Što su rekli argentinski Hrvati o Hrvatskoj, posjetu predsjednice, povijesti...

Page 1 of 4 1, 2, 3, 4  Next

Go down

Što su rekli argentinski Hrvati o Hrvatskoj, posjetu predsjednice, povijesti...

Post by Guest on 14/3/2018, 13:03

pozdravni govor

Argentinski Hrvati nahvalili predsjednicu i zatražili brisanje Tita i ZAVNOH-a iz hrvatskog Ustava


  • Autor: V. Ma.
  • Zadnja izmjena 13.03.2018 21:27
  • Objavljeno 13.03.2018 u 20:57
Tijekom posjeta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Argentini i susreta s tamošnjom hrvatskom zajednicom, na prijemu održanom u njezinu čast okupljenima u utorak se obratio Tomislav Frković, predsjednik Međudruštvenog odbora hrvatskih udruga i ustanova Republike Argentine koji je u svojem govoru, između ostalog, zatražio od predsjednice brisanje ZAVNOH-a iz hrvatskog Ustava

Za vrijeme svoje višednevne južnoameričke turneje u čijem sklopu će, pored Argentine, još posjetiti Čile i Brazil, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sastala se s pripadnicima hrvatskih zajednica u Argentini, a tijekom prijema u njezinu čast govorom se obratio Tomislav Frković, predsjednik Međudruštvenog odbora hrvatskih udruga i ustanova Republike Argentine. Frković je, inače, unuk ministra šumarstva i rudarstva za doba NDH Ivice Frkovića, a njegovo pismo te pjesmu dobrodošlice donosimo u cijelosti:


'Poštovana gospođo Kolinda Grabar-Kitarović,


Predsjednica Republike Hrvatske


Kao predsjednika Međudruštvenog odbora hrvatskih udruga i ustanova Republike Argentine zapala me je ove noći velika čast da Vam, u ime brojne zajednice Hrvata i njihovih potomaka, zaželim iskrenu i srdačnu dobrodošlicu.


Svi smo mi ponosni i sretni što pripadamo narodu koji je, nakon tolikih godina sužanjstva, prvenstveno zahvaljujući nevjerojatnoj hrabrosti i rodoljublju svojih sinova te mudrom i vještom vodstvu dr. Tuđmana, izvojevao svoju slobodu, pobijedivši u oslobodilačkom domovinskom ratu svoja tri glavna neprijatelja: jugoslavenstvo, boljševizam i velikosrpski imperijalizam.


No, nažalost, nakon smrti predsjednika Franje Tuđmana, njegovi nasljednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, kao izvorni predstavnici jugoslavenske ideologije, gotovo su poništili rezultate suverenističke politike dr. Tuđmana i teško opteretili hrvatsku budućnost.
Vašim izborom, Gospođo predsjednice, hrvatski narod je vratio vjeru u sebe i svoju budućnost.


Vjerujem da ćete, unatoč teškom nasljeđu vaših dvaju prethodnika, i svim objektivnim poteškoćama s kojima se danas kao narod i država suočavamo, uspjeti – uz potporu domovinskih i izvandomovinskih Hrvata – vratiti Hrvatsku na suverenističku politiku dr. Tuđmana u današnjim okolnostima.


U tom smislu neće Vam nedostajati potpora hrvatske zajednice u Argentini niti, uvjeren sam, cijele izvandomovinske Hrvatske.
Imajući u vidu suverenističku politiku, potrebno je promijeniti Izvorišne osnove Ustava RH, jer nije istina da su temelji suvremene hrvatske države odluke ZAVNOH-a (1943-e.), Ustav Narodne Republike Hrvatske (1947-e) i ustavi Socijalističke Republike Hrvatske (1963-e i 1990-e.).
Nije istina da je glavni temelj suvremene hrvatske države političko djelovanje maršala Josipa Broza Tita, Saveza Komunista Jugoslavije i politička baština Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. To je bio glavni temelj Jugoslavije, od koje se RH osamostalila pobjedom u Domovinskom ratu.


Takvoj ideološkoj preambuli, koja hrvatski narod, i danas, dijeli na pobjednike i poražene nije mjesto u hrvatskom Ustavu.


Umjesto da se Ustavom osigura neutralnost države prema sukobima iz prošlosti i da se zauvijek prevladaju stare podjele, ovom je preambulom jugoslavensko političko-ideološko tumačenje novije hrvatske povijesti legalizirano, te je postalo službenim stajalištem RH, kojim se svi neistomišljenici diskriminiraju i na stručnom i na političkom planu.


Do pomirbe nekada sučeljenih strana hrvatskog naroda nije nikada došlo zbog izvorišnih osnova, a do pomirbe novih naraštaja došlo je tijekom prvih deset godina voljom samih branitelja u Domovinskom ratu.


Stoga bez ikakve dvojbe treba u novoj preambuli Ustava suvremene hrvatske države stajati istina: da je Domovinski rat glavni temelj suvremene hrvatske države. Očekujemo da ćete i to podržati.


Nemoguće je zatvoriti oči pred tužnom činjenicom da je počam od smrti dr. Tuđmana, pa sve do Vašeg dolaska na predsjedničku dužnost, snažna povezanost Domovine i izvandomovinskih Hrvata bila namjerno, sistematski i uvelike oslabljena.


Kako je moguće da je broj članova Hrvatskog Sabora koji predstavlja Hrvate u iseljeništvu smanjen s 12 na samo 3, posebice imajući u vidu da Hrvata i njihovih potomaka (dakle potencijalnih hrvatskih državljana) ima preko dva milijuna, ne uzevši pritom u obzir najnoviji val iseljeništva.Istovremeno se upravo tetoši srpsku manjinu ne zahtijevajući pritom ista prava za hrvatsku manjinu u Srbiji. Broj njenih zastupnika u Hrvatskom saboru gotovo je dvostruko veći od predstavnika vandomovinskih Hrvata, iako je broj članova srpske manjine više nego deseterostruko manji.


Mi ne živimo u Hrvatskoj, ali živimo ZA HRVATSKU


I zato, na koncu, želim podijeliti s Vama i sa svima prisutnima riječi jedne prekrasne pjesme, koju uvijek šapućem samom sebi, kadgod moja dušaosjeti nutarnju bol, jer sam tjelesno udaljen od domovine mojih pradjedova.


Siguran sam da su Vam riječi de pjesme poznate, a one glase:
'HRVATSKA
Ni brda nisu,
Ni doline, ni rijeke, ni more,
Ni oblaci nisu,
Ni kiša ni snijeg nije moja Hrvatska
Jer hrvatska nije zemlja, kamen, voda,
Hrvatska je riječ koju naučih od majke (djeda)
I ono u riječi mnogo dublje od riječi,
I ono dublje s hrvatskom me veže,
S Hrvatskom Hrvata,
S patnjama njinin,
Sa smijehom i nadom,
S ljudima me veže,
Te kao Hrvat brat sam sviju ljudi
I kud god idem samnom je
HRVATSKA'
Štovana Predsjednica:


Još jednoć Vam hvala, što ste nas posjetili, hvala Vam što nas niste zaboravili!


Prenesite našoj braći u Domovini da i nadalje nastavljamo ljubiti Lijepu Našu unatoč daljine.


Draga gospođo!


Neka Vas svevišnji Bog i Kraljica Hrvata, Djevica Marija štite i vode u plemenitoj i teškoj dužnosti upravljanja sudbinom našeg hrabrog i patničkog hrvatskog naroda i neka Vam dadu mudrost, snagu i hrabrost potrebne na putu prema Slobodi, Istini i Pravdi.'
https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/argentinski-hrvati-nahvalili-predsjednicu-i-zatrazili-brisanje-tita-i-zavnoh-a-iz-hrvatskog-ustava-foto-20180313

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: Što su rekli argentinski Hrvati o Hrvatskoj, posjetu predsjednice, povijesti...

Post by Guest on 14/3/2018, 13:05

da stvarno su htjeli nešto za RH , tražili bi brisanje Hrvatske gospodarske komore, turističke komore, ukidanje većine ministarastava, općina, županija, zabranu stvaranja novih poreza. to je ono što jebe hrvate. jeble ih tite i ustaše u šupak u 21om stoljeću

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: Što su rekli argentinski Hrvati o Hrvatskoj, posjetu predsjednice, povijesti...

Post by Guest on 14/3/2018, 13:11

I prije 20-ak minuta dođe reakcija pjesnikovog djeteta kako je užasnuto u što je njegova pjesma iskorištena, a kome je bila posvećena.  :D

____________________________________________________________________________________Izgubljeni u pjesništvu

Izbacili bi ZAVNOH, ali svojataju partizane: Otkrivamo povijest pjesme kojom argentinski Hrvati liječe nostalgiju


  • Autor: Vedran Brkulj
  • Zadnja izmjena 14.03.2018 12:40
  • Objavljeno 14.03.2018 u 12:37Tomislav Frković, predsjednik Međudruštvenog odbora hrvatskih udruga i ustanova Republike Argentine, koji je u govoru u Buenos Airesu, među ostalim, zatražio od Kolinde Grabar Kitarović, predsjednice RH, brisanje ZAVNOH-a iz hrvatskog Ustava, svoj govor završio je čitanjem pjesme Drage Ivaniševića 'Hrvatska'. No Frković, inače unuk ministra šumarstva i rudarstva iz doba NDH Ivice Frkovića, iako, kako je kazao, ne živi u Hrvatskoj, ali živi za Hrvatsku, očito dobro ne poznaje hrvatsku književnost, a još manje povijest autora čiju je pjesmu citirao

Drago Ivanišević bio je, naime, partizan, upravitelj Centralne kazališne družine pri Zemaljskom antifašističkom vijeću narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH), dakle istog onog tijela za koje Frković traži da se obriše iz Ustava. No da situacija bude paradoksalnija, Latica i Daša Ivanišević, kćeri i nasljednice prava pokojnog pjesnika, pojasnile su kada je i kome posvećena pjesma 'Hrvatska'.

'Pjesma 'Hrvatska' nastala je 1970. godine i posvećena je partizanu, narodnom heroju i kasnije gradonačelniku Zagreba Većeslavu Holjevcu', kazala je za tportal Latica Ivanišević.Njena sestra Daša ističe da se 'Hrvatska' nedopušteno počela masovno koristiti od osamostaljenja Hrvatske, a da zapravo oni koji je upotrebljavaju uopće ne znaju kome je posvećena.

'Užasnuta sam kontekstom i načinom na koji se koristila u Argentini, a posebno time tko ju je koristio i u koju svrhu. Da je moj otac živ, sasvim sigurno se ne bi zalagao za to da se Tito i ZAVNOH brišu iz Ustava RH', kaže Daša Ivanišević.

Valja napomenuti kako je i djed po majci sestara Ivanišević, dr. Srećko Šilović, bio partizan, član ZAVNOH-a, a njihova majka Ines bila je kurir te je prenosila poruke između Tita, koji je tada robijao u Lepoglavi, i članova Komunističke partije.

Premda su bili bliski komunističkim vlastima, Ivaniševići su za Jugoslavije prošli kalvariju. Naime, pjesnikov otac Mate, čija su sva četiri sina bila u partizanima, bio je bogati bankar, brodar, trgovac i vlasnik restorana u Trstu koji je između dva rata sve prodao i preselio se u Split.

Međutim narodna vlast 1947. godine konfiscirala mu je brojne zgrade i stanove koje je stekao i strpala ga u zatvor, u kojem je u konačnici 1950. godine i umro.         


https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/izbacili-bi-zavnoh-ali-svojataju-partizane-otkrivamo-povijest-pjesme-kojom-argentinski-hrvati-lijece-nostalgiju-foto-20180314

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: Što su rekli argentinski Hrvati o Hrvatskoj, posjetu predsjednice, povijesti...

Post by RayMabus on 14/3/2018, 13:13

Ja to gledam čisto onako zajednički interes npr obje zemlje imaju mornaricu itd itd itd 

Poanta jest da mi imamo iseljenike no poanta bi bila i da oni postanu veza između država dakle win win igra gdje svi dobijamo
avatar
RayMabus

Posts : 75054
2014-04-11


Back to top Go down

Re: Što su rekli argentinski Hrvati o Hrvatskoj, posjetu predsjednice, povijesti...

Post by Guest on 14/3/2018, 13:14

zaprašiti ih sa Novichok insekticidom poboljšanom verzijom prekursora VX kojeg su britsi izmislili a može i sa C11H26NO2PS odnosno VX insekticidom ili sa AsCl3 + C2H2 → ClCHCHAsCl2 (Lewisite) evo ovaj zadnji još i lijepo miriši na pelargonije.

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: Što su rekli argentinski Hrvati o Hrvatskoj, posjetu predsjednice, povijesti...

Post by Speare Shaker on 14/3/2018, 13:16

Pa između ZAVNOH-a i hrvatskih partizana nema smisla stavljati znak jednakosti. ZAVNOH je bio politički organ pod kontrolom komunističke partije, a partizanski pokret u hrvatskim zemljama je imao općenarodni karakter u kojem su što je dobro poznato dominirali simpatizeri HSS-a i praktični vjernici odnosno članovi Crkve od kojih komunistička partija nakon završetka rata nije imala većih političkih neprijatelja u zemlji.

Speare Shaker

Posts : 17404
2016-11-04


Back to top Go down

Re: Što su rekli argentinski Hrvati o Hrvatskoj, posjetu predsjednice, povijesti...

Post by Speare Shaker on 14/3/2018, 13:18

@RayMabus wrote:Poanta jest da mi imamo iseljenike no poanta bi bila i da oni postanu veza između država dakle win win igra gdje svi dobijamo

I ne samo obična veza nego ona koja povlači potražnju za hrvatskim proizvodima i uslugama i povećava gospodarsku suradnju između dvije države koja je sad na minornoj razini.

Speare Shaker

Posts : 17404
2016-11-04


Back to top Go down

Re: Što su rekli argentinski Hrvati o Hrvatskoj, posjetu predsjednice, povijesti...

Post by Leviathan2 on 14/3/2018, 13:23

hrvatska do patagonije :)

_________________
Blago onom `ko rano poludi, njemu zivot u veselju prode.........
avatar
Leviathan2

Male
Posts : 17447
2015-10-04

Lokacija: : Međurečje

http://www.uzaludnipokusaj.org

Back to top Go down

Re: Što su rekli argentinski Hrvati o Hrvatskoj, posjetu predsjednice, povijesti...

Post by RayMabus on 14/3/2018, 13:25

slidingdoorsoperator wrote:
@RayMabus wrote:Poanta jest da mi imamo iseljenike no poanta bi bila i da oni postanu veza između država dakle win win igra gdje svi dobijamo

I ne samo obična veza nego ona koja povlači potražnju za hrvatskim proizvodima i uslugama i povećava gospodarsku suradnju između dvije države koja je sad na minornoj razini.
Pa općenito dakle i to 

Nije stvar samo reći eto mi imamo iseljenike tamo nego razvijati i ekonomsko vojne političke i ostale planove na obostrano zadovoljstvo
avatar
RayMabus

Posts : 75054
2014-04-11


Back to top Go down

Re: Što su rekli argentinski Hrvati o Hrvatskoj, posjetu predsjednice, povijesti...

Post by Guest on 14/3/2018, 13:27

'Užasnuta sam kontekstom i načinom na koji se koristila u Argentini, a posebno time tko ju je koristio i u koju svrhu. Da je moj otac živ, sasvim sigurno se ne bi zalagao za to da se Tito i ZAVNOH brišu iz Ustava RH', kaže Daša Ivanišević.
Premda su bili bliski komunističkim vlastima, Ivaniševići su za Jugoslavije prošli kalvariju. Naime, pjesnikov otac Mate, čija su sva četiri sina bila u partizanima, bio je bogati bankar, brodar, trgovac i vlasnik restorana u Trstu koji je između dva rata sve prodao i preselio se u Split.

Međutim narodna vlast 1947. godine konfiscirala mu je brojne zgrade i stanove koje je stekao i strpala ga u zatvor, u kojem je u konačnici 1950. godine i umro.

Po ovome su Hrvati teški pacijenti bez premca u svijetu. Ne bi se on zalagao za micanje ubojice Hrvata, hrvatske države i uz sve to onoga koji ga je razbaštinio, strpao u zatvor i učinio to mjesto njegovom zadnjom destinacijom u životu. Zemljo, otvori se! :facepalm

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: Što su rekli argentinski Hrvati o Hrvatskoj, posjetu predsjednice, povijesti...

Post by Guest on 14/3/2018, 13:34

slidingdoorsoperator wrote:
@RayMabus wrote:Poanta jest da mi imamo iseljenike no poanta bi bila i da oni postanu veza između država dakle win win igra gdje svi dobijamo

I ne samo obična veza nego ona koja povlači potražnju za hrvatskim proizvodima i uslugama i povećava gospodarsku suradnju između dvije države koja je sad na minornoj razini.
Naši odnosi s Latinskom Amerikom su i više nego preočajni; od odnosa prema svojoj dijaspori(a to vrijedi i za one u Angloamerici, Europi i Australiji) do bilo kakvih ekonomskih i gospodarskih odnosa, robnih razmjena itd.

Mesiću i Yusipu su bili dosta Protektorat i suradnja s ćevapima na 23% i topla im srcu čmarsrbija kad je biznis u pitanju, a o kršenju temeljnih ljudskih prava konstitutivnom narodu u jednoj zemlji te isto tako razbijanje nacionalne manjine u drugoj... Ma... Bez komentara. :roll

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: Što su rekli argentinski Hrvati o Hrvatskoj, posjetu predsjednice, povijesti...

Post by RayMabus on 14/3/2018, 13:43

A čuj netko tko je biznismen znati će detalje tako sad i meni pošto sam scientolog pa onda jednažba optimalnog rješenja pa onda gledam stvari koje me zanimaju znači imamo argentinske topove imamo more suradnja hidrooceanski institut i to plovidba luke trgovina

Ono već kad ovo počneš analizirati to je hrpa stvari za suradnju na obostrano zadovoljstvo
avatar
RayMabus

Posts : 75054
2014-04-11


Back to top Go down

Re: Što su rekli argentinski Hrvati o Hrvatskoj, posjetu predsjednice, povijesti...

Post by pizzon on 14/3/2018, 14:14

pa sad, 
portugalija i urugvaj visoko su kotirane zemlje gde bih
rado nastavio da zivim, da postoje, za mene,  neki prihvatljivi uslovi !

_________________
„Usred zime, najzad sam otkrio da u sebi nosim nepobedivo leto (a.camus )
avatar
pizzon

Male
Posts : 14548
2016-07-21


Back to top Go down

Re: Što su rekli argentinski Hrvati o Hrvatskoj, posjetu predsjednice, povijesti...

Post by Kavran on 14/3/2018, 14:16

@pizzon wrote:pa sad, 
portugalija i urugvaj visoko su kotirane zemlje gde bih
rado nastavio da zivim, da postoje, za mene,  neki prihvatljivi uslovi !

koji? pa tamo pedere k'o što si ti na lomači lože.

:D
avatar
Kavran

Posts : 2669
2017-10-12

Lokacija: : Svemir

Back to top Go down

Re: Što su rekli argentinski Hrvati o Hrvatskoj, posjetu predsjednice, povijesti...

Post by Leviathan2 on 14/3/2018, 14:22

@Kavran wrote:
@pizzon wrote:pa sad, 
portugalija i urugvaj visoko su kotirane zemlje gde bih
rado nastavio da zivim, da postoje, za mene,  neki prihvatljivi uslovi !

koji? pa tamo pedere k'o što si ti na lomači lože.

:D
:aw
o jebote :)

_________________
Blago onom `ko rano poludi, njemu zivot u veselju prode.........
avatar
Leviathan2

Male
Posts : 17447
2015-10-04

Lokacija: : Međurečje

http://www.uzaludnipokusaj.org

Back to top Go down

Re: Što su rekli argentinski Hrvati o Hrvatskoj, posjetu predsjednice, povijesti...

Post by Kermit on 14/3/2018, 15:03

"Neka Vas svevišnji Bog i Kraljica Hrvata, Djevica Marija štite i vode u plemenitoj i teškoj dužnosti upravljanja sudbinom našeg hrabrog i patničkog hrvatskog naroda i neka Vam dadu mudrost, snagu i hrabrost potrebne na putu prema Slobodi, Istini i Pravdi.'"


kao da slušam one četničke mitomane deretića, ljubišu i sl.
avatar
Kermit

Female
Posts : 26479
2014-04-17


Back to top Go down

Re: Što su rekli argentinski Hrvati o Hrvatskoj, posjetu predsjednice, povijesti...

Post by debotoijusto on 14/3/2018, 16:05

donesite novac da vas prevarimo , ponovo
avatar
debotoijusto

Posts : 15304
2014-04-12


Back to top Go down

Re: Što su rekli argentinski Hrvati o Hrvatskoj, posjetu predsjednice, povijesti...

Post by Kermit on 14/3/2018, 16:10

@debotoijusto wrote:donesite novac da vas prevarimo , ponovo
Cca samo opekli su se svi i to gadno, tako fa je posjet da dupe vidi puta i ustaša u argentini
avatar
Kermit

Female
Posts : 26479
2014-04-17


Back to top Go down

Re: Što su rekli argentinski Hrvati o Hrvatskoj, posjetu predsjednice, povijesti...

Post by pismejker on 14/3/2018, 16:16

Pinochet wrote:da stvarno su htjeli nešto za RH , tražili bi brisanje Hrvatske gospodarske komore, turističke komore, ukidanje većine ministarastava, općina, županija, zabranu stvaranja novih poreza. to je ono što jebe hrvate. jeble ih tite i ustaše u šupak u 21om stoljeću
A jest stvarno... :cleanteeth ..krepilusi kako su zdimili potkraj ww2 ,izgleda da su ostali zaglavljeni u prostorno-vremenskom kontinuumu.. :clown

_________________
avatar
pismejker

Posts : 20155
2016-12-16

Lokacija: : 4. REICH

Back to top Go down

Re: Što su rekli argentinski Hrvati o Hrvatskoj, posjetu predsjednice, povijesti...

Post by debotoijusto on 14/3/2018, 16:16

@Kermit wrote:
@debotoijusto wrote:donesite novac da vas prevarimo , ponovo
Cca samo opekli su se svi i to gadno, tako fa je posjet da dupe vidi puta i ustaša u argentini

jesu i ponovo ce , stigla nova generacija koja zivi od starih prica iz domovine srece
jedino me strah sto ce koly dovest samo ove crkvene fanove i one mesije kao glasnovic , dakle dodatni trosak napacenoj blagajni HR
avatar
debotoijusto

Posts : 15304
2014-04-12


Back to top Go down

Re: Što su rekli argentinski Hrvati o Hrvatskoj, posjetu predsjednice, povijesti...

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 4 1, 2, 3, 4  Next

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum