Preminuo general Petar Stipetić

Go down

Preminuo general Petar Stipetić

Post by Speare Shaker on 14/3/2018, 11:39

Počivao u miru Božjem.

Speare Shaker

Posts : 17430
2016-11-04


Back to top Go down

Re: Preminuo general Petar Stipetić

Post by kimono pun kostiju on 14/3/2018, 11:42


počivao u miru
avatar
kimono pun kostiju
Admin

Male
Posts : 35710
2014-04-10


http://www.ex-iskon-pleme.com

Back to top Go down

Re: Preminuo general Petar Stipetić

Post by Guest on 14/3/2018, 11:49

Preminuo general Petar Stipetić

Piše D.I., 14. ožujka. 2018. @ 10:46 - komentara   3min.

Petar Stipetić (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL)

Preminuo je general Petar Stipetić, bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga.


Bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, stožerni general Petar Stipetić preminuo je u Zagrebu.

Stožerni general Petar Stipetić rođen je 24. listopada 1937. godine u Ogulinu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Završio je Vojnu akademiju Kopnene vojske JNA.

Na poziv predsjednika Franje Tuđmana u rujnu 1991. godine general Stipetić prelazi u Hrvatsku vojsku, gdje je obnašao najviše zapovjedne dužnosti: zamjenik načelnika Zapovjedništva zbora narodne garde, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, zapovjednik Sektora Zapovjedništva slavonskog bojišta Đakovo, zapovjednik Zbornog područja Zagreb. Bio je i zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta te pomoćnik načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske za borbeni sektor.

General Stipetić bio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske od 2000. do 2002. godine, a s te dužnosti umirovljen je u činu stožernog generala.

Za aktivno sudjelovanje u Domovinskom ratu i doprinos u stvaranju Hrvatske vojske dobio je brojna odlikovanja: Spomenicu Domovinskog rata, Red Nikole Šubića Zrinskog, Red bana Josipa Jelačića, Red hrvatskog pletera, Red kneza Domagoja s ogrlicom i Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom.

Također, dobio je medalje Oluja i Bljesak te pohvalu i nagradu ministra obrane i načelnika Glavnog stožera.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković izrazio je sućut obitelji Petra Stipetića u kojoj stoji:


"Poštovana obitelji,

sa žaljenjem sam primio vijest o smrti gospodina Petra Stipetića.


General pobjedničke Hrvatske vojske, dobitnik najviših državnih odličja: Spomenice Domovinskog rata, Reda Nikole Šubića Zrinskog, Reda bana Josipa Jelačića, Reda hrvatskog pletera, Reda kneza Domagoja s ogrlicom i Velereda kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom te medalja Oluja i Bljesak, zadužio nas je svojim nesebičnim sudjelovanjem u obrani Republike Hrvatske.

Pamtit ćemo ga po dužnostima koje je obavljao tijekom tog povijesnog razdoblja, posebice po zapovijedanju Sektorom Sjever tijekom akcije Oluja. Nemjerljiv je njegov doprinos oslobađanju naše Domovine i njegov golemi autoritet kojim je zaslužio poštovanje svojih suboraca.

U ovim tužnim trenucima za Vašu obitelj, molim Vas primite izraze iskrene sućuti i suosjećanja u ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno."
 
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević također je izrazio sućut obitelji Stipetić.
"Poštovana ožalošćena obitelji Stipetić,

U ime djelatnika Ministarstva obrane i pripadnika Hrvatske vojske i u svoje osobno ime izražavam najdublju sućut povodom smrti generala Petra Stipetića.

S bolom u srcu primio sam vijest o preranom odlasku generala Stipetića, koji je dao nemjerljiv doprinos u stvaranju i razvoju Hrvatske vojske, tijekom i nakon Domovinskog rata.

U ovom teškom trenutku suosjećamo s vama, s tugom i sjetom prisjećamo se našeg generala, velikog čovjeka i zapovjednika.
Iako ne postoje riječi kojima bih mogao ublažiti vašu bol, znajte da smo uz Vas."
 
Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov uputio je brzojav sućuti obitelji Stipetić:
"Poštovana i draga obitelji Stipetić,

dirnut tužnom viješću o gubitku dragog Petra, u svoje ime i u ime svih pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske Vama i Vašoj obitelji izražavam najiskreniju sućut.

Posebni ljudi, a naš general je to uistinu bio, živjet će u našim srcima i kada više nisu pored nas – zato Vam želim da se s ponosom i radošću sjećate ljubavi i nezaboravnih trenutaka s dragim Petrom.

Znajte da u ovim teškim trenucima niste sami.

Uz izraze najdublje sućuti, u mislima sam s Vama."


https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/preminuo-general-petar-stipetic---509982.html

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: Preminuo general Petar Stipetić

Post by RayMabus on 14/3/2018, 12:04

Odličan vojni zapovjednik

RIP i hvala
avatar
RayMabus

Posts : 75182
2014-04-11


Back to top Go down

Re: Preminuo general Petar Stipetić

Post by michaellcmacha on 14/3/2018, 17:19

počivao u miru generale... osobno sam ga imao priliku upoznati 06.08.1995. kad je u cherokeeju nenajavljeno zašao u ulicu koja se zove drenački put, ravno preko puta limenke (kolonija) i izašao iz džipa i krenuo ravno prema nama koji smo bili raspoređeni između kuća... nismo bili nešto posebno iznenađeni jer je i general basarac bio s nama na bojevoj liniji, jedino što nas je iznenadilo to je bila ta smjena jer smo u biti očekivali da ako će tko i doći naprijed k nama da će to biti basarac koji je s početka akcije bio s nama na polaznoj liniji... ok je bio, od Zlikača je čak odbio i primiti službeni prijavak nego je odmah zašao među nas i onako bacio pogled lijevo desno svakog od nas pogledao valjda ne bi li vidio kakvi smo u glavi s obzirom da nas je tu stvarno sašilo pošteno... uglavnom bio je zadovoljan s zatečenim u smislu nas koji smo tamo bili, rekao je da će tijekom dana doći skupina (ekipa iz orašja, oni su došli tek oko 10 navečer i odmah se uputili prema kupi, isforsirali istu i zašli čejenima iza leđa) i da mi u tom trenutku zadržimo tu linju i budemo spremni za daljnje napredovanje prema petrinji s tim da je odmah inzistirao da se digne sve što ima od pričuve specijalne ili a brigade i da se to pošalje u koloniju kako bi se popunile rupe jer je na tom potezu od pruge pa do samog ulaza u šumu Koloniju nas sveukupno bilo oko 60-tak... e da pitao je  jesmo li štogod jeli i pili od početka akcije i s obzirom da nismo također je izdao zapovijed da se žurno u koloniju dostavi hrana i voda (jebiga bilo je jebeno vruće ta tri dana ne računajući prvu noć što je padala kiša) s obzirom da nismo imali ni kapi vode... nije se dugo zadržao, njegovi pobočnici su obišli svaki s jedne strane cijelu liniju vratili se rekli mu da im svi djeluju ok, on nas pozdravio, sjeo u džip i cestom koja je bila na vatrenoj liniji maljutki zapalio nazad prema sisku... jebiga onako iskreno drago mi je bilo da sam ga imao prilike upoznati baš tada i baš tamo gdje grmilo... tko nije bio vojnik i tko nije osjetio krv i smrt ne mre skužiti što znači kad ti na vatrenu liniju nakon pušione gdje pogine zapovjednik bojne i na pravcu do našeg zapovjednik brigade, dođe general.... i iz prve ruke ti kaže što ćemo i kako dalje...
avatar
michaellcmacha

Posts : 9994
2015-08-08


Back to top Go down

Re: Preminuo general Petar Stipetić

Post by debotoijusto on 14/3/2018, 17:29

stipe je bio covjek , rip
avatar
debotoijusto

Posts : 15312
2014-04-12


Back to top Go down

Re: Preminuo general Petar Stipetić

Post by jastreb on 14/3/2018, 17:31

RIP! Jeedan od najvećih heroja Dom.rata.
avatar
jastreb

Posts : 23606
2014-04-22


Back to top Go down

Re: Preminuo general Petar Stipetić

Post by michaellcmacha on 14/3/2018, 17:37

@jastreb wrote:RIP! Jeedan od najvećih heroja Dom.rata.
ne miješati nešto što s njim nije u izravnoj vezi... on je bio visoki časnik hrvatske vojske kojeg je krasila svaka odlika koja treba krasiti jednog generala časnog i odgovornog zonskog zapovjednika koji je iznino kvalitetno sagledavao stanje na bojnom polju i donosio kvalitetne odluke kojima je svrha bila postići vojni cilj uz što manje žrtava , ali on nije bio junak, junaci su bili ljudi poput Gavrana, poput mog Predraga, poput Pauka, poput Blage i takovih... nebitan redoslijed jer junaštvo je junaštvo...
avatar
michaellcmacha

Posts : 9994
2015-08-08


Back to top Go down

Re: Preminuo general Petar Stipetić

Post by Noor on 14/3/2018, 17:39

počivaj u miru, Generale...laka ti tvoja hrvatska zemlja.
avatar
Noor

Posts : 8762
2017-10-06


Back to top Go down

Re: Preminuo general Petar Stipetić

Post by jastreb on 14/3/2018, 19:05

Odbrusio predsjednici
“Nisam dobio poziv niti me je itko kontaktirao. Povijest ne treba krivotvoriti. Ja sam bio zapovjednik sektora Sjever, odradio posao i drugo me ne zanima. Ali nije to prvi put da nisam pozvan”, kazao je i osvrnuo se na riječi predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović koja je na proslavi u Glini kazala kako su se srpske snage dragovoljno predale:
“Nisu se oni dragovoljno predali. Predali su se zbog snage naših vojnika i oružja”, oštro joj je dao do znanja.
avatar
jastreb

Posts : 23606
2014-04-22


Back to top Go down

Re: Preminuo general Petar Stipetić

Post by jastreb on 14/3/2018, 19:06

Čemu proslava u Kninu? Tamo nije bilo bitke!

“Oluja nije samo Knin. Točno, bilo je to sjedište pobune, i poštujem činjenicu da je osvajanje Knina velika simbolička pobjeda. Ali, vojnički, ondje nije bilo bitke. Naše su postrojbe 5. kolovoza ušle u prazan grad. Teške su se bitke vodile drugdje. Zar treba podsjećati da je Oluja bila strateška operacija regionalnog značaja, u kojoj je oslobođeno mnogo veće područje, i koja je omogućila oslobađanje velikih dijelova BiH? Zato mislim da bi Oluju trebalo obilježavati svaki put na drugome mjestu: u Karlovcu, Sisku, Glini, Petrinji…”


Ovo kao da je od mene prepisao.


Svaka čast,generale.
avatar
jastreb

Posts : 23606
2014-04-22


Back to top Go down

Re: Preminuo general Petar Stipetić

Post by vuksadinare on 14/3/2018, 19:23

R.I.P generale...miha treba odvojiti znacenje junak od recimo dobrog ili odlicnog profesionalca...junaci su blago zadro,gavran,pauk koji su direktno poginuli na bojistu i prvi predvodili vojake...stipetic je casnik profesionalac,odlican takticar ali ipak covjek koji je vecinu proveo u stozeru ne na prvoj crti..kad bi o junastvu onda tu ima prednost i mile dedakovic jastreb koji je bio u vukovaru a vukovar je cijeli bio prva linija...
avatar
vuksadinare

Posts : 53446
2015-09-08


Back to top Go down

Re: Preminuo general Petar Stipetić

Post by michaellcmacha on 15/3/2018, 01:35

Pa jebote jes ti corav ili mutav... procitaj sto sam ja napisao ili daj nekom pismenom u kuci da ti procita i pjasni moj upis
avatar
michaellcmacha

Posts : 9994
2015-08-08


Back to top Go down

Re: Preminuo general Petar Stipetić

Post by michaellcmacha on 15/3/2018, 02:06

@vuksadinare wrote:R.I.P generale...miha treba odvojiti znacenje junak od recimo dobrog ili odlicnog profesionalca...junaci su blago zadro,gavran,pauk koji su direktno poginuli na bojistu i prvi predvodili vojake...stipetic je casnik profesionalac,odlican takticar ali ipak covjek koji je vecinu proveo u stozeru ne na prvoj crti..kad bi o junastvu onda tu ima prednost i mile dedakovic jastreb koji je bio u vukovaru a vukovar je cijeli bio prva linija...
i ne prepisuj... :))) "ali on nije bio junak, junaci su bili ljudi poput Gavrana, poput mog Predraga, poput Pauka, poput Blage i takovih"
avatar
michaellcmacha

Posts : 9994
2015-08-08


Back to top Go down

Re: Preminuo general Petar Stipetić

Post by vuksadinare on 15/3/2018, 02:26

Halo miha...dam ti podrsku a ti tako..
avatar
vuksadinare

Posts : 53446
2015-09-08


Back to top Go down

Re: Preminuo general Petar Stipetić

Post by jastreb on 15/3/2018, 06:18

@vuksadinare wrote: .kad bi o junastvu onda tu ima prednost i mile dedakovic jastreb koji je bio u vukovaru a vukovar je cijeli bio prva linija...
Ti si blesav,vrag te jebo ludi.

U VU je bilo stotine poznatih i NN junaka(Zadro,Babić...)ali Dedaković sigurno nije među njima.

Pitaj malo vukovarske branitelje. Za razliku od Blage,koji je uvijek bio prvi i na otvorenom, u Borovu i na Trpinjskoj,Jastreb je obranu vodio najprije iz podruma,a onda iz Vinkovaca.
avatar
jastreb

Posts : 23606
2014-04-22


Back to top Go down

Re: Preminuo general Petar Stipetić

Post by Regoč on 15/3/2018, 06:48

Pokoj vječni generalu!
Ban za Jastreba zbog pročetničkih preseravanjah.

_________________
avatar
Regoč

Male
Posts : 33506
2015-08-21

Age : 100
Lokacija: : Doma

Back to top Go down

Re: Preminuo general Petar Stipetić

Post by michaellcmacha on 15/3/2018, 08:00

@vuksadinare wrote:Halo miha...dam ti podrsku a ti tako..
pa znas istina je da sam imao srčani udar, ali izostanak opskrbe kisikom srca nije mi utjecao na percipiranje ni mog a niti tuđeg upisa... tu gore ti mene ispravljaš, e sad ako je ispravljanje mog upisa izmjenjenim redoslijedom riječi davanje podrške, onda moguće da je meni stvarno i mozak dobio po piksi... što me ne bi čudilo jer ovdje svak iole normalan mora ostati bez kisika htio ne htio...
avatar
michaellcmacha

Posts : 9994
2015-08-08


Back to top Go down

Re: Preminuo general Petar Stipetić

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum