Austrija zatvara centar tolerancije i dijaloga Kralj Abdulah

Go down

Austrija zatvara centar tolerancije i dijaloga Kralj Abdulah Empty Austrija zatvara centar tolerancije i dijaloga Kralj Abdulah

Post by Hektorović on 12/6/2019, 22:36

Austria to shut Saudi-backed religious dialogue centre in rights protest


VIENNA (Reuters) – Austria’s government said on Wednesday it plans to shut a Saudi-funded centre for religious dialogue in Vienna after parliament urged it to try to prevent the possible execution of a teenager in Saudi Arabia over acts committed when he was a minor.
The King Abdullah bin Abdulaziz International Centre for Interreligious and Intercultural Dialogue (KAICIID), which was opened in 2012, has long been a lightning rod in Austria for criticism of Saudi Arabia’s human rights record.

Austria’s parliament backed a motion calling on Vienna to quit the treaty on which KAICIID is based and to revoke an agreement that bases it in the Austrian capital.
The motion also called on Austria’s provisional government and the Foreign Ministry to “use all political and diplomatic means available” to prevent the execution of Murtaja Qureiris, an 18-year-old who rights groups say is on trial, accused of offences related to taking part in anti-government protests.
KAICIID and the Saudi embassy in Vienna were not immediately available for comment. 
“This is a signal for human rights in Saudi Arabia, which hopefully will be copied by many, not just in Europe,” lawmaker Peter Pilz, author of the motion, said on Twitter.
The Foreign Ministry said it planned to act on the motion.
“There is a clear decision of parliament which must be implemented,” it said in a statement, adding that “all legally necessary steps” would be examined.
The motion, which was backed by the Social Democrats, the far-right Freedom Party and the liberal Neos, also called on Austria to work to secure the release of Qureiris, who rights groups say has been held since he was 13.
“A fundamental human right, namely taking part in a demonstration, is enough for the Saudi Arabian government to execute a juvenile,” Pilz said in a separate statement.
Pilz, an environmentalist who split from the Greens, has long been a critic of Saudi Arabia.
Riyadh paid for the baroque palace that houses the centre, located near the headquarters of the Organization of the Petroleum Exporting Countries’ (OPEC). It has footed KAICIID’s budget, though it is a shared project, based on a treaty signed by Austria, Spain and Saudi Arabia.
The Vatican is a founding observer of KAICIID and has representation on its board, which by treaty must include three Christians, three Muslims, a Jew, a Hindu and a Buddhist.
https://www.euronews.com/2019/06/12/austria-to-shut-saudi-backed-religious-dialogue-centre-in-rights-protest
Hektorović
Hektorović

Posts : 9962
2018-04-10


Back to top Go down

Austrija zatvara centar tolerancije i dijaloga Kralj Abdulah Empty Re: Austrija zatvara centar tolerancije i dijaloga Kralj Abdulah

Post by Yehudim on 13/6/2019, 02:28

Austrija  :tu

_________________
.
Yehudim
Yehudim

Posts : 4913
2018-03-06


Back to top Go down

Austrija zatvara centar tolerancije i dijaloga Kralj Abdulah Empty Re: Austrija zatvara centar tolerancije i dijaloga Kralj Abdulah

Post by melkior on 13/6/2019, 17:55

Saveznik SAD-a i EU razapet će na križ 18-godišnjaka!
Dječak je uhićen kad je imao 13 godina zbog prosvjeda protiv saudijskog režima 

Mladi Saudijac Murtaja Qureiris broji dane do svoga 18. rođendana. No on je u zatvoru već gotovo pet godina, od čega je većinu vremena proveo u samici. Uhićen je kada je imao samo 13 godina, i to za “zločin” koji je počinio kako desetogodišnjak. Optužbe su – sudjelovanje u protuvladinim prosvjedima, izrada i bacanje Molotovljevih koktela i terorizam. Iako je slučaj ovoga dječaka na noge digao brojne organizacije za zaštitu ljudskih prava diljem svijeta, Saudijska Arabija dosudit će mu najteži oblik smrtne kazne – razapinjanje na križ i raščetvorivanje nakon smrti.

Cijela njegova obitelj sudjeluje u aktivizmu za zaštitu ljudskih prava u istočnoj pokrajini Qatifu, u kojoj uglavnom živi tamošnja šijitska manjina. I obitelj Qureiris pripadnici su šijitske zajednice u većinski sunitskoj Saudijskoj Arabiji. “Zločinac i terorist” Kao desetogodišnji dječak, u doba kada su u arapskim zemljama izbijali prosvjedi vezani za Arapsko proljeće, skupina od tridesetak djece na biciklima organizirala je više prosvjeda, a Murtaja je na megafon vikao: „Ljudi traže poštovanje ljudskih prava!“ To nije bio jedini takav prosvjed. Dječak je u iduće tri godine sa svojim prijateljima u više navrata organizirao takve „biciklističke prosvjede“. No kada je imao 13 godina kamera ga je snimila. Obiteljski izlet u Bahrein završio je tako da su Murtaju na granici uhitili i sproveli ga u strogo čuvani zatvor.


U tom trenutku i odvjetnici i aktivisti za ljudska prava smatrali su ga najmlađim političkim zatvorenikom u Saudijskoj Arabiji. Koplja su se lomila oko toga koja je donja dobna granica u toj zemlji koja omogućava kazneni progon. Iako su vlasti tvrdile da su tu granicu podigle na 12 godina, sve je ostalo poprilično nejasno. No za Murtaju, koji je imao 13 godina kada je uhićen, to nije značilo baš ništa iako su odvjetnici neprestano upozoravali vlasti da je on optužen za “zločine” koje je počinio kada je imao samo deset godina, što ne podliježe kaznenom progonu. Iako je intervenirao i UN, Amnesty International i brojne druge organizacije, dječak je ostao u zatvoru namijenjenom teroristima i državnim neprijateljima. Sve ove godine čekao je suđenje i to bez optužnice i bez mogućnosti da ima odvjetnika. Nekoliko mjeseci prije nego što će navršiti 18 godina podignuta je optužnica i započelo je suđenje, i to pred terorističkim sudom kojim se vlasti u Saudijskoj Arabiji uglavnom koriste kako bi sudili političkim protivnicima, prosvjednicima i aktivistima za ljudska prava. Princ Bin Salman krvnik Među ostalim, optužuju ga da je pjevao pjesme protiv vlasti na pokopu svoga starijeg brata koji je poginuo u prosvjedima i da je sam organizirao prosvjede te kod kuće izrađivao Molotovljeve koktele koje je bacao na policiju. U međuvremenu je uhićen njegov otac i još jedan brat. Murtaja je proglašen članom terorističke organizacije, a poznato je kako su ga otpočetka mučili u zatvoru kako bi priznao svoje “nedjela”.

Inače, Saudijska Arabija poznata je kao zemlja koja sve svoje političke disidente osuđuje na smrt i to vrlo okrutnim metodama – razapinjanjem na križ ili odrubljivanjem glave. U ovome trenutku još trojica mladića čekaju na izvršenje smrtne kazne za “zločine” koje su počinili kao djeca. Saudijske su vlasti preko državne novinske agencije objavile kako su od početka ove godine pogubile 37 osoba, osuđenih zbog sličnih razloga kao i Murtaja, od kojih su najmanje njih 33 bili šijiti. Na smrt su osuđeni zbor svoje „terorističke i ekstremističke ideologije, zbog osnivanje terorističkih ćelija radi ugroze sigurnosti, širenje kaosa i izazivanja sektaških podjela“. Ukupno, ta je zemlja od početka 2019. pogubila 110 osoba. Ta je zemlja inače vojni partner SAD-a i većine zemalja EU. Ujedinjeni narodi kao isključivog krivca za ova bezrazložna pogubljenja vide Mohammeda bin Salmana, koji je kriv i za ubojstvo i komadanje tijela novinara Khashogija.
https://www.vecernji.hr/vijesti/saveznik-sad-a-i-eu-razapet-ce-na-kriz-18-godisnjaka-1325481
avatar
melkior

Posts : 10143
2015-08-09


Back to top Go down

Austrija zatvara centar tolerancije i dijaloga Kralj Abdulah Empty Re: Austrija zatvara centar tolerancije i dijaloga Kralj Abdulah

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum