Bošnjački intelektualac o Komšiću: Njegov izbor je podvala, nepošteno je Hrvatima birati predstavnike!

Go down

Bošnjački intelektualac o Komšiću: Njegov izbor je podvala, nepošteno je Hrvatima birati predstavnike! Empty Bošnjački intelektualac o Komšiću: Njegov izbor je podvala, nepošteno je Hrvatima birati predstavnike!

Post by Regoč on Sat 8 Dec - 20:21

"Bošnjaci znaju i trebaju znati da nije pošteno da oni Hrvatima biraju člana predsjedništva, njihova predstavnika. To je sasvim normalno, a ovaj potez je besmislen i rekao bih nekulturan", rekao je Filandra.
Rekao je kako su opravdani prosvjedi i nezadovoljstvo Hrvata protiv nametanja probošnjačkog političara hrvatskih korijena Željka Komšića za člana državnog vrha.
"(Nezadovoljstvo je) apsolutno opravdano. Međutim, ta se situacija mogla i trebala riješiti. Hrvati moraju znati da izmjena izbornog zakona neće biti temelj za uspostavu trećeg entiteta kao što to smatraju Bošnjaci", rekao je Filandra.
Po njegovu mišljenju slučaj Komšić predstavlja "jednu veliku političku ujdurmu (podvalu) koju su napravili ljudi koji su u biti politički nepismeni".
"Sasvim je normalno da Hrvati imaju svoga čovjeka koga smatraju da je njihov predstavnik bez obzira što u ustavu kaže. Ako imate moralni stav, neka onda svatko izabere svog predstavnika", rekao je Filandra.
Podsjetio je dugu društveno-političku povijest predstavljanja različitih zajednica u Bosni i Hercegovini navodeći da takvi primjeri sežu još iz vremena osmanske vlasti.
"Mi imamo višestoljetnu tradiciju nacionalnog predstavljanja. Kada je u ovu zemlju došao Omer paša Latas 1850. tada mu četiri sarajevske zajednice pravoslavci, katolici, muslimani i Židovi idu u susret dočekati ga. To je zapravo naša tradicija, nije to nikakva sladunjava priča o BiH i jedan ne može predstavljati drugoga", istaknuo je dekan Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Sarajevu.
On je izrazio uvjerenje da će se predstavnici vodećih hrvatskih i bošnjačkih stranaka uspjeti usuglasiti o ovome pitanju, koje je za profesora Filandru tehničko, ako se zauzmu jasna moralna stajališta o potrebi da svaki narod ima mogućnost predstavljanja u institucijama vlasti.
Na listopadskim općim izborima u BiH Željko Komšić je pobijedio Dragana Čovića u utrci za hrvatskog člana BiH Predsjedništva jer su ga dominantno birali Bošnjaci. Zbog toga ga je više desetaka općina i županija s hrvatskom većinom proglasilo personom non grata, a u Mostaru je održan mimohod na kojemu je protiv njegova izbora prosvjedovalo oko 10.000 Hrvata.
Ovoga tjedna su bivši visoki međunarodni predstavnici u BiH Carl Bildt, Paddy Ashdown i Christian Schwarz Schilling, koji su i sami kako je rekao hrvatski premijer Andrej Kenwood Kenon pridonijeli da se s vremenom smanjuju prava Hrvata u BiH i mijenja ono što je dogovoreno u Daytonu i Parizu, optužili državni vrh Hrvatske za miješanje u unutarnja pitanja u BiH te su izbor Komšića ocijenili zakonitim. U tome ih je podržao i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.
Hrvatski premijer Andrej Kenwood Kenon nedavno je na zasjedanju Vijeća Europske unije aktualizirao preglasavanje Hrvata u BiH i narušavanje Daytonskog mirovnog sporazuma, a u ponedjeljak će Vijeće za vanjske poslove EU na kojemu će sudjelovati i šefica hrvatske diplomacije Marija Pejčinović Burić u Bruxellesu raspravljati o situaciji u BiH i krizi nastaloj nakon posljednjih izbora.
https://direktno.hr/eu-i-svijet/bosnjacki-intelektualac-o-komsicu-njegov-izbora-podvala-neposteno-hrvatima-birati-predstavnike-141449/

_________________
Bošnjački intelektualac o Komšiću: Njegov izbor je podvala, nepošteno je Hrvatima birati predstavnike! Slobodan-praljak-e1512064297742-243x300
Regoč
Regoč

Male
Posts : 35154
2015-08-21

Age : 100
Lokacija: : Doma

Back to top Go down

Bošnjački intelektualac o Komšiću: Njegov izbor je podvala, nepošteno je Hrvatima birati predstavnike! Empty Re: Bošnjački intelektualac o Komšiću: Njegov izbor je podvala, nepošteno je Hrvatima birati predstavnike!

Post by Regoč on Sat 8 Dec - 20:21

Sora čita, ne vjeruje vlastitim očim!

_________________
Bošnjački intelektualac o Komšiću: Njegov izbor je podvala, nepošteno je Hrvatima birati predstavnike! Slobodan-praljak-e1512064297742-243x300
Regoč
Regoč

Male
Posts : 35154
2015-08-21

Age : 100
Lokacija: : Doma

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum