U BiH se ulaže manje nego što zaradi robna kuća u Parizu

Go down

U BiH se ulaže manje nego što zaradi robna kuća u Parizu Empty U BiH se ulaže manje nego što zaradi robna kuća u Parizu

Post by Eroo on 11/6/2019, 09:57

PORAŽAVAJUĆE FIPA objavila podatke o stranim investicijama
U BiH se ulaže manje nego što zaradi robna kuća u Parizu

Trend rasta jeste važan, ali moramo prijeći s miliona na milijarde, ističe Mujanović
D. BAŠIĆ

U BiH se ulaže manje nego što zaradi robna kuća u Parizu 873x400
Zemlje koje najviše ulažu u BiH
Foto: Ilustracija

U našu zemlju prošle je godine ušlo 408,9 miliona eura stranih investicija. Istraživanje Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) pokazalo je da su u prvih devet mjeseci 2018. najveća direktna strana ulaganja, koja su iznosila više od 54,4 miliona, došla iz Švicarske. Više od 47 miliona uložila je Austrija, a nešto više od 36 miliona Turska.   
Ispod potencijala
Godinu prije investicije su iznosile 777 miliona maraka. Te 2017. u Hrvatsku je uloženo više od milijardu eura direktnih stranih investicija.
- Kada je riječ o prošloj godini, do jula su investicije iznosile 850 miliona eura - navedeno je u posljednjim podacima Centralne banke Hrvatske.
Razvojna agencija Srbije navela je da je Srbija rekorder u regionu te da je prije dvije godine ubilježila 2,5 milijardi eura investicija, najviše iz Velike Britanije, potom Njemačke, Francuske, Holandije, Rusije, Španije i Turske.
Ekonomski analitičar Erol Mujanović ističe da je i bez dubljih analiza jasno kako je BiH i dalje ispod potencijala u privlačenju stranih ulaganja.
Poslovne usluge
- Navedena suma koja se investira u našu zemlju je četiri do pet puta manja od godišnjeg prihoda malo kvalitetnije i veće robne kuće u centru Pariza. Trend rasta jeste važan, ali moramo prijeći s miliona na milijarde eura i unovčiti potencijale koje imamo. Jedan potpuno neiskorišteni sektor, u kojem BiH odlično kotira u odnosu na region, jeste industrija poslovnih usluga sa svim različitim zanimanjima i poslovnim uslugama koje je čine i koje smo započeli izvoziti - kazao je Mujanović.
Dodaje da nije iznenađujuća činjenica da ima znatno više direktnih stranih investicija u susjednim zemljama.   
- Srbija zbog veličine Beograda i činjenice da je Beograd višemilionska i istorijska metropola na Balkanu privlači sjedišta veoma značajnih kompanija. Nivo korupcije sličan je našem, ali je proces odlučivanja kraći i jasniji. Hrvatska je u EU, ima odličnu cestovnu infrastrukturu i ima mnogo preduslova koje investitorski kapital voli i traži. U BiH će mnogo investitora doći da se provedu i uživaju, ali posao će završavati negdje drugo u okruženju, gdje je bolji i sigurniji povrat investicije - ističe Mujanović.
Ulaganja u BiH u 2018. u eurima
- 54,4 miliona Švicarska
- 47 miliona Austrija
- 36 miliona Turska
- 22,6 miliona Velika Britanija 
- 15,1 milion UAR
- 10 miliona Rusija 
- 10 miliona Kuvajt

https://avaz.ba/vijesti/bih/493285/u-bih-se-ulaze-manje-nego-sto-zaradi-robna-kuca-u-parizu
Eroo
Eroo

Posts : 31392
2016-07-22


Back to top Go down

U BiH se ulaže manje nego što zaradi robna kuća u Parizu Empty Re: U BiH se ulaže manje nego što zaradi robna kuća u Parizu

Post by Eroo on 11/6/2019, 09:57

Pa lijepo im je reko Bakir, treba učit od partizana... :D

_________________
Deus Li Vult
Eroo
Eroo

Posts : 31392
2016-07-22


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum