dva u jedan

Page 1 of 5 1, 2, 3, 4, 5  Next

Go down

dva u jedan Empty dva u jedan

Post by debotoijusto on 17/3/2019, 06:49

Kad se u zimu četrdeset treće njemačka Šesta armija kod Staljingrada predala snagama Sovjetskog Saveza, u zarobljeništvu je završila čak devedeset jedna tisuća vojnika. Beskrajni red muškaraca poslušno je bacio puške i ukrcao se u stočne vagone. Truckajući se tjednima, možda i mjesecima, zarobljenim se muškarcima činilo kao da je prošla vječnost otkad su pristupili vojsci


Premda je u stvarnosti to bilo prije tri ili četiri godine, bilo im je daleko i strano, gotovo kao da su u nekom tuđem životu u oglancanim čizmama oduševljeno stupali ulicama, a lijepe im djevojke mahale s prozora, slale poljupce i zasipale ih cvijećem. Sve se to činilo besmisleno i glupo nakon staljingradske krvi, ognja, studeni i blata, dok su ispruženi na gnjiloj slami putovali negdje u nepoznato, preko beskrajne ruske zemlje.
Bilo je među njima mnogih dobrih ljudi, šutljivih seljačkih sinova, marljivih tvorničkih radnika, studenata, činovnika, inženjera, profesora, pobožnih katolika i skromnih protestanata koji nisu bili ni nacisti ni ubojice, već su završili gdje su završili bez nekakve jasne namjere, često i protiv svoje volje. Rat im je bio odvratan, ispio im je veselje, skršio im duh, ali negdje na dnu njihovih praznih srca tinjala je opet slabašno žerava vjere da će se jednom vratiti svojim ženama i zaručnicama, zagrliti petogodišnju Gertrude i malog Johanna kojega su ostavili u bešiki, da će baciti sijena u jasle i počeškati po kovrčama između rogova svoje debele mirne junice, da će piti rizling, čistiti snijeg ispred kuće, u zelenim brzacima pecati pastrvu na mušicu, obrijani i čisti nedjeljom ujutro odlaziti na misu.
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 17294
2014-04-12


Back to top Go down

dva u jedan Empty Re: dva u jedan

Post by debotoijusto on 17/3/2019, 06:49

Rijetki će ipak doživjeti tu sreću. Polovica njih već je u transportu umrla od gladi i zaraza, a ostatak se naprosto srušio od iscrpljenosti sijekući sibirske jele ili kopajući bakrenu rudu kod Norilska. Bezbrojnima su kosti ostale ispod dvije tisuće kilometara dugačke ceste između Jakutska i Magadana. Od devedeset jedne hiljade jedva se šest hiljada zarobljenika vratilo u svoj njemački zavičaj, tek svaki petnaesti je preživio i nakon deset i više godina se očiju punih suza srušio na koljena na kućnom pragu u svome rodnom Braunschweigu ili Schweinfurtu.
I strašna se statistika tu ne završava. Osamdeset pet hiljada mrtvih zarobljenika pod Staljingradom samo je djelić od čitavog milijuna Nijemaca koji su skončali zaboravljeni i neoplakani u neobilježenim masovnim grobnicama u sovjetskom zarobljeništvu. Istina, najmilijima su nedostajali. Djeca su se kao kroz maglu sjećala njihovog osmijeha i mirisa kolonjske vode, njihove majke i supruge su molile za njih, župnik je držao misu za njihove duše u čistilištu, ali uspomena je bila vrlo intimna, postiđena, skrivena i tiha, stisnuta u srcu.
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 17294
2014-04-12


Back to top Go down

dva u jedan Empty Re: dva u jedan

Post by debotoijusto on 17/3/2019, 06:50

Tuga se nije javno pokazivala, a ni danas se ne pokazuje. Ni crkvena ni državna vlast ne žele imati ništa s time. Niti je njemačkim biskupima palo napamet organizirati koncelebrirano misno slavlje za poginule nacističke zarobljenike u današnjem Volgogradu, niti se njegova svetost Kiril, patrijarh moskovski i sve Rusije, našao u prilici da njemačkim biskupima to zabrani.
Mnogi su dobri i pošteni Nijemci u Drugom svjetskom ratu imali nesreću da ih je zarobila Crvena armija. Završili su svoje živote u nečovječnim uvjetima, na krajnje nedostojanstven način, ispijeni, prljavi, ušljivi, odrpani, pali od batina, gladi, tifusa ili svega toga zajedno, ali za taj zločin nitko nije tražio niti danas traži kaznu. Poraženi su šutjeli i šute, ne pitaju za pravdu. Štogod pravda bila, trebali su razmišljati o njoj prije nego su krenuli plinom gušiti Židove u Auschwitzu i Treblinki, paliti bjeloruska sela, silovati seljanke i strijeljati njihove muževe.
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 17294
2014-04-12


Back to top Go down

dva u jedan Empty Re: dva u jedan

Post by debotoijusto on 17/3/2019, 06:50

I kad pogledate kako su u tišini patili i pate potomci njemačkih nacista, upravo kao i sinovi i kćeri talijanskih fašista, i njihovih francuskih, belgijskih, norveških i svih drugih suradnika, teško je shvatiti zašto bi samo naši, hrvatski, javno, bučno i o državnom trošku, pod pokroviteljstvom Sabora, komemorirali žrtve poražene vojske? Zar je smrt Hrvata streljanog kod Bleiburga nekako veća, značajnija, strašnija od smrti onoga Nijemaca koji se onesvijestio od umora u logoru u Kolimi, pod polarnim krugom, a sovjetski čuvar zatim mu metkom u zatiljak prekratio muke? Otkud to da samo ustaše pitaju za dostojanstvo i pravdu i jesu li možda o dostojanstvu i pravdi, štogod to bilo, ustaše trebali razmišljati prije nego su napravili logor smrti u Jasenovcu?
Ustaše i ustaški zaštitnici i simpatizeri, poput predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić, na partizansko obračunavanje sa zarobljenim neprijateljima gledaju kao na nekakav savršeno nezavisni događaj, izvan povijesnog, političkog, moralnog, nacionalnog i svakog drugog konteksta. Oni kao da nemaju ni približnu predstavu kako su uopće ustaše završile na Bleiburgu?
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 17294
2014-04-12


Back to top Go down

dva u jedan Empty Re: dva u jedan

Post by debotoijusto on 17/3/2019, 06:51

Vrag će ga znati, da nisu možda išli na skijanje u Austriju? Ili kupiti kauč u Ikei u Grazu? I Jandroković i Pejčinović Burić, kao da su maloumni, nemaju blage veze o rasnim zakonima, ustaškim hapšenjima i batinanjima, o zaklanim seljacima bačenim u kraške jame, o nadutim i blijedim srpskim i židovskim i ciganskim leševima koje je nosila riječna struja nizvodno od logora na Savi. I onda još ustaške zaštitnike i simpatizere ponese da i Austrijancima održe lekciju. Pejčinović Burić piše austrijskim novinama, ogorčena da oni, eto, nemaju razumijevanja za hrvatsku žrtvu.
To je osobito glupo i sramotno od naše ministrice, to jadikovanje o hrvatskim žrtvama, kao da u Drugom svjetskom ratu i Austrijanci nisu stradali, pa i gore od nas. Kao da oni nemaju svojih muka, svojih neprebolnih tuga zbog djedova, stričeva ili ujaka koji se nisu vratili iz zarobljeništva kod Staljingrada ili Kurska. Tek što se u Austriji i Njemačkoj o takvim stvarima pristojno šuti, a u nas se stavlja na razglas.
Što kažu, čime se pametan stidi, time se budala ponosi.
https://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/593984/ante-tomic-otkud-to-da-samo-ustase-pitaju-za-dostojanstvo-i-pravdu-i-jesu-li-mozda-o-tome-trebali-razmisljati-prije-nego-su-napravili-logor-smrti-u-jasenovcu
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 17294
2014-04-12


Back to top Go down

dva u jedan Empty Re: dva u jedan

Post by debotoijusto on 17/3/2019, 06:52

Bleiburg je izgleda vječna tema i izvor svih naših podjela kakve nigdje više ne egzistiraju, umjesto da, kao i Jasenovac, bude točkom suglasnosti o dva neljudska režima, bez obzira što jedan nastupa u ime hrvatske nezavisnosti, a drugi u ime antifašizma.
Na ovu temu odbili su sudjelovati u HTV-ovoj emisiji Anka Mrak Taritaš i Arsen Bauk, i to pet prije deset. Naprosto je to vrsta "zadojenih" ljudi kakvih ima na svim stranama, koji nisu spremni slušati druge i koji se nisu u stanju suočiti s činjenicama pa baš zbog toga spomenuta suglasnost nije moguća.
Gradonačelnica Supetra Ivana Marković, odbivši molbu Počasnog bleiburškog voda za financijsku pomoć, poručuje: Mi smo novce izdvojili za naše poginule borce protiv nacizma i fašizma, implicirajući, valjda, kako se oni poginuli na križnom putu nje ne tiču. A trebali bi je se ticati i jedni i drugi!
Pomalo neočekivano prašinu je uzvitlao upravitelj Koruške biskupije zabranivši ovogodišnje održavanje komemoracije na Lojbaškom polju pokraj Bleiburga. Njegova obrazloženja (selektivno tumačenje povijesti, politička instrumentalizacija, ugled Crkve itd.) djeluju kao neuvjerljiv izgovor.
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 17294
2014-04-12


Back to top Go down

dva u jedan Empty Re: dva u jedan

Post by debotoijusto on 17/3/2019, 06:52

Razloge treba tražiti baš u politici, točnije u sistematskoj "antifašističkoj" kampanji, koja se vodi ponajprije u samoj Hrvatskoj, i protiv ove komemoracije kao i protiv same Crkve pa i države, uz poslovičnu šutnju i pasivnost, a možda i tihu potporu dijela jugo-hrvatske diplomacije.
Austrija, pored toga, ima dosta razloga nositi taj kompleks nacizma. Ta i Hitler je Austrijanac, na njezinu prostoru postojalo je pedesetak logora, i nije je okupirala Njemačka, već je ona plebescitarno prihvatila tzv. anschluss. Ipak, i u ovoj se zemlji održavaju mise za poginule njemačke vojnike, o čijim grobljima brine sama vlada.
U Hrvatskoj je odluka Koruške biskupije primljena dvojako. Jedni su (biskupi, vjernici, predsjednik Sabora, predsjednica države) razočarani, a drugi su (Bernardić, Flego, Beljak, Orešković i cijela momčad medijskih jurišnika) malo je reći oduševljeni. Što je Bleiburg jednima, a što drugima?
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 17294
2014-04-12


Back to top Go down

dva u jedan Empty Re: dva u jedan

Post by debotoijusto on 17/3/2019, 06:53

Onima koji su povrijeđeni otkazivanjem komemoracije Bleiburg je tek marginalno mjesto reminiscencije na NDH, drugim dijelom je mjesto sućuti i pijeteta, a trećim najznačajniji oblik osude jugokomunističkog režima koji je izvršio zločin nad desecima tisuća nevinih vojnika i civila.
Oni koje je spomenuto otkazivanje ispunilo nesvakidašnjom srećom i radošću namjerno prave od muhe slona, njima je sve to tamo, kao i ovdje, ustaško, njih zapravo osuda jednog režima koji je počinio strašan zločin vrijeđa, oni se s njim identificiraju, oni misle da je bestijalna masovna egzekucija bila opravdana. To su antifašisti staljinskog tipa, bliski samom fašizmu, ma kako to apsurdno zvučalo.
https://www.slobodnadalmacija.hr/misljenja/ad-hoc/clanak/id/593765/kome-i-zasto-smeta-bleiburg
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 17294
2014-04-12


Back to top Go down

dva u jedan Empty Re: dva u jedan

Post by debotoijusto on 17/3/2019, 06:56

ante , novinar iz HR vs. josip komunisticki novinar preobucenog kaputa 90-ih
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 17294
2014-04-12


Back to top Go down

dva u jedan Empty Re: dva u jedan

Post by danni1 on 17/3/2019, 08:36

Ustaše 45. nisu išle u osvajački rat u Austriju kao Nijemci u Rusiju. 

Švabe su pobijene i odvedene u ruske logore za vrijeme rata, ustaše su pobijene poslije rata.

Ono što su partizani napravili ustašama po antifašističkoj logici mi smo trebali napraviti srbima 95. u Hrvatskoj. Ne dozvolit da odu, nego ih bar 200 000 pobit uz cestu.

To bi bila antifašistička pravda. To je ono što su partizani napravili hrvatima 45 i što vi slavite i opravdavate.

_________________
dva u jedan Comment_eYTostYMe28qO4zCPkZ25P5YRTpkR4rA,w400
danni1
danni1

Male
Posts : 3819
2014-04-16

Age : 47
Lokacija: : Dugo Selo

Back to top Go down

dva u jedan Empty Re: dva u jedan

Post by veber on 17/3/2019, 08:38

@danni1 wrote: Ne dozvolit da odu, nego ih bar 200 000 pobit uz cestu.
i? da li si ikad ubio čovjeka?
vidio strah?

ili to onako odaktivno?
veber
veber

Male
Posts : 31319
2014-12-30


Back to top Go down

dva u jedan Empty Re: dva u jedan

Post by marcellus on 17/3/2019, 08:39

@debotoijusto wrote:[Tuga se nije javno pokazivala, a ni danas se ne pokazuje. Ni crkvena ni državna vlast ne žele imati ništa s time. Niti je njemačkim biskupima palo napamet organizirati koncelebrirano misno slavlje za poginule nacističke zarobljenike u današnjem Volgogradu

ovo jednostavno nije istina.

_________________
dva u jedan 1472536379_l
marcellus
marcellus

Posts : 28785
2014-04-16


Back to top Go down

dva u jedan Empty Re: dva u jedan

Post by danni1 on 17/3/2019, 08:44

@veber wrote:
@danni1 wrote: Ne dozvolit da odu, nego ih bar 200 000 pobit uz cestu.
i? da li si ikad ubio čovjeka?
vidio strah?

ili to onako odaktivno?
Što se mora mora se.

neke stvari su zajebane ali se u ime pravde moraju odraditi.

Prevladava mišljenje da su partizani napravili što su morali i što je pravedno, pitam se samo zašto to nismo i mi 95. napravili srbima ako je to pravedno i potrebno.

Nisam nikad ubio čovjeka, sumnjam da bi i mogao / ono ak nije baš ja il on / ali to ne znači da ih nije trebalo posmicat ako je to ono što smatramo pravednim.

_________________
dva u jedan Comment_eYTostYMe28qO4zCPkZ25P5YRTpkR4rA,w400
danni1
danni1

Male
Posts : 3819
2014-04-16

Age : 47
Lokacija: : Dugo Selo

Back to top Go down

dva u jedan Empty Re: dva u jedan

Post by RayMabus on 17/3/2019, 08:50

@danni1 wrote:
@veber wrote:
@danni1 wrote: Ne dozvolit da odu, nego ih bar 200 000 pobit uz cestu.
i? da li si ikad ubio čovjeka?
vidio strah?

ili to onako odaktivno?
Što se mora mora se.

neke stvari su zajebane ali se u ime pravde moraju odraditi.

Prevladava mišljenje da su partizani napravili što su morali i što je pravedno, pitam se samo zašto to nismo i mi 95. napravili srbima ako je to pravedno i potrebno.

Nisam nikad ubio čovjeka, sumnjam da bi i mogao / ono ak nije baš ja il on / ali to ne znači da ih nije trebalo posmicat ako je to ono što smatramo pravednim.
Zato šta su Srbi na vrime utekli. lol!
RayMabus
RayMabus

Posts : 83623
2014-04-11


Back to top Go down

dva u jedan Empty Re: dva u jedan

Post by danni1 on 17/3/2019, 08:52

@RayMabus wrote:
@danni1 wrote:
@veber wrote:
@danni1 wrote: Ne dozvolit da odu, nego ih bar 200 000 pobit uz cestu.
i? da li si ikad ubio čovjeka?
vidio strah?

ili to onako odaktivno?
Što se mora mora se.

neke stvari su zajebane ali se u ime pravde moraju odraditi.

Prevladava mišljenje da su partizani napravili što su morali i što je pravedno, pitam se samo zašto to nismo i mi 95. napravili srbima ako je to pravedno i potrebno.

Nisam nikad ubio čovjeka, sumnjam da bi i mogao / ono ak nije baš ja il on / ali to ne znači da ih nije trebalo posmicat ako je to ono što smatramo pravednim.
Zato šta su Srbi na vrime utekli. lol!
Ha, utekli. Pustili smo ih još im i vodu,hranu i gorivo dijelili umjesto metka.

_________________
dva u jedan Comment_eYTostYMe28qO4zCPkZ25P5YRTpkR4rA,w400
danni1
danni1

Male
Posts : 3819
2014-04-16

Age : 47
Lokacija: : Dugo Selo

Back to top Go down

dva u jedan Empty Re: dva u jedan

Post by veber on 17/3/2019, 08:52

@danni1 wrote:Nisam nikad ubio čovjeka, sumnjam da bi i mogao / ono ak nije baš ja il on / ali to ne znači da ih nije trebalo posmicat ako je to ono što smatramo pravednim.
a zagovaraš ubijanje?
dajte se pomirite sami sa sobom. himmler se zbljuvao kada je vidio egzekucije židova pa je naredio plin.

olako svi baratate tuđim životima, egzekucijama, a da stvarno morate ubiti čovjeka, uzet mu sve, usrali bi ste se.


bolje ti je kao i drugima razmisliti prije upisa.
bulazniš o 200 000 ubijenih, a ne bi na sebe to preuzeo.

iza tipkovnice svi su jaki.
ali kada ubiješ čovjeka, uzeo si mu sve.
prošlost, sadašnjost, budućnost.
veber
veber

Male
Posts : 31319
2014-12-30


Back to top Go down

dva u jedan Empty Re: dva u jedan

Post by RayMabus on 17/3/2019, 08:54

Šta koga briga šta misle zatucani komunisti i zatucani ustaše na ovu temu ? Ja znan šta mislin o tome a oba dida su mi bila u partizanima. To je ratni zločin , bili oni ustaše ili ne. Eto to ti je to.
RayMabus
RayMabus

Posts : 83623
2014-04-11


Back to top Go down

dva u jedan Empty Re: dva u jedan

Post by danni1 on 17/3/2019, 09:00

@veber wrote:
@danni1 wrote:Nisam nikad ubio čovjeka, sumnjam da bi i mogao / ono ak nije baš ja il on / ali to ne znači da ih nije trebalo posmicat ako je to ono što smatramo pravednim.
a zagovaraš ubijanje?
dajte se pomirite sami sa sobom. himmler se zbljuvao kada je vidio egzekucije židova pa je naredio plin.

olako svi baratate tuđim životima, egzekucijama, a da stvarno morate ubiti čovjeka, uzet mu sve, usrali bi ste se.


bolje ti je kao i drugima razmisliti prije upisa.
bulazniš o 200 000 ubijenih, a ne bi na sebe to preuzeo.

iza tipkovnice svi su jaki.
ali kada ubiješ čovjeka, uzeo si mu sve.
prošlost, sadašnjost, budućnost.
To je apsolutno nevažno.

Važno je napraviti ono što je ispravno a to je pobiti sve što možeš što je imalo ikakve veze s neprijateljem.

Uvijek ima ljudi koji mogu odraditi ono što treba.

Pitanje je samo zašto mi 95. nismo napravili ono što je pravedno i potrebno kao što su to 45 napravili partizani.

_________________
dva u jedan Comment_eYTostYMe28qO4zCPkZ25P5YRTpkR4rA,w400
danni1
danni1

Male
Posts : 3819
2014-04-16

Age : 47
Lokacija: : Dugo Selo

Back to top Go down

dva u jedan Empty Re: dva u jedan

Post by RayMabus on 17/3/2019, 09:03

@danni1 wrote:
@veber wrote:
@danni1 wrote:Nisam nikad ubio čovjeka, sumnjam da bi i mogao / ono ak nije baš ja il on / ali to ne znači da ih nije trebalo posmicat ako je to ono što smatramo pravednim.
a zagovaraš ubijanje?
dajte se pomirite sami sa sobom. himmler se zbljuvao kada je vidio egzekucije židova pa je naredio plin.

olako svi baratate tuđim životima, egzekucijama, a da stvarno morate ubiti čovjeka, uzet mu sve, usrali bi ste se.


bolje ti je kao i drugima razmisliti prije upisa.
bulazniš o 200 000 ubijenih, a ne bi na sebe to preuzeo.

iza tipkovnice svi su jaki.
ali kada ubiješ čovjeka, uzeo si mu sve.
prošlost, sadašnjost, budućnost.
To je apsolutno nevažno.

Važno je napraviti ono što je ispravno a to je pobiti sve što možeš što je imalo ikakve veze s neprijateljem.

Uvijek ima ljudi koji mogu odraditi ono što treba.

Pitanje je samo zašto mi 95. nismo napravili ono što je pravedno i potrebno kao što su to 45 napravili partizani.
Nisu partizani nego Ozna i birani ljudi od Ozne. Vidiš da su skrivali te zločine cijelo.vrijeme od javnosti dakle i od svojih.
RayMabus
RayMabus

Posts : 83623
2014-04-11


Back to top Go down

dva u jedan Empty Re: dva u jedan

Post by danni1 on 17/3/2019, 09:04

@RayMabus wrote:Šta koga briga šta misle zatucani komunisti i zatucani ustaše na ovu temu ? Ja znan šta mislin o tome a oba dida su mi bila u partizanima. To je ratni zločin , bili oni ustaše ili ne. Eto to ti je to.
Točno.

Zločinci su i jedni i drugi  oni jugoslavenski su pobjedili u ratu al mi to nije neki razlog da ih slavim i da se njima ponosim.

Naprotiv, manje su mi mrski oni koji su izgubili rat a borili se za hrvatsku državu.

_________________
dva u jedan Comment_eYTostYMe28qO4zCPkZ25P5YRTpkR4rA,w400
danni1
danni1

Male
Posts : 3819
2014-04-16

Age : 47
Lokacija: : Dugo Selo

Back to top Go down

dva u jedan Empty Re: dva u jedan

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 5 1, 2, 3, 4, 5  Next

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum