda stečaj sve rješava.
RayMabus
RayMabus

Posts : 89884
2014-04-11


Back to top Go down

Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju" - Page 4 Empty Re: Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju"

Post by RayMabus on 10/7/2019, 18:22

@debotoijusto wrote:
@RayMabus wrote:A kog brige za nacionalno više kad te jebu tvoju vlastiti roditelji u zdrav mozak. 

Došla mi čestitka sa suda , 300 kuna troškova , obavezni psihološki tretman i uvjetno 15 dana zatvora i 3000 kuna ako u roku godinu dana opet napravin pizdariju.

Sad ću iz dišpeta prodat auto , ionako ga ne vozin nego jedino njega u bolnicu i do polja , neću plaćat registraciju od 2400 kuna godišnje , neman brige oko auta i s ton lovon izgurat do 2021 godine kad njemu prestaje plaćanje poreza na nekretnine i onda jedan stan moj pa to računaj kad da san ti platija režije.

Ležat doma i boli me kurac i za njega i šta njemu triba , ideš pomoć a on te jebe u zdrav mozak.
koje auto koliko love jel odrzavan...?
Nisan još doša do toga koliko love. Priša samo 85 tisuća kilometara u deset godina. Ima san dva auta jedno vrime pa ga uopće nisan vozija puno. Citroen 4.

Ne triba mi a prodat ću ga sad iz dišpeta jer praktički jedino oca vodin u bolnicu i do polja. Nek sad sam zove Hitnu kad ga šta zaboli i nekog drugog kad triba nešto do polja. 

Šta.ću ja plaćat 2400 kuna registracije a oden do Splita potrošin goriva koliko me iziđe autobusna karta.


Last edited by RayMabus on 10/7/2019, 18:26; edited 2 times in total
RayMabus
RayMabus

Posts : 89884
2014-04-11


Back to top Go down

Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju" - Page 4 Empty Re: Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju"

Post by Eroo on 10/7/2019, 18:25

@Hektorović wrote:
@AssadNaPodmornici wrote:
@Hektorović wrote:[size=32]DAN KADA JE UGAŠEN MOSTAR[/size]


Noćas u 00:04 nije ugašen Aluminij, ugašen je Mostar. Mi nismo ni svjesni koje će posljedice na društvo imati uništavanje mostarskog giganta. Zato ovo nije propast ovog poduzeća, nego propast politike koju vodimo i koja nas vodi posljednjih dva desetljeća.
Ne postoji građanin Mostara koji nije bio povezan sa Aluminijskim kombinatom, izravno ili neizravno, gigantom koji je bio srce i duša Mostara i Hercegovine. Današnji dan, 10.07.2019.g., ostati će upisan kao dan kada je ugašen istinski simbol Mostara, kada je prerezana naša žila kucavica. Ono sto nisu uspjeli agresori od 1990-1995, uspjeli su tzv. “Hrvati”, koji to nikada nisu bili. Nije ovo prvi, a ni posljednji gigant u Mostaru koji se gasi. SOKO, Hotel Ero, Žitopromet, Aluminijski kombinat…na redu je HT Mostar. HDZ BiH je uništio sve što vrijedi u ovom gradu, oduzeo je ovom narodu dostojanstvo. Izborni rezultati to ne pokazuju i  to dovoljno govori o nama samima. Palili smo svijeće zbog Komšića, mimohodali gradom „RIP Democracy“, gdje je sada stranačka omladina i rodbina sa natpisima „RIP Hrvati u BiH“?
Danas je dan žalosti. Dan žalosti za onima koji će biti primorani spremati kofere, pozdravljati se s prijateljima, kumovima, rodbinom, dan žalosti za one koji objašnjavaju djeci da moraju otići. Dan žalosti za one koji su sinoć do kasnih doba čekali u poduzeću nadu kako se Aluminij neće ugasiti, a onda u suzama i bijesu dočekali ni u snu neočekivano. Dočekaše kako se uistinu u Mostaru ostvaruju snovi, ali oni najgori. Dođite sada premijeru i gradonačelniče u svojim vozilima od 150 000 KM i skupim odijelima i košuljama, pa recite djelatnicima koji danas ručno popisuju imovinu u Aluminiju (što se ni u ratu nije dogodilo) kako bi se spasilo što se spasiti da i recite im kako „mislite da se neće Aluminij ugasiti“.
:tu

Zapadna Hercegovina je relativno uspješna jer tamo nije bilo velikih državnih firmi... u Mostaru i Čapljini, gdje je bilo, sve je to propalo...

Istina, plaće su bile dobre, no gubitci su bili katastrofa, umjesto da srežu plaće i radnu snagu za 50-60% (a višak je bio toliki) oni su otvarali wellnes centre i vinarije...
I to sam objasnio, ali avaj...25 godina je sve lijepo funkcioniralo dok firmu niste vi i Muslimani preuzeli.
Sjebali ste je sebi i ne Čoviću i Hercegovcima. Još vam to nije došlo do malog mozga? :D
Eroo
Eroo

Posts : 32319
2016-07-22


Back to top Go down

Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju" - Page 4 Empty Re: Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju"

Post by Guest on 10/7/2019, 18:27

@Eroo wrote:
Gnječ wrote:
@Eroo wrote:
Gnječ wrote:pionir marčelo uživa elektroliza je passe.

https://avaz.ba/vijesti/bih/501169/dzindic-vlada-nastavlja-pregovore-sa-strateskim-partnerima-u-vezi-s-aluminijem

Evo velemajstora, on će naći održiv model dok si reko hadžihafisizetbegović.
Aluminij je kao kvalificiran potrošač plaćao elektriku po 78€ a njegova svjetska
konkurencija 28€. Elektrika predstavlja 60% ukupnih troškova u proizvodnji trupaca.
Sve im je lijepo objašnjeno kod ulaska u upravljanje Aluminijem.
Inače, dok je firmom upravljao Brajković Aluminij je radio još uvijek s dobitkom
i bio je najveći izvoznik u BiH. Predstavljao je 8% u  GDP-u.
Zatvaranjem Aluminija uskoro se zatvara i luka Ploče, a zatim željeznica,
te posredno i mnoge firme po Bosni, kao i sve firme kojima je Aluminij bio dobavljač
sirovine.Aluminij je početak urušavanja BiH kao protektorata. Nema joj spasa.
Hrvati, kojih je 15%,  imaju u vlasništvu još uvijek  40% ukupnog gospodarstva.


Kako se jedna takva kompanija kakav je bio Aluminij danas nalazi pred gašenjem? Ako se vratimo malo unazad, gotovo je nemoguće da se ne sjetimo medijskih hvalospjeva o Aluminiju kao najvećem bh. izvozniku, o privrednom čudu iz Hercegovine te neizostavnih novinskih bajki o Miji Brajkoviću, nekadašnjem direktoru Aluminija, kao najboljem hrvatskom menadžeru svih vremena, od postanka ameba pa sve do danas. I zaista, kako se sada jedno takvo privredno čudo gasi?

A odgovor na to pitanje je zapravo prilično jednostavan i svodi se samo na dvije riječ - loš menadžment.

Aluminij zapravo nikada i nije bio privredno čudo u pravom smislu te riječi, jer je prodavao tek puku sirovinu, pri čemu je tajna uspjeha ležala u političkom dogovaranju cijene električne energije daleko ispod tržišne vrijednosti.

A električna energija je krucijalna u procesu proizvodnje jer ona čini čak 50 posto ukupnih troškova proizvedene tone aluminija. I sve dok u proizvodnje pogone stiže struja po nižoj cijeni od tržišne, proizvodnja aluminija je itekako rentabilna i isplativa. Međutim, čim se poveća cijena električne energije koja pristiže u mostarske pogone, aluminij iz Hercegovine više nije konkurentan na svjetskom tržištu i eto problema.

Od kraja rata u BiH kroz Aluminij je prošlo devet direktora i svima je njima, manje ili više, primarni zadatak bio nabaviti što je moguće jeftiniju struju. I da ne bude zabune, to nije loše, tu nema ništa sporno. Pa naravno da će menadžeri bilo koje kompanije raditi na nabavljanju što je moguće jeftinijih ulaznih komponenti. No, ono što je u ovom našem slučaju specifično je da su svi prethodni direktori Aluminija jeftinu električnu energiju zapravo nabavljali političkim vezama sa HDZ-om, pri čemu je upravo Brajković u tome bio pravi maher.

I upravo je to političko dogovaranje cijena uništilo ovu kompaniju. Danas svi proizvođači aluminija u Evropi izuzev mostarskog rade bez ikakvih problema i stvaraju profit, pri čemu im uopšte ne smeta to što je cijena električne energije u Evropi nekoliko puta viša nego u BiH. Prema podacima Eurostata, cijena električne energije u BiH je među najnižim u Evropi, ali čak ni ta činjenica ne ide u prilog mostarskom Aluminiju. Naprimjer, Aluminij Mostar je početkom ove godine nabavljao električnu energiju po cijeni od 36 eura po MWh, a sada je cijena na tržištu 77 eura. No, pravo pitanje u ovom slučaju glasi kako rumunski ALRO, njemački Trimet, slovački Slovalco ili pak slovenački Talum mogu poslovati profitabilno sa tim cijenama električne energije, a mostarski Auminij ne može?

Odgovor je i na to pitanje prilično jednostavan i svako ga može lako pronaći na internetu. Dovoljno je, recimo, u neki web pretraživač ukucati riječ Talum i lako ćete pronaći podatke da je Talum kompanija iz Kidričeva iz Slovenije koja se bavi proizvodnjom primarnog aluminija i aluminijskih proizvoda. Upravo ovo posljednje - dakle, aluminijskih proizvoda - suština je odgovora na naše postavljeno pitanje. Da bi bilo koji proizvođač aluminija danas opstao na globalnom tržištu, nije dovoljno samo proizvoditi nego treba i prerađivati aluminij.

I dok su se u svijetu menadžeri aluminijskih proizvođača proteklih desetljeća bavili obogaćivanjem svoje proizvodne ponude, menadžeri mostarske kompanije su se bavili kupovinom električne energije po političkim cijenama i sjedili po restoranima sa hadezeovcima. I to je moglo jedno vrijeme zaista i ići tako. Ali ne zauvijek. Znate onu krilaticu? Može kako hoćeš, ali ne može koliko hoćeš. E sada su fakture za takve “menadžerske vještine” došle na naplatu.

Prof. dr. Vjekoslav Domljan, inače vrsni poznavalac prilika u mostarskom Aluminiju, kaže da svako ko izvlači, presuje ili lije aluminij, nije u gubitku, jer time povećava vrijednost aluminija tri do pet puta. A ako se samo dva puta poveća vrijednost aluminija, nikakva cijena energije vam ne može nauditi, kaže on. Nažalost, menadžeri mostarske kompanije nisu u tom smislu ništa uradili svih ovih proteklih godina (a mogli su jer postoje u Jajcu i Širokom Brijegu kompanije koje itekako svjedoče u prilog tome), nego su se samo bavili proizvodnjom primarnog aluminija te obilaženjem hercegovačkih političkih moćnika i dogovaranjem jeftine struje.
Gomila laži.
Aluminij je plaćao el. energiju po 78€, a njegova svjetska konkurencija između 28 i 32€.
Postoji, čini mi se, samo jedan slučaj di plaćaju oko 40€.
Blento, Aluminij je tkzv. kvalificirani potrošač el. energije, koji troši elektriku i noću, kad
bi inače proizvedena elektrika otišla s vodom, neiskorišćtena. Ne možeš je spakovati u kašune. :)
Prouči najprije što znači "kvalificirani potrošač elektrike" i pošto elektriku plaćaju svjetski potrošači.
Imaš sve lijepo objašnjeno na int. stranici Aluminij d.d. Mostar.
Dakle, ne laži, rađe se poduči.

pa dokaži te tvoje tvrdnje daj stavi neki link da vidimo cijene elekrtične energije. šta misliš da ću tebi vjerovati na riječ?
avatar
Guest
Guest


Back to top Go down

Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju" - Page 4 Empty Re: Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju"

Post by Eroo on 10/7/2019, 18:29

@RayMabus wrote:
@Hektorović wrote:
@AssadNaPodmornici wrote:normalno sve to stoji, ali smješno mi je već sada kmečanje i opravdavanje "srušili nas muslimani," jer par glupih muslimana sa prosječnim IQom se raduje što je susjedu crkla krava. a njima će krepati njihova.  kao muslimani u federaciji(a tamo je isto na vlasti HDZ?) im nisu dali jeftiniju struju, iako bosna već sada ima među najjeftiniju struju u Europi. Kako Njemci sa 3-4puta skupljom strujom , opstaju im sve tvornice? možda zato što nema rodijaka koji kradu?

ako žele prave krivce u aluminiju, imaju HDZ-BiH , i sve direktore i managare. samo neka im prate imovinu. a 99% svih direktora su hrvati-katolici, domoljubi , rodom iz hercegovine. i vjerojatno većina članovi HDZ-BiH. netrebaju dalje. 

tako nesretni ero ne želi priznati da su njegovi rodijaci na poziciji zajebali i popljačkali njegove rodijake koji nisu bili na poziciji. takav je način preživljavanja bio stoljećima u hercegovini, pa i većini balkana.

Na koncu HDZ drži elektroprivredu HZHB
Možda Čović i ekipa bacila oko na nekretnine pa ugasili tvornicu. A nešto je čin to tako naprasno gase a znaju da rade nepovratnu štetu i da će ugasit tvornicu. Očito previše radnika i prevelik problem pa onda stečaj sve rješava.
Ništa od toga nije u pitanju.
Ovaj put je bio pad cijena al trupaca na londnskoj burzi, plus 2x preskupa elektrika.
Jebiga, treba znat engleski i pratiti. Nepismena talibanska krezuba sirotinja to nije bila u stanju.
I da, more u Neumu je ravno ko tepsija...saće i luka ubrzo.  Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju" - Page 4 1f602
Eroo
Eroo

Posts : 32319
2016-07-22


Back to top Go down

Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju" - Page 4 Empty Re: Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju"

Post by Eroo on 10/7/2019, 18:30

Gnječ wrote:
@Eroo wrote:
Gnječ wrote:
@Eroo wrote:
Gnječ wrote:pionir marčelo uživa elektroliza je passe.

https://avaz.ba/vijesti/bih/501169/dzindic-vlada-nastavlja-pregovore-sa-strateskim-partnerima-u-vezi-s-aluminijem

Evo velemajstora, on će naći održiv model dok si reko hadžihafisizetbegović.
Aluminij je kao kvalificiran potrošač plaćao elektriku po 78€ a njegova svjetska
konkurencija 28€. Elektrika predstavlja 60% ukupnih troškova u proizvodnji trupaca.
Sve im je lijepo objašnjeno kod ulaska u upravljanje Aluminijem.
Inače, dok je firmom upravljao Brajković Aluminij je radio još uvijek s dobitkom
i bio je najveći izvoznik u BiH. Predstavljao je 8% u  GDP-u.
Zatvaranjem Aluminija uskoro se zatvara i luka Ploče, a zatim željeznica,
te posredno i mnoge firme po Bosni, kao i sve firme kojima je Aluminij bio dobavljač
sirovine.Aluminij je početak urušavanja BiH kao protektorata. Nema joj spasa.
Hrvati, kojih je 15%,  imaju u vlasništvu još uvijek  40% ukupnog gospodarstva.


Kako se jedna takva kompanija kakav je bio Aluminij danas nalazi pred gašenjem? Ako se vratimo malo unazad, gotovo je nemoguće da se ne sjetimo medijskih hvalospjeva o Aluminiju kao najvećem bh. izvozniku, o privrednom čudu iz Hercegovine te neizostavnih novinskih bajki o Miji Brajkoviću, nekadašnjem direktoru Aluminija, kao najboljem hrvatskom menadžeru svih vremena, od postanka ameba pa sve do danas. I zaista, kako se sada jedno takvo privredno čudo gasi?

A odgovor na to pitanje je zapravo prilično jednostavan i svodi se samo na dvije riječ - loš menadžment.

Aluminij zapravo nikada i nije bio privredno čudo u pravom smislu te riječi, jer je prodavao tek puku sirovinu, pri čemu je tajna uspjeha ležala u političkom dogovaranju cijene električne energije daleko ispod tržišne vrijednosti.

A električna energija je krucijalna u procesu proizvodnje jer ona čini čak 50 posto ukupnih troškova proizvedene tone aluminija. I sve dok u proizvodnje pogone stiže struja po nižoj cijeni od tržišne, proizvodnja aluminija je itekako rentabilna i isplativa. Međutim, čim se poveća cijena električne energije koja pristiže u mostarske pogone, aluminij iz Hercegovine više nije konkurentan na svjetskom tržištu i eto problema.

Od kraja rata u BiH kroz Aluminij je prošlo devet direktora i svima je njima, manje ili više, primarni zadatak bio nabaviti što je moguće jeftiniju struju. I da ne bude zabune, to nije loše, tu nema ništa sporno. Pa naravno da će menadžeri bilo koje kompanije raditi na nabavljanju što je moguće jeftinijih ulaznih komponenti. No, ono što je u ovom našem slučaju specifično je da su svi prethodni direktori Aluminija jeftinu električnu energiju zapravo nabavljali političkim vezama sa HDZ-om, pri čemu je upravo Brajković u tome bio pravi maher.

I upravo je to političko dogovaranje cijena uništilo ovu kompaniju. Danas svi proizvođači aluminija u Evropi izuzev mostarskog rade bez ikakvih problema i stvaraju profit, pri čemu im uopšte ne smeta to što je cijena električne energije u Evropi nekoliko puta viša nego u BiH. Prema podacima Eurostata, cijena električne energije u BiH je među najnižim u Evropi, ali čak ni ta činjenica ne ide u prilog mostarskom Aluminiju. Naprimjer, Aluminij Mostar je početkom ove godine nabavljao električnu energiju po cijeni od 36 eura po MWh, a sada je cijena na tržištu 77 eura. No, pravo pitanje u ovom slučaju glasi kako rumunski ALRO, njemački Trimet, slovački Slovalco ili pak slovenački Talum mogu poslovati profitabilno sa tim cijenama električne energije, a mostarski Auminij ne može?

Odgovor je i na to pitanje prilično jednostavan i svako ga može lako pronaći na internetu. Dovoljno je, recimo, u neki web pretraživač ukucati riječ Talum i lako ćete pronaći podatke da je Talum kompanija iz Kidričeva iz Slovenije koja se bavi proizvodnjom primarnog aluminija i aluminijskih proizvoda. Upravo ovo posljednje - dakle, aluminijskih proizvoda - suština je odgovora na naše postavljeno pitanje. Da bi bilo koji proizvođač aluminija danas opstao na globalnom tržištu, nije dovoljno samo proizvoditi nego treba i prerađivati aluminij.

I dok su se u svijetu menadžeri aluminijskih proizvođača proteklih desetljeća bavili obogaćivanjem svoje proizvodne ponude, menadžeri mostarske kompanije su se bavili kupovinom električne energije po političkim cijenama i sjedili po restoranima sa hadezeovcima. I to je moglo jedno vrijeme zaista i ići tako. Ali ne zauvijek. Znate onu krilaticu? Može kako hoćeš, ali ne može koliko hoćeš. E sada su fakture za takve “menadžerske vještine” došle na naplatu.

Prof. dr. Vjekoslav Domljan, inače vrsni poznavalac prilika u mostarskom Aluminiju, kaže da svako ko izvlači, presuje ili lije aluminij, nije u gubitku, jer time povećava vrijednost aluminija tri do pet puta. A ako se samo dva puta poveća vrijednost aluminija, nikakva cijena energije vam ne može nauditi, kaže on. Nažalost, menadžeri mostarske kompanije nisu u tom smislu ništa uradili svih ovih proteklih godina (a mogli su jer postoje u Jajcu i Širokom Brijegu kompanije koje itekako svjedoče u prilog tome), nego su se samo bavili proizvodnjom primarnog aluminija te obilaženjem hercegovačkih političkih moćnika i dogovaranjem jeftine struje.
Gomila laži.
Aluminij je plaćao el. energiju po 78€, a njegova svjetska konkurencija između 28 i 32€.
Postoji, čini mi se, samo jedan slučaj di plaćaju oko 40€.
Blento, Aluminij je tkzv. kvalificirani potrošač el. energije, koji troši elektriku i noću, kad
bi inače proizvedena elektrika otišla s vodom, neiskorišćtena. Ne možeš je spakovati u kašune. :)
Prouči najprije što znači "kvalificirani potrošač elektrike" i pošto elektriku plaćaju svjetski potrošači.
Imaš sve lijepo objašnjeno na int. stranici Aluminij d.d. Mostar.
Dakle, ne laži, rađe se poduči.

pa dokaži te tvoje tvrdnje daj stavi neki link da vidimo cijene elekrtične energije. šta misliš da ću tebi vjerovati na riječ?
Nisam ti ja ni tata ni babo. :D
Eroo
Eroo

Posts : 32319
2016-07-22


Back to top Go down

Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju" - Page 4 Empty Re: Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju"

Post by Guest on 10/7/2019, 18:38

@Eroo wrote:
Gnječ wrote:
@Eroo wrote:
Gnječ wrote:
@Eroo wrote:

https://avaz.ba/vijesti/bih/501169/dzindic-vlada-nastavlja-pregovore-sa-strateskim-partnerima-u-vezi-s-aluminijem

Evo velemajstora, on će naći održiv model dok si reko hadžihafisizetbegović.
Aluminij je kao kvalificiran potrošač plaćao elektriku po 78€ a njegova svjetska
konkurencija 28€. Elektrika predstavlja 60% ukupnih troškova u proizvodnji trupaca.
Sve im je lijepo objašnjeno kod ulaska u upravljanje Aluminijem.
Inače, dok je firmom upravljao Brajković Aluminij je radio još uvijek s dobitkom
i bio je najveći izvoznik u BiH. Predstavljao je 8% u  GDP-u.
Zatvaranjem Aluminija uskoro se zatvara i luka Ploče, a zatim željeznica,
te posredno i mnoge firme po Bosni, kao i sve firme kojima je Aluminij bio dobavljač
sirovine.Aluminij je početak urušavanja BiH kao protektorata. Nema joj spasa.
Hrvati, kojih je 15%,  imaju u vlasništvu još uvijek  40% ukupnog gospodarstva.


Kako se jedna takva kompanija kakav je bio Aluminij danas nalazi pred gašenjem? Ako se vratimo malo unazad, gotovo je nemoguće da se ne sjetimo medijskih hvalospjeva o Aluminiju kao najvećem bh. izvozniku, o privrednom čudu iz Hercegovine te neizostavnih novinskih bajki o Miji Brajkoviću, nekadašnjem direktoru Aluminija, kao najboljem hrvatskom menadžeru svih vremena, od postanka ameba pa sve do danas. I zaista, kako se sada jedno takvo privredno čudo gasi?

A odgovor na to pitanje je zapravo prilično jednostavan i svodi se samo na dvije riječ - loš menadžment.

Aluminij zapravo nikada i nije bio privredno čudo u pravom smislu te riječi, jer je prodavao tek puku sirovinu, pri čemu je tajna uspjeha ležala u političkom dogovaranju cijene električne energije daleko ispod tržišne vrijednosti.

A električna energija je krucijalna u procesu proizvodnje jer ona čini čak 50 posto ukupnih troškova proizvedene tone aluminija. I sve dok u proizvodnje pogone stiže struja po nižoj cijeni od tržišne, proizvodnja aluminija je itekako rentabilna i isplativa. Međutim, čim se poveća cijena električne energije koja pristiže u mostarske pogone, aluminij iz Hercegovine više nije konkurentan na svjetskom tržištu i eto problema.

Od kraja rata u BiH kroz Aluminij je prošlo devet direktora i svima je njima, manje ili više, primarni zadatak bio nabaviti što je moguće jeftiniju struju. I da ne bude zabune, to nije loše, tu nema ništa sporno. Pa naravno da će menadžeri bilo koje kompanije raditi na nabavljanju što je moguće jeftinijih ulaznih komponenti. No, ono što je u ovom našem slučaju specifično je da su svi prethodni direktori Aluminija jeftinu električnu energiju zapravo nabavljali političkim vezama sa HDZ-om, pri čemu je upravo Brajković u tome bio pravi maher.

I upravo je to političko dogovaranje cijena uništilo ovu kompaniju. Danas svi proizvođači aluminija u Evropi izuzev mostarskog rade bez ikakvih problema i stvaraju profit, pri čemu im uopšte ne smeta to što je cijena električne energije u Evropi nekoliko puta viša nego u BiH. Prema podacima Eurostata, cijena električne energije u BiH je među najnižim u Evropi, ali čak ni ta činjenica ne ide u prilog mostarskom Aluminiju. Naprimjer, Aluminij Mostar je početkom ove godine nabavljao električnu energiju po cijeni od 36 eura po MWh, a sada je cijena na tržištu 77 eura. No, pravo pitanje u ovom slučaju glasi kako rumunski ALRO, njemački Trimet, slovački Slovalco ili pak slovenački Talum mogu poslovati profitabilno sa tim cijenama električne energije, a mostarski Auminij ne može?

Odgovor je i na to pitanje prilično jednostavan i svako ga može lako pronaći na internetu. Dovoljno je, recimo, u neki web pretraživač ukucati riječ Talum i lako ćete pronaći podatke da je Talum kompanija iz Kidričeva iz Slovenije koja se bavi proizvodnjom primarnog aluminija i aluminijskih proizvoda. Upravo ovo posljednje - dakle, aluminijskih proizvoda - suština je odgovora na naše postavljeno pitanje. Da bi bilo koji proizvođač aluminija danas opstao na globalnom tržištu, nije dovoljno samo proizvoditi nego treba i prerađivati aluminij.

I dok su se u svijetu menadžeri aluminijskih proizvođača proteklih desetljeća bavili obogaćivanjem svoje proizvodne ponude, menadžeri mostarske kompanije su se bavili kupovinom električne energije po političkim cijenama i sjedili po restoranima sa hadezeovcima. I to je moglo jedno vrijeme zaista i ići tako. Ali ne zauvijek. Znate onu krilaticu? Može kako hoćeš, ali ne može koliko hoćeš. E sada su fakture za takve “menadžerske vještine” došle na naplatu.

Prof. dr. Vjekoslav Domljan, inače vrsni poznavalac prilika u mostarskom Aluminiju, kaže da svako ko izvlači, presuje ili lije aluminij, nije u gubitku, jer time povećava vrijednost aluminija tri do pet puta. A ako se samo dva puta poveća vrijednost aluminija, nikakva cijena energije vam ne može nauditi, kaže on. Nažalost, menadžeri mostarske kompanije nisu u tom smislu ništa uradili svih ovih proteklih godina (a mogli su jer postoje u Jajcu i Širokom Brijegu kompanije koje itekako svjedoče u prilog tome), nego su se samo bavili proizvodnjom primarnog aluminija te obilaženjem hercegovačkih političkih moćnika i dogovaranjem jeftine struje.
Gomila laži.
Aluminij je plaćao el. energiju po 78€, a njegova svjetska konkurencija između 28 i 32€.
Postoji, čini mi se, samo jedan slučaj di plaćaju oko 40€.
Blento, Aluminij je tkzv. kvalificirani potrošač el. energije, koji troši elektriku i noću, kad
bi inače proizvedena elektrika otišla s vodom, neiskorišćtena. Ne možeš je spakovati u kašune. :)
Prouči najprije što znači "kvalificirani potrošač elektrike" i pošto elektriku plaćaju svjetski potrošači.
Imaš sve lijepo objašnjeno na int. stranici Aluminij d.d. Mostar.
Dakle, ne laži, rađe se poduči.

pa dokaži te tvoje tvrdnje daj stavi neki link da vidimo cijene elekrtične energije. šta misliš da ću tebi vjerovati na riječ?
Nisam ti ja ni tata ni babo. :D

znači nemaš nikakvih konkretnih podataka? dakle lažeš kao i uvijek do sada.
avatar
Guest
Guest


Back to top Go down

Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju" - Page 4 Empty Re: Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju"

Post by Hektorović on 10/7/2019, 18:40

@RayMabus wrote:
@Hektorović wrote:Na koncu HDZ drži elektroprivredu HZHB
Možda Čović i ekipa bacila oko na nekretnine pa ugasili tvornicu. A nešto je čin to tako naprasno gase a znaju da rade nepovratnu štetu i da će ugasit tvornicu. Očito previše radnika i prevelik problem pa onda stečaj sve rješava.

Upravo to, nije pružena nikakva poltiička borba nego se išlo na stečaj.

Niti je kriva platforma, jer njih nema od 2014... od tada do danas je prošla čitava vječnost,a 4 godine su vječnost u poslovnom svijetu, pod HDZ-ovom upravom... a da u biti nije pokušano riješenje problema...
Hektorović
Hektorović

Posts : 10697
2018-04-10


Back to top Go down

Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju" - Page 4 Empty Re: Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju"

Post by Eroo on 10/7/2019, 18:41

Gnječ wrote:
@Eroo wrote:
Gnječ wrote:
@Eroo wrote:
Gnječ wrote:


Kako se jedna takva kompanija kakav je bio Aluminij danas nalazi pred gašenjem? Ako se vratimo malo unazad, gotovo je nemoguće da se ne sjetimo medijskih hvalospjeva o Aluminiju kao najvećem bh. izvozniku, o privrednom čudu iz Hercegovine te neizostavnih novinskih bajki o Miji Brajkoviću, nekadašnjem direktoru Aluminija, kao najboljem hrvatskom menadžeru svih vremena, od postanka ameba pa sve do danas. I zaista, kako se sada jedno takvo privredno čudo gasi?

A odgovor na to pitanje je zapravo prilično jednostavan i svodi se samo na dvije riječ - loš menadžment.

Aluminij zapravo nikada i nije bio privredno čudo u pravom smislu te riječi, jer je prodavao tek puku sirovinu, pri čemu je tajna uspjeha ležala u političkom dogovaranju cijene električne energije daleko ispod tržišne vrijednosti.

A električna energija je krucijalna u procesu proizvodnje jer ona čini čak 50 posto ukupnih troškova proizvedene tone aluminija. I sve dok u proizvodnje pogone stiže struja po nižoj cijeni od tržišne, proizvodnja aluminija je itekako rentabilna i isplativa. Međutim, čim se poveća cijena električne energije koja pristiže u mostarske pogone, aluminij iz Hercegovine više nije konkurentan na svjetskom tržištu i eto problema.

Od kraja rata u BiH kroz Aluminij je prošlo devet direktora i svima je njima, manje ili više, primarni zadatak bio nabaviti što je moguće jeftiniju struju. I da ne bude zabune, to nije loše, tu nema ništa sporno. Pa naravno da će menadžeri bilo koje kompanije raditi na nabavljanju što je moguće jeftinijih ulaznih komponenti. No, ono što je u ovom našem slučaju specifično je da su svi prethodni direktori Aluminija jeftinu električnu energiju zapravo nabavljali političkim vezama sa HDZ-om, pri čemu je upravo Brajković u tome bio pravi maher.

I upravo je to političko dogovaranje cijena uništilo ovu kompaniju. Danas svi proizvođači aluminija u Evropi izuzev mostarskog rade bez ikakvih problema i stvaraju profit, pri čemu im uopšte ne smeta to što je cijena električne energije u Evropi nekoliko puta viša nego u BiH. Prema podacima Eurostata, cijena električne energije u BiH je među najnižim u Evropi, ali čak ni ta činjenica ne ide u prilog mostarskom Aluminiju. Naprimjer, Aluminij Mostar je početkom ove godine nabavljao električnu energiju po cijeni od 36 eura po MWh, a sada je cijena na tržištu 77 eura. No, pravo pitanje u ovom slučaju glasi kako rumunski ALRO, njemački Trimet, slovački Slovalco ili pak slovenački Talum mogu poslovati profitabilno sa tim cijenama električne energije, a mostarski Auminij ne može?

Odgovor je i na to pitanje prilično jednostavan i svako ga može lako pronaći na internetu. Dovoljno je, recimo, u neki web pretraživač ukucati riječ Talum i lako ćete pronaći podatke da je Talum kompanija iz Kidričeva iz Slovenije koja se bavi proizvodnjom primarnog aluminija i aluminijskih proizvoda. Upravo ovo posljednje - dakle, aluminijskih proizvoda - suština je odgovora na naše postavljeno pitanje. Da bi bilo koji proizvođač aluminija danas opstao na globalnom tržištu, nije dovoljno samo proizvoditi nego treba i prerađivati aluminij.

I dok su se u svijetu menadžeri aluminijskih proizvođača proteklih desetljeća bavili obogaćivanjem svoje proizvodne ponude, menadžeri mostarske kompanije su se bavili kupovinom električne energije po političkim cijenama i sjedili po restoranima sa hadezeovcima. I to je moglo jedno vrijeme zaista i ići tako. Ali ne zauvijek. Znate onu krilaticu? Može kako hoćeš, ali ne može koliko hoćeš. E sada su fakture za takve “menadžerske vještine” došle na naplatu.

Prof. dr. Vjekoslav Domljan, inače vrsni poznavalac prilika u mostarskom Aluminiju, kaže da svako ko izvlači, presuje ili lije aluminij, nije u gubitku, jer time povećava vrijednost aluminija tri do pet puta. A ako se samo dva puta poveća vrijednost aluminija, nikakva cijena energije vam ne može nauditi, kaže on. Nažalost, menadžeri mostarske kompanije nisu u tom smislu ništa uradili svih ovih proteklih godina (a mogli su jer postoje u Jajcu i Širokom Brijegu kompanije koje itekako svjedoče u prilog tome), nego su se samo bavili proizvodnjom primarnog aluminija te obilaženjem hercegovačkih političkih moćnika i dogovaranjem jeftine struje.
Gomila laži.
Aluminij je plaćao el. energiju po 78€, a njegova svjetska konkurencija između 28 i 32€.
Postoji, čini mi se, samo jedan slučaj di plaćaju oko 40€.
Blento, Aluminij je tkzv. kvalificirani potrošač el. energije, koji troši elektriku i noću, kad
bi inače proizvedena elektrika otišla s vodom, neiskorišćtena. Ne možeš je spakovati u kašune. :)
Prouči najprije što znači "kvalificirani potrošač elektrike" i pošto elektriku plaćaju svjetski potrošači.
Imaš sve lijepo objašnjeno na int. stranici Aluminij d.d. Mostar.
Dakle, ne laži, rađe se poduči.

pa dokaži te tvoje tvrdnje daj stavi neki link da vidimo cijene elekrtične energije. šta misliš da ću tebi vjerovati na riječ?
Nisam ti ja ni tata ni babo. :D

znači nemaš nikakvih konkretnih podataka? dakle lažeš kao i uvijek do sada.

https://www.reuters.com/article/us-bosnia-aluminij-glencore/glencore-pulls-out-from-aluminij-takeover-talks-smelter-faces-closure-idUSKCN1U31LH

Aluminij has struggled for years with debt accumulated because of high alumina and electricity prices. It said it had managed to stay online since Saturday thanks to an emergency financial injection from a Glencore-led consortium.

Ostalo si potraži sam.
Eroo
Eroo

Posts : 32319
2016-07-22


Back to top Go down

Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju" - Page 4 Empty Re: Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju"

Post by Hektorović on 10/7/2019, 18:42

“I ja i Jelka Miličević i Denis Lasić i cijela Vlada FBIH imamo isti stav kad je u pitanju Aluminij”

Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju" - Page 4 Fadil_novalic_fena_main_1SARAJEVO – Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, kazao je da Vlada FBiH ima jedinstven stav kada je u pitanju Aluminij Mostar. Ocijenio je da se radi o kompaniji kojom je, prije svega, loše upravljano.
-Pitanje Aluminija je sada da li se ono može “konvertovati” iz političkog načina upravljanja prema tržišnom, korporativnom upravljanju. Meni je jasno kako i šta bi se trebalo raditi, samo je sad pitanje je li taj politički utjecaj spreman da pusti Aluminij ispod svog autoriteta s jedne strane, i sa druge strane Aluminij ima tu osjetljivost na “konverziju”, na restrukturiranje. Ne smije navodno stati. Međutim, mi smo svjedoci da je više puta stao s radom, stalo se pred rat, doduše kažu kontrolirano, zatim kad gledamo danas, on proizvodi aluminij putem ćelija, ima 220 ili 230 ćelija, danas radi 169, pa kad smo jednom pregovarali oko struje, radilo je 144, itd. To znači da se one mogu gasiti pod kontroliranim uvjetima. Inače, nema nikakve dvojbe da jedino rješenje za Aluminij da ga preuzme neki globalni igrač. Kako sada stvari stoje, mi imamo najmanje dva u igri. Danas je Glencore tu, neki dan je bio Emirates Global Aluminium (EGA), tako da postoji način da se Aluminij izliječi, moramo ga predat u ruke “globalnim igračima”. Ne govorim niti o privatizacijiji, niti o nekakvom drugom restrukturiranju, čisto mora promijeniti vlasnika. Vlasnik kad poreda sve stvari, onako kako to sve stoji u korporativnom smislu, onda će se vidjeti je li Akuminij i koliko je održiv. Ali nema nikakve sumnje da interes za Aluminij postoji i da on, u nekim poredanim okolnostima poslovanja, je fabrika koja može postojati – rekao je premijer Novalić za Faktor.
Što se tiče države BiH i Federacije, Aluminij nam je jako potreban, ocijenio je Novalić.
On je realno, kako god bilo, proizvođač materijala koji može biti mnogo bolje i pametnije upotrebljen nego sad. Znači, da se ne izvozi sirovi aluminij, to zaista niko ne radi. Dvije stvari su važne, niko ne izvozi sirovi aluminij, pretvara ga u sekundarnu, dodanu vrijednost, a trećina ga se u Fealu i prerađuje, mada sad Feal kupuje i tamo i ovamo, i u Turskoj i na Bliskom istoku. A drugo je da se ne proizvodi aluminij samo od glinice, jer proizvodnja aluminija može ići iz sekundarnog aluminija, mi smo malo tržište, treba na svjetskom tržištu nabavljati kako glinicu, tako i sekundarac. Jer 10 puta manje struje treba da proizvedete aluminij iz, da kažem, recikliranog, otpadnog aluminija, nego iz glinice. To sve livnice kombiniraju u svom procesu proizvodnje- istaknuo je Novalić.
Zastupnici HDZ-a u Parlamentu FBiH i manjih stranaka okupljenih oko njih, ili kako se nazivaju zastupnici HNS-a, prošle su sedmice poslali saopćenje za javnost u kojem na neki način ucjenjuju Vladu Federacije i traže hitno rješava probleme kojima bi se omogućio nastavak rada Aluminija d.d Mostar. U tom saopćenju, kako navode, njihov će odnos kao zastupnika i delegata u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine o drugim pitanjima, o kojima bi se trebali izjašnjavat u Parlamentu FBiH, ovisit o rješenju ovog pitanja. Premijer Novalić pak kaže kako to nije shvatio kao ucjenu, a noročito iz razloga što se na nekim sastancima razgovaralo u drugačijem tonu.
-Nisam ja u toj formi dobio takvu poruku, na sastancima. Ali da, imamo neka saopćenja. Ako bi mi sad rekli, traži se struja i od Elektroprivrede BiH, kao što je Elektroprivreda HZHB davala. I sad, da tako kažemo, mi smo na određeni način Elektoprivredu HZHB osakatili dajući 280 miliona KM struje, to je bio neki profit koji je trebao ili da dođe u Federaciju, pa da se rješavaju neka druga pitanja, ili je trebalo reinvestirati, pa bi mi danas od EP HZHB imali mnogo potentniju firmu. Isto to ne možemo uraditi Elektroprivredi BiH jer ona ima jedan drugi teret na vratu, ima rudare, ona iz mnogo složenijeg i skupljeg procesa dobija struju. I predstoji joj ta investicija u Bloka 7. I ne samo ta, već je tu i Ustikolina i Neretva, ali morate shvatiti da, samo što nisu kod nas uvedene CO2 takse, kada kod nas uvedu CO2 takse, 20 eura po toni, to će značiti između 14 i 17 eura po megavat satu, više niti ova Elektroprivreda u Sarajevu neće imati profit i neće biti konkurentna. I zamislite da dva puta “pucamo” u nju? Jer CO2 takse su “evropski potez” koji se očekuje i mi to moramo poštovati. I s druge strane, zamislite da svjesno “odlivamo” struju po nekoj preferencijalnoj cijeni…?!
Međutim, vi morate shvatiti da mi po zakonima koje smo usvojili, ne možemo to ni uraditi. Od 1. januara 2016. je slobodno tržište, mi to jednostavno ne možemo ni uraditi. Jedna Vlada, ako se traži od njene Elektroprivrede da daje struju po nekoj preferencijalnoj cijeni, morala bi to dopingovati iz budžeta, a to je onda unakrsno potpomaganje koje je također zabranjeno po zakonu. Znači, mi smo ušli u slobodno tržište i to moramo prihvatiti, i ne možete vi sad Aluminij pomagati nekom preferencijalnom strujom. Sve druge firme u svijetu ili imaju svoju hidrocentralu ili svoju termocentralu ili proizvode ekološki pa uzimaju neku taksu od države, to kod nas još nije zaživjelo. Tako da je to nemoguće, ali ima jedna osnovna premisa, Aluminij se mora iz zone takvog političkog pritiska i političkog shvatanja preseliti u ekonomiju. Ekonomija je zakonitost koja djeluje bez obzira dopada li se to vama ili ne dopada. Cijene struje nikad nisu bile skuplje, znalo se da će zbog CO2 cijene struje rast na svjetskom tržištu, cijene aluminija nikada jeftinije, od onog momenta kad je Donald Trump povukao potez i zatvorio se za aluminij iz ostalog dijela svijeta. Od 60 miliona tona aluminija godišnje, 40 proizvode Kinezi. I gledajte, oni sad nemaju tržišta, pa ga dampinguju na cijelom svijetu osim Amerike, a sa druge strane glinica ostala u američkim rukama, u Južnoj Americi, i naravno oni sad cijenu povećavaju. Tako da je sad došlo do “makaza” cijena, koje Aluminij ne može iznijeti, ne može ni Vlada FBiH, ni Elektroprivreda BiH, ni HZHB, ali može neki globalist. Globalisti koji sve to skupa kroje. Oni naravno neće krojiti neke negativne uvjete za sebe – kaže premijer.
Na pitanje zašto je Vlada godinama dozvoljavala da Aluminij pravi gubitke, Novalić kaže kako su to radile i neke druge firme, ali se tome uglavnom stalo ukraj.
-Pravile su Željeznice gubitke pa sad ne prave, prave gubitke i neke druge firme, njih treba restrukturirati. Prave gubitke rudnici, ali kompenzujemo iz Elektroprivrede. Morate uzeti i restrukturirati to. Šta mi moramo sa rudnicima uraditi, to je drugo pitanje. Kopove, vjerovatno, moramo privatizirati, u površinske moramo investirati i dovest u stanje da bismo mogli “hraniti” ove termoelektrane koje se grade. Nećemo moći osiguravati ugalj za te nove centrale – kaže Novalić.
Premijer ističe kako se, primjera radi, u Željeznicama FBiH više ne “pokrivaju” gubici, nego da Vlada daje 21 milion KM godišnje za šine, odnosno infrakturu jer je to vlasništvo Vlade.
-Dajemo Operateru Željeznica da nam održavaju prugu, jer oni imaju mašine, a mi nemamo. Šine su naše. Tako je svugdje u Evropi – kaže Novalić.
U vezi s pregovorima sa potencijalnim investitorima u Aluminij, premijer kaže da je osnovni, početni uvjet Vlade da radnici u najvećoj mjeri moraju biti zbrinuti.
-Ne interesira nas koliko vrijedi naš udio. Može vrijediti jednu marku, svjesni smo toga. Ne zanima nas ko će biti vlasnik, jesu li to Kinezi, Arapi… Doduše, nemamo kineskog partnera, ali poenta je da ostane produkcija i da se u najvećoj mogućoj mjeri, ako ne i svi, radnici zbrinu. Ne postavljamo pitanje sa koliko novca će biti servisirani postojeći dugovi. Ne mora značiti, ne mora biti preuzet Aluminij kao ovaj stari pravni subjekat. Mi smo spremni uvezati neki straž radnicima, ako je to ostalo. Elektroprivreda HZHB je spremna po diskontnim cijenama riješiti dug, čak su i privatne banke spremne spustiti dug na pola, ako je su dale kredite, jer znaju, očekuju, ako ne dođe neki globalist, ni oni od toga neće imati ništa. Mi u Vladi smo spremni na totalnu fleksibilnost, ali ako je rješenje trajno. Onda možemo govoriti o svemu. Možemo podnijeti teret, ali da jednom dovršimo stvari. To je općenito stav Vlade FBiH, svih ministara – kaže Novalić.
Tvrdi da nema nikakvih lobiranja u vezi sa investitorima i općenito rješavanjem pitanja Aluminija, jer su svi u Vladi svjesni da se radi o velikom problemu.
-U suštini je to veliki i komplikovan problem. U Vladi to vodimo ministrica Jelka Milićević, ministar Nermin Džindić i ja. Drugi ministri nas u tome slijede. Nas troje potpuno jednoglasno pristupamo ovome. Ekonomija i tržište diktiraju pravac, ne možete vi tu drugačije ni raditi.  E, druga stvar je sad politički pritisak da se da struja jeftinije, to zakonski ne može – kaže premijer, i dodaje da je Aluminij Mostar jedina fabrika aluminija u svijetu u kojoj vlada ima svoj udio.
-To jednostavno nije biznis kojim se država treba da bavi. Kao uostalom i slučajevi poput Hidrogradnje. Šta mi kao država, vlasnik, tu da radimo na tržištu?! – pita Novalić.
Na konstataciju da uprava Aluminija očigledno, a što se moglo zaključiti po saopćenjima, preferira Glencore, premijer kaže da je to i njegov stav.
-Za sada imamo situaciju da partner iz Dubaija ne traži od nas nikakve vantržišne subvencije, osim što kažu: “dajte, osigurajte nam struju”. Što nije nikakav problem. Umjesto da je prodamo u Češku, mi ćemo je prodati Aluminiju koji bi doprinosio ekonomskom stanju u Federaciji. Ali ta cijena mora biti, ako je na Budimpeštanskoj berzi 55 eura, onda i kod nas taj dan mora biti 55 eura po megavat satu. Ne možete je dobiti za 32. Inače neko tu razliku mora namiriti. Jedan partner to prihvata. Drugi je tražio preferencijalnu cijenu. I mi smo mu rekli da to ne može. Oni su govorili da je tolerantno da cijena bude do 50 eura. Također, rekli smo njima dolje u Aluminiju da imaju visoke plaće i da to snize. I oni su pristali. Da bi zadržali radna mjesta, sada svi pristaju na sve. U suštini, nama je sasvim svejedno ko će ući u Aluminij, samo se od nas ne može tražiti i mi ne možemo pristati na nešto što nije zakonito. Ni Elektroprivreda HZHB tako nešto nije radila, nego je fakturisala prilično visoku cijenu struje, fakturisali su po 78 eura do neki dan, što je cijena iznad berzanske koja je bila 59.  Oni su po zakonu prodali struju, sad treba da je naplate od nekog novog globaliste ili da oni prodaju Aluminij preko izvršnog postupka, pa da naplati sebe. Sve su opcije otvorene – rekao je premijer Novalić.
Hektorović
Hektorović

Posts : 10697
2018-04-10


Back to top Go down

Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju" - Page 4 Empty Re: Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju"

Post by RayMabus on 10/7/2019, 18:43

@Hektorović wrote:
@RayMabus wrote:
@Hektorović wrote:Na koncu HDZ drži elektroprivredu HZHB
Možda Čović i ekipa bacila oko na nekretnine pa ugasili tvornicu. A nešto je čin to tako naprasno gase a znaju da rade nepovratnu štetu i da će ugasit tvornicu. Očito previše radnika i prevelik problem pa onda stečaj sve rješava.

Upravo to, nije pružena nikakva poltiička borba nego se išlo na stečaj.

Niti je kriva platforma, jer njih nema od 2014... od tada do danas je prošla čitava vječnost,a 4 godine su vječnost u poslovnom svijetu, pod HDZ-ovom upravom... a da u biti nije pokušano riješenje problema...
Pa e , pa pola tih radnika je par godina do penzije i dobit će otpremnine i brige ih. Ovi mlađi će se morat snalazit malo kad potroše.otpremnine a možda otvore opet Aluminij no kad se rasprodaju prekomjerne nekretnine i tvornica ostane samo čisti pogon pa se to privatizira pa nek se privatnik s time bakće.
RayMabus
RayMabus

Posts : 89884
2014-04-11


Back to top Go down

Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju" - Page 4 Empty Re: Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju"

Post by debotoijusto on 10/7/2019, 18:48

@RayMabus wrote:
@debotoijusto wrote:
@RayMabus wrote:A kog brige za nacionalno više kad te jebu tvoju vlastiti roditelji u zdrav mozak. 

Došla mi čestitka sa suda , 300 kuna troškova , obavezni psihološki tretman i uvjetno 15 dana zatvora i 3000 kuna ako u roku godinu dana opet napravin pizdariju.

Sad ću iz dišpeta prodat auto , ionako ga ne vozin nego jedino njega u bolnicu i do polja , neću plaćat registraciju od 2400 kuna godišnje , neman brige oko auta i s ton lovon izgurat do 2021 godine kad njemu prestaje plaćanje poreza na nekretnine i onda jedan stan moj pa to računaj kad da san ti platija režije.

Ležat doma i boli me kurac i za njega i šta njemu triba , ideš pomoć a on te jebe u zdrav mozak.
koje auto koliko love jel odrzavan...?
Nisan još doša do toga koliko love. Priša samo 85 tisuća kilometara u deset godina. Ima san dva auta jedno vrime pa ga uopće nisan vozija puno. Citroen 4.

Ne triba mi a prodat ću ga sad iz dišpeta jer praktički jedino oca vodin u bolnicu i do polja. Nek sad sam zove Hitnu kad ga šta zaboli i nekog drugog kad triba nešto do polja. 

Šta.ću ja plaćat 2400 kuna registracije a oden do Splita potrošin goriva koliko me iziđe autobusna karta.

moj uhvatio 22g. a uredno prodje tehnicki , ima servo i klimu i to mi dovoljno no cimerica hoce nesto mladje sad dok ima love a zenama je lakse udovoljit nego objasnit nesto ...  ;)
koristio ja ove ubere i sahiste no nije to jos jeftinije od kante ispred vrata
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 18739
2014-04-12


Back to top Go down

Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju" - Page 4 Empty Re: Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju"

Post by Hektorović on 10/7/2019, 18:49

@Hektorović wrote:
 Elektroprivreda HZHB tako nešto nije radila, nego je fakturisala prilično visoku cijenu struje, fakturisali su po 78 eura do neki dan, što je cijena iznad berzanske koja je bila 59.  Oni su po zakonu prodali struju, sad treba da je naplate od nekog novog globaliste ili da oni prodaju Aluminij preko izvršnog postupka, pa da naplati sebe.

Ključno
Hektorović
Hektorović

Posts : 10697
2018-04-10


Back to top Go down

Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju" - Page 4 Empty Re: Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju"

Post by Hektorović on 10/7/2019, 18:50

Radnik Aluminija pred sjedištem stranke poderao člansku kartu HDZ-a BiH

Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju" - Page 4 Bosna_i_hercegovina-121
Nije tajna da mnogi radnici posrnulog giganta za probleme, ili bar dio njih, odgovornima smatraju najmoćniju partiju u zapadnoj Hercegovini. Organizovani odlazak pred sjedište HDZ-a prvo je planiran u utorak, ali se desio tek danas nakon gašenja proizvodnih postrojenja.Također, jedan od radnika je demonstrativno pocijepao i člansku karticu HDZ-a.
Hektorović
Hektorović

Posts : 10697
2018-04-10


Back to top Go down

Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju" - Page 4 Empty Re: Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju"

Post by RayMabus on 10/7/2019, 18:51

@Hektorović wrote:
@Hektorović wrote:
 Elektroprivreda HZHB tako nešto nije radila, nego je fakturisala prilično visoku cijenu struje, fakturisali su po 78 eura do neki dan, što je cijena iznad berzanske koja je bila 59.  Oni su po zakonu prodali struju, sad treba da je naplate od nekog novog globaliste ili da oni prodaju Aluminij preko izvršnog postupka, pa da naplati sebe.

Ključno
Prodat će one vinograde i welnese Čoviću i ekipi
lol!
RayMabus
RayMabus

Posts : 89884
2014-04-11


Back to top Go down

Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju" - Page 4 Empty Re: Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju"

Post by Hektorović on 10/7/2019, 18:51

Radnici Aluminija pred zgradom HDZ-a: Firma ide u stečaj, podijelit će nam otkaze

Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju" - Page 4 Bosna_i_hercegovina-120
Podsjetimo, radnici Aluminija danas su se okupili pred centralom HDZ-a, ali su naišli na praznu zgradu iako su planirali razgovor s nekim od predstavnika partije koju očigledno smatraju odgovornom za smrt hercegovačkog giganta.
Hektorović
Hektorović

Posts : 10697
2018-04-10


Back to top Go down

Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju" - Page 4 Empty Re: Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju"

Post by Hektorović on 10/7/2019, 18:54

@RayMabus wrote:
@Hektorović wrote:
@Hektorović wrote:
 Elektroprivreda HZHB tako nešto nije radila, nego je fakturisala prilično visoku cijenu struje, fakturisali su po 78 eura do neki dan, što je cijena iznad berzanske koja je bila 59.  Oni su po zakonu prodali struju, sad treba da je naplate od nekog novog globaliste ili da oni prodaju Aluminij preko izvršnog postupka, pa da naplati sebe.

Ključno
Prodat će one vinograde i welnese Čoviću i ekipi
lol!

Pa EPHZHB će uzeti sve kao potraživanje... kažem, svjesno su išli na stečaj... A zato je zadnjih mjeseci ta elektoprivreda pod kontrolom HDZ-a i pucala takve nenormalne cijene aluminiju pod kontrolom iste stranke. 

A lova za ponovno pokretanje proizvodnje je sića...
Hektorović
Hektorović

Posts : 10697
2018-04-10


Back to top Go down

Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju" - Page 4 Empty Re: Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju"

Post by RayMabus on 10/7/2019, 18:59

@Hektorović wrote:
@RayMabus wrote:
@Hektorović wrote:
@Hektorović wrote:
 Elektroprivreda HZHB tako nešto nije radila, nego je fakturisala prilično visoku cijenu struje, fakturisali su po 78 eura do neki dan, što je cijena iznad berzanske koja je bila 59.  Oni su po zakonu prodali struju, sad treba da je naplate od nekog novog globaliste ili da oni prodaju Aluminij preko izvršnog postupka, pa da naplati sebe.

Ključno
Prodat će one vinograde i welnese Čoviću i ekipi
lol!

Pa EPHZHB će uzeti sve kao potraživanje... kažem, svjesno su išli na stečaj... A zato je zadnjih mjeseci ta elektoprivreda pod kontrolom HDZ-a i pucala takve nenormalne cijene aluminiju pod kontrolom iste stranke. 

A lova za ponovno pokretanje proizvodnje je sića...
25 miljona dolara baš i nije sića.

https://interview.ba/vijesti/item/21748-aluminij-zvanicno-ugasen-u-ponoc-ponovo-pokretanje-kostalo-bi-oko-25-miliona-dolara
RayMabus
RayMabus

Posts : 89884
2014-04-11


Back to top Go down

Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju" - Page 4 Empty Re: Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju"

Post by debotoijusto on 10/7/2019, 19:00

@Hektorović wrote:

Radnik Aluminija pred sjedištem stranke poderao člansku kartu HDZ-a BiH
Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju" - Page 4 Bosna_i_hercegovina-121
Nije tajna da mnogi radnici posrnulog giganta za probleme, ili bar dio njih, odgovornima smatraju najmoćniju partiju u zapadnoj Hercegovini. Organizovani odlazak pred sjedište HDZ-a prvo je planiran u utorak, ali se desio tek danas nakon gašenja proizvodnih postrojenja.Također, jedan od radnika je demonstrativno pocijepao i člansku karticu HDZ-a.

hi hi hi , poderao iskaznicu  :aw
molis molis molis... i ostvari se
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 18739
2014-04-12


Back to top Go down

Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju" - Page 4 Empty Re: Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju"

Post by Hektorović on 10/7/2019, 19:01


Pretjeruju koliko čujem. 

A 10tak milijuna dolara je sića u tom biznisu... toliko su trošili godišnje na totalne pizdarije...
Hektorović
Hektorović

Posts : 10697
2018-04-10


Back to top Go down

Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju" - Page 4 Empty Re: Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju"

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 4 of 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum