Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini

Page 6 of 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

Go down

Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini - Page 6 Empty Re: Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini

Post by pizzon on 13/10/2018, 11:03

majko mila ne vredi
ndh je bila nezavisna, primala ambasadore, covece
vi imate pogresnu svest o tome 
srbija je funkcionisla kao svaka druga okupirina  zemlja
dok je ndh imala priznatu vladu i sl.
i to nije stav srbije, to je stav medj. zajednice
jedino je istina, da je ndh bila vise marionetska nego nezavisna

_________________
„Usred zime, najzad sam otkrio da u sebi nosim nepobedivo leto (a.camus )
pizzon
pizzon

Male
Posts : 16152
2016-07-21


Back to top Go down

Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini - Page 6 Empty Re: Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini

Post by Speare Shaker on 13/10/2018, 11:43

@pizzon wrote:majko mila ne vredi
ndh je bila nezavisna, primala ambasadore, covece
vi imate pogresnu svest o tome 
srbija je funkcionisla kao svaka druga okupirina  zemlja
dok je ndh imala priznatu vladu i sl.
i to nije stav srbije, to je stav medj. zajednice
jedino je istina, da je ndh bila vise marionetska nego nezavisna

Je, iz točno određenog kruga zemalja. Zna se kojih.
NDH nije bila više marionetska nego nezavisna, ona je bila potpuno marionetska. Potpuno je ovisila o svojim mecenama iz Italije i Njemačke, a izbornog legitimiteta izraženog voljom naroda bilo na izborima bilo na referendumu nije imala. Čak niti prije rata, jer se zna da je Mačekova HSS sa svojim koalicijskim partnerima osvajala ponegdje u hrvatskim zemljama i preko 90% glasova na izborima, a Maček nije slučajno odbio stati na čelo NDH što mu je bilo ponuđeno od strane osnivača te države.
O toj ovisnosti o svojim mecenama na diplomatskoj razini svjedoči i ona opskurna epizoda izbora vojvode od Spoleta za hrvatskog kralja, a lik se nikada nije pojavio na teritoriju NDH, čak niti samo prilikom službene ceremonije krunidbe.
avatar
Speare Shaker

Posts : 20759
2016-11-04


Back to top Go down

Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini - Page 6 Empty Re: Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini

Post by pizzon on 13/10/2018, 11:50

to sve manje je bitno od sustine
ali, glupo je da hrvat i srbin raspravljaju o toj temi
ndh i njena pozicija u svetu tokom rata
nama je bitno njeno delovanja u pravcu unistenja srba
po sopstvenom nahodjenju,  a da to nije bio zahtev hitlera.
jer je ndh jedina imala kontrolu nad logorima na svojoj teritoriji
svi ostali  logora bili su pod kontrolom nacista, dora logori.

_________________
„Usred zime, najzad sam otkrio da u sebi nosim nepobedivo leto (a.camus )
pizzon
pizzon

Male
Posts : 16152
2016-07-21


Back to top Go down

Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini - Page 6 Empty Re: Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini

Post by tre on 13/10/2018, 11:56

@Stanojko wrote:
@Eroo wrote:
@Stanojko wrote:Eh, sta uradise od srpske Ukrajine.... Za sta su nasi preci ginuli... :roll
E, i od srpskog Krfa i Soluna. I ostalih srpskih zemalja. Sade nema kuj da brani Niš i Šumadiju. :)
Da, da...Nova Serbija i Slavjanoserbija...

Нова Сербија


Сплет различитих околности претходио је сеобама Срба из Војне границе половином 18. века у Украјину, која се налазила у саставу Руског царства.
Губећи из дана у дан поверење у бечки двор, не желећи да дођу на власт угарског племства, изложени прогонима сваке врсте, пре свега однарођавању, Срби су у православној словенској Русији видели "обећану земљу", у којој ће наћи заштиту и нови завичај.
Интересовање Русије за православно и словенско становништво на балканско-панонском простору имало је у основи, сем емотивних, и стратешко-политичке разлоге који су били у функцији остваривања интереса на југу Европе. Поред ових разлога, Срби су, као организовани ратнички народ, били погодни за обезбеђивање јужних граница Русије према Турцима и Татарима, односно за остваривање давнашње жеље ове моћне царевине да избије на обале Црног мора.
Идеја о сеоби Срба у Русију јавила се у годинама које су уследиле после Велике сеобе. Прве исцрпније вести о Србима у јужној Угарској послао је царском руском двору кнез Прокопије Богданович Возњицин, руски посланик у Бечу, представник Русије на преговорима о закључивању мира између хришћанске коалиције и Турске, у Карловцима 1699. године. Тада је боравио у неколико манастира на Фрушкој гори, где је сазнао о жељама Срба.
У време Ракоцијевог устанка (1703-1711), када су Срби као народ били егзистенцијално угрожени, њихови представници почињу да се обраћају руском цару, тражећи да их прими под своје окриље. Појединци су почели да одлазе у Санкт Петербург како би цару изложили своје жеље и захтеве. Тако је већ 1704. године Пана Божић, обрштар из Титела, отишао у Русију да замоли цара Петра Великог да Србе прими за своје поданике. Срби су, истиче Божић, "увек на служби против муслимана без сваке плате и требовања за једино православље".
Када је Петар Велики почео 1710. године припреме за рат против Турске, Јован Текелијам, обрштар Поморишке границе из Арада, и Вулин Илић, обрштар Потиске границе из Сегедина, послали су писмо Петру Великом у којем га моле "да помисли и о њиховој српској земљи". Са своје стране они нестрпљиво чекају "да пожуре службом својом за свога православнога цара". Ова двојица су 1712. године, заједно са својим врховним обрштаром Мојсијем Рашковићем, руском цару понудили да са 10.000 граничара заједно крену на Турке. То је било у складу са позивом руског цара, упућеном свим хришћанима да се укључе у рат који су Руси повели против турака и Татара. Упркос свим позивима, одзив Срба није био велик, мада је у саставу руске војске био и један српски одред, којим је командовао капетан Јован Албанез.
Да би се подстакло досељавање Срба у Русију, основана је посебна царска комисија са широким овлашћењима, што је подразумевало све послове од врбовања, преко прихватања и смештаја досељеника на посебно одређена места, организовања насеља и њиховог укључивања у војно-територијални систем, до обезбеђивања насеља и њиховог укључивања у војно-територијални систем, до обезбеђивања финансијских средстава за ту намену. Руски цар Петар Велики је 1723. године упутио Јоана Албанеза у српске земље, мислећи на Војну границу у Потисју и Поморишју. Тада му је дао Позивну грамоту, којом се обратио свима који су били спремни да ступе у руску службу изражавајући решеност да формирају неколико коњичких пукова састављених од Срба.
Позивна грамота и акција Јована Албанеза дали су одређене резултате. Тако се 1724. године на подручју Украјине доселило око хиљаду Срба; формирана је Српска команда, која је 1727. године преформирана у Српски хусарски пук. После повратка из рата против Персије, пук је размештен између тврђава Тора и Линије, а српским војницима обезбеђена је земља за обраду. Српски хусарски пук организован је на начин који је много подсећао на систем Војне границе у Аустрији.
Следећи талас досељавања Срба на подручју Украјине уследио је 1747. године, када су дошли српски граничари из Поморишја на челу са Петром Текелијом, који је постао командант Српског хусарског пука, добивши велика признања од руског царског двора.
Пјотр Аврамович, како су Руси звали Петра Поповића Текелију, пронео је породично име од Немачке до Кавказа.
Међу Србима који су се у 18. веку одселили у Русију, Петар Текелија досегао је највиши чин и остварио блиставу војничку каријеру. У војну историју Русије је ушао половином 18. века и остао до данас. Унук Јована и син Ранка Текелије, заповедника Поморишке границе, рођен је 1720. године у Араду. Као 21-годишњи младић одлази на бојиште у време када је беснео рат за наслеђе аустријског престола. Уместо оца, предводио је арадску компанију. После седам година вратио се у Арад славом овенчан. Овде се повела расправа између оца и сина о томе ко ће командовати Компанијом у миру. Пошто је био истиснут, затражио је и добио "отпуст из аустријске службе" и отишао у Русију, где је примљен са поручничким чином.
По доласку у Русију укључен је у састав Српског хусарског пука. После неколико година, 1751. добио је чин капетана. До тог времена одлазио је више пута у завичај у Поморишје да врбује развојачене граничаре да пређу у Русију. Као "поузданик" руског цара, Текелија је био прогањан од аустријских власти, које су му на крају ускратиле гостопримство.
Нове војне успехе Текелија је постигао у руско-турском рату, који је отпочео 1757. године. У бици код Колиме био је тешко рањен. За заслуге у овом рату добио је чин потпуковника.
У руско-пруском рату главнокомандујући фелдмаршал Салтиков поверио је Петру Текелији команду над посебним "летећим одредом". У овом рату Текелија се истакао у бици за Берлин. У извештају генерала Чернигова је забележено: "Потпуковник Текелија са Српским пуком и Козацима, храбро је напао непријатеља о чему сведочи хиљаду заробљених". Од Врховне команде тражио је да буде награђен вишим чином. Пуковнички чин је добио приликом освајања Толберга, који је заузео Српски хусарски пук.
По завршетку Седмогодишњег рата 1763. године у коме се истакао, Петар Текелија је постао командант Српског хусарског пука. На челу ове јединице био је и у време када су руске снаге интервенисале у Пољској 1767. године. За "разборито командовање" Војна колегија га је унапредила у чин бригадира.
У новом руско-турском рату 1768. године посебно се истакао у бици код Хотина, када је извршен продор преко Дњестра.
Нове победе постигао је у Фокшану у Молдавији и Браили на Дунаву. После битке код Рјабаја Могиле, у којој се Текелија истакао, главнокомандујући Румјанцев, у рапорту царици, посебно истиче његов допринос победи. За заслуге у бици код Когула 1770. године добио је Орден Свете Ане И степена и унапређен је у чин генерал-мајора. На крају рата, 1774. године постаје генерал-пуковник и добија Орден Светог Георгија. Постављен је за војног команданта Новоросијског краја.
Устанак Јемељана Пугачова (1773-1775) усталасао је редове Козака и актуелизовао њихово питање. Реч је била о њиховом положају у Запорошкој Сечи. Пошто је централно утврђење Сеч опколио са јаким војним снагама, Текелија је сазвао скуп запорошких старешина и прочитао им Манифест царице Катарине II о укидању Запорошке Сече у Украјини. Првобитно јединствено негодовање Козака претворило се у међусобне поделе, да би се, на крају, помирили са судбином. Текелија је захваљујући свом богатом војно-дипломатском искуству успео да развојачи Запорошку Сечу "без проливања и једне капи крви". Ово је утрло пут организованој државној колонизацији и успостављању царске власти на овом немирном подручју.
У знак признања за умиривање Козака, Петар Текелија је од царице Катарине II добио Орден Светог Александра Невског . Нешто касније унапређен је у чин генерал-аншафа и постављен за команданта посебне армије од 18.000 људи, чији је задатак био да штити државне границе на обалама Црног мора.
На немирној руско-турској граници 1778. године поново је дошло до рата. Под командом кнеза Потемкина налазили су се Кримски корпус Суворова и Кавкаски корпус Текелије.
Усред ратног похода Текелија је несрећно пао с коња и тада је тешко повређен. Тиме је његова војничка каријера дефинитивно била завршена.
После пензионисања Петар Текелија се повукао у Новомиргород, "шанац који су пре три и по деценије населили његови земљаци из Цесарије". био је веома богат. На његовом имању радило је око пет хиљада људи. Почетком 1792. године, "својим славним делима и животу, конце постави. Јуначки обучен, на канабету седећи смерти је у очи погледао и умрео".
Потиска и Поморишка граница укинуте су 1741. године. Тада је питање сеобе Срба у Русију још више актуелизовано. Ово је подстицала и пропаганда коју су водили Срби у служби руског цара и конзуларни представници Русије у Бечу. По том задатку међу граничаре у Поморишју и Потисју долазили су поред поручника Петра Текелије и капетани Гаврило и Димитрије Перић. Поморишци, који су били најупорнији у жељама да се иселе у Русију, обратили су се руском посланику у Бечу грофу Бестужеву и замолили га да посредује код цара да их прими "због њихове храбрости, благочестија, сродства и неизмерне преданости руском цару". Извештавајући о овој молби руску царицу Јелисавету, Бестужев је нагласио: "Када је ствар дошла дотле, да бечки двор својевољно себе лишава храбре српске војске, то нам остаје да се прижељно постарамо да је придобијемо за себе".
Прву групу, са око 4.000 људи, из Поморишја и Потисја, али и других српских крајева, повео је у Украјину, другом половином септембра 1751. године, пуковник Јован Хорват. Претходно је на предлог Дворског ратног савета од царице Марије Терезије добио "отпуст из војске", као и пасоше за официре које је повео. Граничари су преко Токаја стигли у Кијев 10. октобра 1751. године.
Вођа сеобе Јован Хорват је крајем 1751. године дошао у Санкт Петербург, где је уручио молбу царици Јелисавети Петровној да Србима дозволи да се населе на територији Руског царства. После краћег времена, 24. новембра 1751. године издат је Указ царице Јелисавете "О примању у поданство Срба који желе да се населе у Русију и служе у посебним пуковима и одређивању на граници према турској страни погодних места за насељавање, о одређивању плате коњици према платама у хусарским пуковима и подређивању тих пукова Војној колегији". У Указу је још истакнуто да је жеља српских досељеника да живе и служе у држави исте вере, блиске по духу, традицији и језику. Нису наведени никакви други разлози, нити је поменуто незадовољство српских граничара изазвано развојачењем Потиске и Поморишке границе. У царичином указу је стајало: "И пошто насељавање тог народа који први пут долази у нашу царевину, како за нашу војну службу, тако и за умножавање станишта у пустим местима, никако другачије до врло корисно може бити, ми смо, премилостиво изражавајући нашу спремност да прихватимо тај народ указом од 13. јула ове године, нашем посланику грофу Бестужеву Рјумину наредили да поменутог пуковника Хорвата обавести да смо дали нашу царску сагласност, да ћемо не само њега и официре, него и све друге припаднике српског народа који пожеле да дођу у нашу царевину, све њих, као људе са којима нас веже иста вера, у службу и поданство наше примити".
Основна намера, изречена у Указу, била је да се досељеницима пружи сва могућа помоћ, "како би се, уживајући нашу царску милост, могли на најбољи начин, а својим породицама усталити на новом месту, тако да тај новопридошли у нашу царевину народ не само не буде разочаран и гурнут другима, већ да показаном добром вољом и користима од нашег поданства и верности буде привучен да у још већем броју дође и насели наше крајеве".
Неколико дана касније уследио је Указ Сената под називом "О насељавању на руским границама српских досељеника". У Указу се наводи да Срби треба да буду "погранична милиција", као што су били и на аустријској граници. Држава се обавезала да ће за досељенике издвојити земљу погодну за обрађивање и пружити им помоћ у грађевинском материјалу. Све остало су граничари морали да обезбеђују сами. Исто тако, Сенат је дозволио српским досељеницима да могу "да граде цркве у својим насељима и да о томе обавештавају Свети синод, а свештеницима, само оним при пуковима, обезбеђује се плата према платама у хусарским пуковима. Остале свештенике при црквама саграђеним у одређеним насељима, као и школе, уколико им буду потребне, досељеници морају издржавати о свом трошку". На тај начин, Руска држава је питање школовања српске деце на матерњем језику као и вероисповести препустила искључиво досељеницима, не обезбеђујући им финансирање.
Српски досељеници нису подизали сопствене школе, али су дизали цркве. било их је тридесетак, а налазиле су се под јурисдикцијом Кијевске митрополије Руске православне цркве. Касније су биле прикључене Перејенославеноборипољској епархији. У Новој Сербији је био подигнут и српски манастир. За архимандрита је био одређен калуђер Софроније, који је избегао из Србије. Било је покушаја да се оснује српска епархија. Чак је за епископа предвиђен Симеон Кончаревић. Од тога се ипак одустало, јер је на овом подручју била организована Руска православна црква. Сматрало се да две православне цркве на истом подручју нису потребне.
Остварујући царску повељу, Сенат је 11. јануара 1752. године издао Даровну повељу генерал-мајору Јовану Хорвату о оснивању два хусарска и два пандурска пука, о подели земље, давању плата, привилегија и права, као и о додељивању имена овом подручју - Нова Сербија, док је новоподигнуто утврђење добило назив Света Јелисавета, из којег се развио Јелисаветград. Убрзо је, 3. фебруара 1752. године, уследила Инструкција Сената која је носила назив "О насељавању у задњепровским местима Срба и других народа који су дошли са генерал-мајором Хорватом". Инструкцијом Сената било је регулисано и пребацивање Срба из Кијева у места њиховог сталног смештаја, односно на територију Нове Сербије.
У новој постојбини Срби су се населили источно од буга и Сухиње, од Дњепра према истоку, а јужно од линије која спаја ушће Виса у Сухињу, на истоку до ушћа Тјасмина у Дњепар. Била је то територија Нове Сербије. Настала су следећа насеља: Надлак, Печка, Јенопоље, Павлиш, Глоговац, Шајтин, Семлак, Цубиљ, Цибуљево, Варадин, Панчево, Вршац, Владимировац, Кањижа, Сента, Бечеј, Турија, Надлај, Мартонош, Моширин, Чонград, Фелдвар, Бешка, Митровица, Вуковар, Косовка, Иванковци, Суботица.
Заповедник је постао генерал-мајор Јован Хорват. У саставу команде су се налазили потпуковници Јован Чарнојевић, Михајло Продановић и Михајло Хорват, мајори Никола Чорба и Јосиф Денаро, капетани Јосиф Цветановић, Максим Вујић, Јован Михок, Лазар Серезлија и Лука Поповић.

Славјаносербија


За све то време становништво које је остало у Поморишју припремало се за масовни покрет у Русију, на подручје данашње Украјине. Ситуација је постала крајње критична. Запретила је опасност да читава Војна граница опусти. Командант Баната генерал-мајор Карл Леополд фон Енгелсхофен, да би одржао ред, морао је да позове у помоћ одред оклопника. Царица Марија Терезија је издала наредбе жупанијским властима да обзирније поступају са граничарима, док је српском народу упутила проглас у којем је саопштила да ће они који желе да остану у статусу граничара морати да се преселе на подручје Баната, где ће три године бити ослобођени од плаћања дажбина. У исто време, царица је издала Казнени патент уперен против агената који су наговарали Србе на сеобу. На темељу његових одредаба предвиђено је да агенти и њихови јатаци могу бити ухапшени и предати суду. У случају доказане кривице чекала их је смртна казна. Србима је било изричито забрањено да примају или траже ратну или цивилну службу страних сила.
Уместо да се ситуација смирује, она се све више компликовала. Тако су коморске власти биле против било каквог компромиса, а истрајавале су у намери да се Срби иселе на нову границу на Дунаву, или да потпадну под жупанијску власт. Колика је била одлучност Срба да се селе и колико је било незадовољство аустријском управом и одбојност према укључивању у угарске жупаније, најбоље сведочи податак да су они били спремни да, уколико не добију отпуснице, пређу у Турску, "јер им тамо веру не дирају".
Бечки двор је известио руску царицу Јелисавету Петровну како се међу Србима "развило криво мишљење да су они слободан народ и да могу ићи куда хоће". Даље је наглашено: "Код њих се јавила непослушност према царским наредбама а зло је толико нарасло да су ради његовог сузбијања били присиљени да употребе присилна средства".
У покушају спречавања преосталих граничара да се одселе у Русију умешао се и карловачки митрополит Павле Ненадовић, молећи царицу Марију Терезију да са своје стране све учини не би ли приволела његове вернике да одустану од сеобе.
Годину дана после прве сеобе Срба у Русију, уследила је нова 1752. године, под вођством пуковника Јована Шевића и потпуковника Рајка Прерадовића.
На том путу српски народ је преживљавао праву драму, коју је Милош Црњански дочарао у Сеобама: "Те јесени године 1752, последњи транспорти оних, који су се селили у Русију, пролазили су кроз хунгарску земљу и прелазили Тису, као што сербски сватови и сербски погреби иду". Све се то одвијало "уз лелек и смех, уз плач и кукњаву и смејурију. Водили су их официри, као пре у рат, а бројала их је, и јављала у Кијев, росијска мисија у Токају. само нити је ко имена њихова знао, нити ко иде, а ко остаје, ни ко се креће, ни ко задржава. Него су личили на олују и поплаву".
Колоне српских граничара стигле су у Кијев "месеца декемврија године 1752". Били су импресионирани његовим сјајем. Ово њихово расположење описао је Милош Црњански: "После оних колиба и росијских стражара, са кровом од сламе, под којима је ноћио, на путу, за Кијев, на брегу, тврђаве, цркве, рађевине горње вароши, чиниле су се, трептаве, као нека росијска царска круна, која се, у то доба, међу тим отпуштеним официрима, замишљала, сва у драгом камењу. Софијска катедрала, Андријевска црква, Печерска лавра, Златна капија, у снегу, на брду, учинише се тим досељеницима, првих дана, као грађевине, не људских руку, него као да их је нека луда уобразиља градила, у снегу и леду".
Царица Јелисавета Петровна је 17. маја 1753. године донела одлуку којом је одредила да се српски граничари населе од Бахмута до Лугања, према Дону. Све олакшице и привилегије које су годину и по дана раније добили досељеници у Новој Сербији биле су потврђене и за оне којима је наложено да се населе у област која је названа Славјаносербија. То је потврђено и указом од 21. маја 1753. године. Насељавање српских граничара у Славјаносербију, са седиштем у Славјаносербску, одвијало се по плану израђеном за размештање српских досељеника у Новој Сербији. Штаб се налазио у тврђави Луганску, коју су Срби подигли 1755. године.
За разлику од досељеника у Нову Сербију, они који су пристизали у Славјаносербију били су припадници разних народа. Поред већинских Срба, доселили су се и Бугари, Власи, Цинцари и Грци.
Командант је био генерал-мајор Јован Шевић. У руководству су били и виши мајор Петар Шевић, капетан Симеон Пишчевић, Иван Миоковић, Стеван Сабов, Игњат Миоковић, Ђорђе Премић и Константин Јузбаша. У команди пуковника Рајка Прерадовића били су потпуковник Максим Зорић, капетан Иванишевић и други.
Живот у Славјаносербији је у својим "Мемоарима" описао Симеон Пишчевић, капетан једне од граничарских рота.
Симеон Пишчевић потиче из старе српске племићке породице пореклом из Паштровића. Отац Стефан био је капетан и заповедник Шида. Родитељи су се трудили да га "што боље упуте у науке". Већ у петој години научио је да чита и пише на матерњем језику.
Када је навршио осам година, родитељи су га одвели у Петроварадински Шанац (Нови Сад), где му је ујак, виши капетан Секула Витковић, управо примио команду над пуком Земаљске милиције. Овде је, у Латинској школи, учио матерњи и латински језик.
Убрзо је ујак, по службеној потреби, отишао у Беч, па је повео младог Симеона да учи немачки језик и друге науке. О томе Пишчевић каже: "Учио сам аритметику, а почео се и у геометрији сналазити". У Бечу је остао три године.
По повратку у завичај, отац га је одвео у Сегедин, с намером да га упише у Пијаристичку гимназију. Овде је обавештен да сем католика не примају ученике других вера. Зато је остао у приватном пансиону годину и по дана, учећи немачки језик.
После Сегедина, отац га је одвео у Осијек, у канцеларију врховног заповедника, маркиза де Гвадањија, "ради изучавања судске и војне администрације, на немачком језику". То је учинио због тога "што ми Срби, већ по својој природи, немамо ни на шта друго толико склоности, колико за војну струку".
У рату за наслеђе аустријског престола граничари су 1744. године упућени на фронт на Рајну. Нашли су се у саставу Подунавског пука, којим је командовао мајор Вук Исаковић.Као писар у његовом штабу, млади Пишчевић је видео и забележио многе догађаје.
Када су се вратили из рата, "милитаре" је очекивало непријатно изненађење. Управо у то време, Дворски ратни савет је донео одлуку о распуштању Земаљске милиције и на подручју Подунавско-славонске границе.
Непоколебљиво решен да иде у Русију, после неколико година Пишчевић се упутио у Темишвар, генералу Енгелсхофену. Он је, као војни гувернер Баната, чија се надлежност протезала и на подручје Подунавља и Славоније, био задужен да распореди "милитаре" у јединице на ново подручје Војне границе.
У "Мемоарима" Пишчевић каже да га је Енгелсхофен покушао да одврати од намере да се исели у Русију, упозоравајући га да се не угледа на примере старијих, који су, огорчени на Мађаре, одлазили у Русију. Не поричући да ће Срби у Русији бити лепо примљени, нагласио је да је све то "руска политика", јер ће се Срби тамо "изгубити и преокренути, и унуци и праунуци неће знати право порекло своје", што им се у Аустрији не би догодило.
Уважавајући речи генерала, Пишчевић је остао непоколебљив у одлуци да оде у Русију, тражећи од њега "отпуст" из аустријске војске. На крају га је и добио!
Са "отпустом" Пишчевић је отишао пуковнику Јовану Шевићу, који је као предводник планиране сеобе, од руске царице Јелисавете Петровне добио генералски чин, с правом да додељује чинове оним официрима који ће му се придружити. Пишчевићу је доделио чин капетана.
У "Мемоарима" Пишчевић наводи да је са породицом за Русију кренуо 24. октобра 1753. године из Петроварадина. Пролазио је кроз Сентомаш (Србобран) и Сегедин. За Токај "пут је био тежак, а киша падала сваки дан". Тамо је наишао на другачије пределе: "Од Токаја почеле су да нам се указују планине, почели су уски путеви". Пред пољском границом "ушли смо у велика брда и стене", наставља Пишчевић своје казивање о путу из завичаја у Русију. Када су сишли са планине, сместили су се у пољско село Дукљу. Одавде према Жулкви, пут је био подношљив да би поново постао "тежак и неугодан". Стигли су, после великих перипетија, у град Броди.
По тмурном времену, на прагу зиме, Пишчевић се почео да двоуми: да ли да остане до пролећа или настави пут за Русију. Одлучио је да ипак истраје. Путовали су из дана у дан, "с највећим тешкоћама, по страшној студени, пробијајући се кроз сметове".
Доспели су до места Хвастово. Овде су чули да су близу руске границе. Ван себе од одушевљења, Пишчевић је забележио: "Глас да је руска граница већ близу, подстакао ме је да се не задржавам, него да пожурим до жељеног циља".
Пишчевић је хитао према Русији: "Путовали смо по хладноћи, по завејаном путу тешко се пролазило, и ја сам морао први да се пробијем, и себи правим пут. На много места су коњи и кочије просто пропадали у снег. Најзад смо по таквом злу стигли на Шељеговски прелаз".
У Шељеговку је приспео 22. децембра 1753. године. Ишао је даље. У Кијеву 24. децембра 1753. године завршава путовање дуго два месеца.
На подручју Славјаносербије Пишчевић је дошао августа 1754. године.
У "Мемоарима" је оставио аутентично сведочанство о природи и животу наших граничара на тлу Украјине: "Када је настало пролеће (а у тим крајевима клима је врло блага и пролеће рано почиње)... цела та пустиња је подељена на два дела, а сваки тај део на чете или шанчеве. Обележене су границе и, поред речица, земљиште које ће се обрађивати. Планови су затим послати Војној колегији на одобрење, и док се све то није довело до краја прошло је лето и почела је дуга зима..."
"Господа генерали", каже даље Пишчевић, "издали су наређење и распоред куда и у који шанац који од капетана да иде. Капетанима су додељени официри, а наредбом да пођу на своја места и започну одмах изграђивати насеље. Мени је припао шанац поред реке Донеца; место се звало Рајевка. Шума ми је била близу."
Досељеници су се нашли у сасвим другој земљи од оне коју су напустили. Пишчевић о томе каже: "Пали смо у праву и чисту пустињу и сви смо, а нарочито они поред реке Лугана, видели шта значи тежак живот. Нити смо имали где главу да склонимо, нити смо знали одакле да почнемо. Све нам је требало, а нисмо имали ништа".
Опис насеља у Славјаносербији Пишчевић наставља речима: "Живот у нашој насеобини прве године био је као, на пример, живот несрећних бродоломаца које су морски таласи избацили на пусто острво, па се тамо хранили земљом, корењем, рибама, птицама и зверкама које улове. Тако смо пали и ми на ту голу степу, на земљиште на коме од створења света нико није живео и где се ни за какав новац ништа није могло набавити. Када је неком нешто затребало, морао је ићи по неколико дана до места где би ту ствар по високој цени најзад нашао".
Упркос свему, тешкоће су превазиђене, о чему Пишчевић пише: "Те невоље смо имали само прве године. Касније се све поправило. С пролећа смо почели сејати жито, радити баште, гајити крупну и ситну стоку и све врсте живине и живот нам је постао лакши". Затим наставља: "Касније смо нашли пут реком Доном за Черкаск и Таганрог, пристаниште на Азовском мору у које су Грци из Цариграда довозили вино и другу робу".
Овако је Симеон Пишчевић почео живот у украјинској земљи. Није ни слутио каква га блистава каријера очекује као будућег генерал-мајора, човека од великог поверења руског царског двора, којега су слали у деликатне дипломатске мисије.
Три деценије после доласка у Русију, написао је "Мемоаре". Пишчевићеви унуци и праунуци нису знали српски језик и постали су Руси. Пророчански су се оствариле речи генерала Енгелсхофена, које је изговорио пред младим Пишчевићем у Темишвару, у освит сеобе Срба у Русију.
Нова Сербија и Славјаносербија као граничарска подручја постојале су нешто више од деценије. Манифестом царице Катарине 1762. године и Указом руске владе 1764. године укинуте су Нова Сербија и Славјаносербија и укључене у састав нових губернија. Разлог се нашао у томе што су, продирањем Русије према југу, према Азовском и Црном мору, српска граничарска подручја постала излишна као што се две деценије раније десило са граничарским подручјем у Хабзбуршком царству!
Руском царству Срби су у време постојања граница, а и по њиховом укидању, добро послужили у ратовима који су на разним странама вођени другом половином 18. века.
Вести о Србима који су се одселили у Русију педесетих година 18. века било је и век касније, у време припрема за обележавање стогодишњице доласка Срба из завичаја у украјинске степе. О томе драгоцене податке даје писмо официра у пензији Павла Арсенијевића из Јелисаветграда, упућено патријарху Рајачићу 1852. године. У њему Арсенијевић помиње потомке знаменитих Срба који су живели на бившем подручју Нове Сербије и Славјаносербије. Тако се помињу: Хорвати, Шевиши, Прерадовићи, Стратимировићи, Кнежевићи, Вујићи, Петковићи, Аврамови, Радивојевићи, Дуке, Степанови, Живковићи, Хаџићи и други. Сем реченог, Арсенијевић даје драгоцене податке и о насељима, упркос чињеници да у већини њих у то време готово да није било Срба. Прослава за обележавање стогодишњице сеоба је припремана у Славјаносербску у Јекатеринославској губернији. Планирало се да се у овом насељу подигне споменик Јелисавети Петровној, за чије су се владавине Срби овамо населили.
Одсечени од сопствене етничке матице, у православној и словенској средини, Срби су се убрзо претопили у Украјинце. Тако је век и по после досељавања остало само око хиљаду Срба у овом подручју Украјине. Данас припадају историји.
Драму српског народа који се населио у Нову Сербију и Славјаносербију и за неколико деценија нестао, описао је Милош Црњански у "Сеобама": "Сви они који су се иселили, да избегну иго паорства у Аустрији, гинули су и умирали и сахрањивани безимени у руску земљу, коју је убрзо преплавио руски народ... Ти паори, међутим, који су своје кости посејали у земљу, која су је Нова Сербија назвали, засипали су имена својих села, која су у срцу носили. На географску карту Русије и Европе за вечност".
koja hrpa govana

_________________
Idemo zgaziti saracene
Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini - Page 6 Les-visiteurs-1993-jean-reno-christian-clavier-vieu-003foh-BKGHG3
tre
tre

Posts : 6533
2017-12-31


Back to top Go down

Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini - Page 6 Empty Re: Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini

Post by Speare Shaker on 13/10/2018, 12:03

@pizzon wrote:to sve manje je bitno od sustine

Ja upravo i ukazujem na suštinu, a ti se kao pijan plota držiš formalnih začkoljica.
avatar
Speare Shaker

Posts : 20759
2016-11-04


Back to top Go down

Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini - Page 6 Empty Re: Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini

Post by Speare Shaker on 13/10/2018, 12:05

@pizzon wrote:glupo je da hrvat i srbin raspravljaju o toj temi

Ne dijelim ovo mišljenje, ali ako ćemo ga se strogo držati, naveo sam već kako je Međunarodni sud pravde u Haagu donio svoj meritum po tom pitanju.
avatar
Speare Shaker

Posts : 20759
2016-11-04


Back to top Go down

Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini - Page 6 Empty Re: Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini

Post by Ringo10 on 13/10/2018, 14:39

@pizzon wrote:to sve manje je bitno od sustine
ali, glupo je da hrvat i srbin raspravljaju o toj temi
ndh i njena pozicija u svetu tokom rata
nama je bitno njeno delovanja u pravcu unistenja srba
po sopstvenom nahodjenju,  a da to nije bio zahtev hitlera.
jer je ndh jedina imala kontrolu nad logorima na svojoj teritoriji
svi ostali  logora bili su pod kontrolom nacista, dora logori.
Covjek ti je sve lijepo objasnio a to sto se ti odnosno vi pravite mutavi to je drugi par opanaka.
Ringo10
Ringo10

Posts : 8080
2015-09-24


Back to top Go down

Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini - Page 6 Empty Re: Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini

Post by pizzon on 13/10/2018, 14:47

@Ringo10 wrote:
@pizzon wrote:to sve manje je bitno od sustine
ali, glupo je da hrvat i srbin raspravljaju o toj temi
ndh i njena pozicija u svetu tokom rata
nama je bitno njeno delovanja u pravcu unistenja srba
po sopstvenom nahodjenju,  a da to nije bio zahtev hitlera.
jer je ndh jedina imala kontrolu nad logorima na svojoj teritoriji
svi ostali  logora bili su pod kontrolom nacista, dora logori.
Covjek ti je sve lijepo objasnio a to sto se ti odnosno vi pravite mutavi to je drugi par opanaka.
najbolje da se dogovorimo da nije ni postojala.
jedino, sto smem da prihvatim: da je bila po svojim kapacitetima marionetska i nedemokratska.
drustveni odnosi nacisticki.

_________________
„Usred zime, najzad sam otkrio da u sebi nosim nepobedivo leto (a.camus )
pizzon
pizzon

Male
Posts : 16152
2016-07-21


Back to top Go down

Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini - Page 6 Empty Re: Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini

Post by pizzon on 13/10/2018, 14:51

ndh nije problem
problem je odnos
hr. prema njoj.
ne deklarativan, vec realan, " stvarnički "

_________________
„Usred zime, najzad sam otkrio da u sebi nosim nepobedivo leto (a.camus )
pizzon
pizzon

Male
Posts : 16152
2016-07-21


Back to top Go down

Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini - Page 6 Empty Re: Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini

Post by Ringo10 on 13/10/2018, 14:56

@pizzon wrote:ndh nije problem
problem je odnos
hr. prema njoj.
ne deklarativan, vec realan, " stvarnički "
To je vec drugi problem.

KAo  sto je u Srbiji i medju Srbima velikosrpstvo postalo zvanicna ideologija jos u drugoj polovini osamdesetih sa krvavim epilogom. Tako da ste vi zadnji koji mozete da palamudite drugima.
Ringo10
Ringo10

Posts : 8080
2015-09-24


Back to top Go down

Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini - Page 6 Empty Re: Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini

Post by AssadNaPodmornici on 13/10/2018, 16:03

amerikanci i židovi su krivi, a šef carigradske pravoslavne crkve je agent mossada. još jedno uplitanje amera
AssadNaPodmornici
AssadNaPodmornici

Posts : 5169
2018-06-14


Back to top Go down

Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini - Page 6 Empty Re: Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini

Post by Regoč on 13/10/2018, 18:07

@epikur37 wrote:
@michaellcmacha wrote:Koji Vi epikure, Ivo srbine Andriću...

Hrvati, slaveni, vi množina...naravno da je tu bilo i drugih etničkih pa bolje reći i plemenskih  supstrata ali nacija je slavenska.
Jezik je slovjenski, a nacija je mješavina koječega.

Po istraživanju Semino i sur., na 58 muškaraca iz Hrvatske nađene su sljedeće skupine kromosoma Y:
haplotip I2 (Eu7): 44,83%
haplotip R1a (Eu19): 29,31%
"neolitski haplotipovi" E, J, G (Eu4, Eu9, Eu10, Eu11): 13,79%
haplotip R1b (Eu18): 10,34%
haplotip O (Eu16): 1,73.

Vremenski slijed pristizanja tih haplotipova na područje Hrvatske bi mogao biti ovakav:
Prije oko 40,000 godina - haplotip R1b (Eu18), "baskijski haplotip"
Prije oko 24,000 godina - haplotip I2 (Eu7), "hrvatski haplotip"
Prije oko 8000 godina - neolitski haplotipovi Eu4, Eu9, Eu10 i Eu11
Prije oko 4000 godina - haplotip R1a (Eu19), "slavenski haplotip"
Prije oko 1600 godina - azijatski haplotip O (Eu16).

Na podebljano se poziva Ero, a bilo bi liepo kad bi sam znal objasniti, ovako ostavlja dojam njekoga tko površno čita novinske naslove.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Geneti%C4%8Dko_podrijetlo_Hrvata

_________________
Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini - Page 6 Slobodan-praljak-e1512064297742-243x300
Regoč
Regoč

Male
Posts : 35376
2015-08-21

Age : 100
Lokacija: : Doma

Back to top Go down

Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini - Page 6 Empty Re: Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini

Post by Regoč on 13/10/2018, 18:12

@pizzon wrote:
@Regoč wrote:
@pizzon wrote:
@Regoč wrote:
@pizzon wrote:
NE !
ne prihvatamo da su granice rimskog, vizantijdkog, AU, otomanskog carstva, italije,
na balkanu, granice hrvatske. posebno, jer
je doprinos srba proteruvanju  istih ogroman.
Da, doprinos Srbah protjerivanju Hrvatah je uistinu ogroman.
jel ?
samo da uporedimo zivot hrvata u srbiji
i zlo ndehazije za srbe
u hrvatskoj.dalje da ne kopamo.
Hrvati u Srbiji su progonjena manjina. Endezahija nema nikakve sveze s Hrvati, NDH bila je njemačko-talijanski kondominij.
jeste
govore, sluzbeno hrvatski, pred.vlade, ministri.
ndh- zvanicno- priznata
Hr drzava.
Tko službeno i gdje u Srbiji govori hrvatski? Koji ministar? Koji presjednik vlade? Imati djeda Hrvata nije dostatno da bi se bilo Hrvatom
NDH priznale su one države koje su ju stvorile i njihovi sateliti. NDH je okupatorski provizorij koji nije nadživjel režime koji su ga uspostavili.

_________________
Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini - Page 6 Slobodan-praljak-e1512064297742-243x300
Regoč
Regoč

Male
Posts : 35376
2015-08-21

Age : 100
Lokacija: : Doma

Back to top Go down

Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini - Page 6 Empty Re: Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini

Post by pizzon on 13/10/2018, 18:12

previse se time opterecujete.

_________________
„Usred zime, najzad sam otkrio da u sebi nosim nepobedivo leto (a.camus )
pizzon
pizzon

Male
Posts : 16152
2016-07-21


Back to top Go down

Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini - Page 6 Empty Re: Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini

Post by Regoč on 13/10/2018, 18:14

@Speare Shaker wrote:
@pizzon wrote:
@Regoč wrote:
Hrvati u Srbiji su progonjena manjina. Endezahija nema nikakve sveze s Hrvati, NDH bila je njemačko-talijanski kondominij.
jeste
govore, sluzbeno hrvatski, pred.vlade, ministri.
ndh- zvanicno- priznata
Hr drzava.

Međunarodni sud pravde u Haagu je u svojoj presudi takvo vaše direktno uspoređivanje RH sa NDH proglasio bespredmetnim. Tako da u te gluposti vjerujete samo vi i nitko više. Ili svakako nitko iole relevantan u međunarodnim odnosima i politici.
:vaultboy1

_________________
Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini - Page 6 Slobodan-praljak-e1512064297742-243x300
Regoč
Regoč

Male
Posts : 35376
2015-08-21

Age : 100
Lokacija: : Doma

Back to top Go down

Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini - Page 6 Empty Re: Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini

Post by AssadNaPodmornici on 13/10/2018, 18:17

@Regoč wrote:
@epikur37 wrote:
@michaellcmacha wrote:Koji Vi epikure, Ivo srbine Andriću...

Hrvati, slaveni, vi množina...naravno da je tu bilo i drugih etničkih pa bolje reći i plemenskih  supstrata ali nacija je slavenska.
Jezik je slovjenski, a nacija je mješavina koječega.

Po istraživanju Semino i sur., na 58 muškaraca iz Hrvatske nađene su sljedeće skupine kromosoma Y:
haplotip I2 (Eu7): 44,83%
haplotip R1a (Eu19): 29,31%
"neolitski haplotipovi" E, J, G (Eu4, Eu9, Eu10, Eu11): 13,79%
haplotip R1b (Eu18): 10,34%
haplotip O (Eu16): 1,73.

Vremenski slijed pristizanja tih haplotipova na područje Hrvatske bi mogao biti ovakav:
Prije oko 40,000 godina - haplotip R1b (Eu18), "baskijski haplotip"
Prije oko 24,000 godina - haplotip I2 (Eu7), "hrvatski haplotip"
Prije oko 8000 godina - neolitski haplotipovi Eu4, Eu9, Eu10 i Eu11
Prije oko 4000 godina - haplotip R1a (Eu19), "slavenski haplotip"
Prije oko 1600 godina - azijatski haplotip O (Eu16).

Na podebljano se poziva Ero, a bilo bi liepo kad bi sam znal objasniti, ovako ostavlja dojam njekoga tko površno čita novinske naslove.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Geneti%C4%8Dko_podrijetlo_Hrvata
glupost od izvora

I2 da je "hrvatski haplotip"

inače oko 50% srba i 50% bošnjaka muslimana i još više crnogoraca ima taj I2? jesu li oni hrvati? usput ima ga i velik broj albanaca, makedonaca, bugara, slovenaca, mađara, čak i među austrijancima, ukraincima, rumunjima ga ima
AssadNaPodmornici
AssadNaPodmornici

Posts : 5169
2018-06-14


Back to top Go down

Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini - Page 6 Empty Re: Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini

Post by pizzon on 13/10/2018, 18:18

da je tako ustase bi bile
deo pokreta otpora.
U nisu sletele sa neba u zg.

_________________
„Usred zime, najzad sam otkrio da u sebi nosim nepobedivo leto (a.camus )
pizzon
pizzon

Male
Posts : 16152
2016-07-21


Back to top Go down

Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini - Page 6 Empty Re: Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini

Post by Regoč on 13/10/2018, 18:22

@pizzon wrote:
@Speare Shaker wrote:
@pizzon wrote:
@Regoč wrote:
Hrvati u Srbiji su progonjena manjina. Endezahija nema nikakve sveze s Hrvati, NDH bila je njemačko-talijanski kondominij.
jeste
govore, sluzbeno hrvatski, pred.vlade, ministri.
ndh- zvanicno- priznata
Hr drzava.

Međunarodni sud pravde u Haagu je u svojoj presudi takvo vaše direktno uspoređivanje RH sa NDH proglasio bespredmetnim. Tako da u te gluposti vjerujete samo vi i nitko više. Ili svakako nitko iole relevantan u međunarodnim odnosima i politici.

sud u hagu ? 
to su gluposti, to se ocekivalo.
to nije bitno, bitno je ono sto odzvanja hrvatskom.
ono ste se cita kao grafiti, sto se slika a predstavlja obesene srpske porodice.
sto grmi kao ZDS i jedino predstavlja i znaci ustastvo, sve drugo je  " igrokaz "
za budale kojih nema.
ono sto se dogadja polickim predstavnicima srba u hrvatskoj i hrvatskim u  srbiji.
to je sustina hrvatske, a i srbije, ono i ovo sto sam napisao-
na kraju, ni  BRD nema veze sa hitlerovom nemackom, ali, secanja na zrtve su redovne, zna se.
italija takodje nije sledbenik musolinijeve italije, ali, zna se.
To se očekivalo? Dakle, po običaju ste dignuli tužbu da biste se narugali pravu i pravdi, srbska posla.
Grafiti, grmljavina i slike su marginalna pojava, emotivno-politički folklor koji postoji posvuda.
Politički prjedstavnici Hrvatah u Srbiji ne postoje jer Hrvati nemaju zasebnu izbornu jedinicu gdje bi birali svoje zastupnike, dočim Srbi u hrvatskom Saboru imaju izravno izabrana tri zastupnika u posebnoj izbornoj jedinici.
Savezna Republika Njemačka i Talijanska Republika su ista država kao Njemački Rajh i Kraljevina Italija, samo su promienile ime. Zato i jesu odgovorne za nacističke i fašističke zločine, dok Republika Hrvatska nije odgovorna za ustaške zločine jer nema nikakve sveze s Nezavisnom Državom Hrvatskom, osim da je nastala u borbi protiv nje.

_________________
Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini - Page 6 Slobodan-praljak-e1512064297742-243x300
Regoč
Regoč

Male
Posts : 35376
2015-08-21

Age : 100
Lokacija: : Doma

Back to top Go down

Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini - Page 6 Empty Re: Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini

Post by Regoč on 13/10/2018, 18:23

@Speare Shaker wrote:
@pizzon wrote:
@Speare Shaker wrote:
@pizzon wrote:
@Regoč wrote:
Hrvati u Srbiji su progonjena manjina. Endezahija nema nikakve sveze s Hrvati, NDH bila je njemačko-talijanski kondominij.
jeste
govore, sluzbeno hrvatski, pred.vlade, ministri.
ndh- zvanicno- priznata
Hr drzava.

Međunarodni sud pravde u Haagu je u svojoj presudi takvo vaše direktno uspoređivanje RH sa NDH proglasio bespredmetnim. Tako da u te gluposti vjerujete samo vi i nitko više. Ili svakako nitko iole relevantan u međunarodnim odnosima i politici.

sud u hagu ? 
to su gluposti, to se ocekivalo.

Pa istina je da je to očekivao svatko sa imalo pameti.
Ali kod ste vraga išli podnositi tužbu za koju ste znali da će biti odbačena, a vi ćete od sebe napraviti budale pred svjetskom javnošću?
Volite ispasti budalama?
A dobro, svatko ima neko svoje zadovoljstvo.
:vaultboy1

_________________
Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini - Page 6 Slobodan-praljak-e1512064297742-243x300
Regoč
Regoč

Male
Posts : 35376
2015-08-21

Age : 100
Lokacija: : Doma

Back to top Go down

Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini - Page 6 Empty Re: Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini

Post by Regoč on 13/10/2018, 18:24

@Speare Shaker wrote:
@pizzon wrote:draza je dobio status od strane saveznika
nije mu to tito dao
deo pokreta otpora, to nije srbija nametnula

Ali ga je izgubio, kada ga je Churchill prestao podupirati, jer je čak i zapadnim saveznicima koji nisu simpatizirali pokrete otprora predvođene komunistima postalo jasno da je Draža skupa sa svojom divljom hordom od vojske ne samo kolaborant nego i prilježni njemački suradnik, a njima je trebao netko tko će se ustrajno boriti protiv Nijemaca, što nije bio Draža nego Tito.
Nevjerojatno je kako Srbi uporno zaboravljaju na tu činjenicu.
:vaultboy1

_________________
Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini - Page 6 Slobodan-praljak-e1512064297742-243x300
Regoč
Regoč

Male
Posts : 35376
2015-08-21

Age : 100
Lokacija: : Doma

Back to top Go down

Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini - Page 6 Empty Re: Carigrad potvrdio da daje autokefalnost crkvi u Ukrajini

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 6 of 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum