Serbia News

Page 25 of 25 Previous  1 ... 14 ... 23, 24, 25

Go down

Re: Serbia News

Post by pizzon on 30/9/2018, 07:11

od NGodine VA zatvara 
liniju NIS- MALMO
85 */*  prosek popunjenosti.
verovatno postoji neko pametno obrazlozenje ?

_________________
„Usred zime, najzad sam otkrio da u sebi nosim nepobedivo leto (a.camus )
avatar
pizzon

Male
Posts : 14015
2016-07-21


Back to top Go down

Re: Serbia News

Post by Serbinho-3 on 30/9/2018, 21:05

[size=30]Srbija fantastična zemlja, možda još jedna fabrika"[/size]Generalni direktor austrijske Cumtobel grupe Alfred Felder kaže da je zadovoljan time što je fabrika za proizvodnju rasvete u Nišu brzo započela proizvodnju.
On najavljuje da će u narednom periodu razmotriti širenje investicija u Srbiji. 
Felder je, takođe, rekao Tanjugu da je fabrika u Nišu započela proizvodnju oba segmenta proizvoda - komponenti za osvetljenje i samih svetiljki, te da je plan da povećaju obim proizvodnje za oba segmenta u narednim mesecima i godinama. 

"Veoma smo zadovoljni, jer smo fabriku otvorili samo godinu od početka gradnje, što je veliki uspeh i veoma sam ponosan na tim koji je uspeo da iznese taj projekat u tako kratkom periodu", rekao je generalni direktor Cumtobel grupe. 

Prema njegovim rečima, u fabrici je prva proizvodnja komponenti za osvetljenje krenula još u maju, dok je u avgustu startovala i proizvodnja svetiljki. 

Na pitanje da li Cumtobel možda razmišlja da otvori još jednu fabriku u Srbiji, Felder kaže da će o tome razmišljati u narednom periodu. 

"Imamo ovu fabriku izgađenu na 40.000 metara kvadratnih, zapoceli smo priozvodnju i imamo još dosta prostora, možemo da je popunimo i onda ćemo razmišljati o dodatnim potencijalima i širenju u Srbiji", kazao je Felder. 

Ističe da ima dobro iskustvo sa radnom snagom u Srbiji i da su srpski radnici prošli obuku u trening centru te kompanije i da je veoma zadovoljan dosadašnjim njihovim progresom. 

"Srbija je fantastična zemlja, nalazi se između zemalja EU i istočnih evropskih zemalja. Vaša zemlja je odlična lokacija za nas, da proizvodimo i širimo se na istočna evropska tržišta". 

Fabrika Cumtobela će zaposliti 1.100 radnika, a investicija je vredna više od 30 miliona evra. Austrijska kompanija Cumtobel je svetski proizvođač LED-rasvete, jedna je od vodećih u oblasti inovativnih rešenja za rasvetu i proizvodnju pratećih komponenti. 

Fabrika Cumtobel grupe u Nišu ima ključnu ulogu u daljem globalnom razvoju kompanije. Novi proizvodni pogon predstavlja važan element u sadašnjoj proizvodnoj mreži kompanije, proizvodi iz Srbije uglavnom su namenjeni izvozu na tržišta u istočnoj i zapadnoj Evropi, kao i na Bliskom istoku. 

U fabrici je polovinom jula zvanično počela serijska proizvodnja komponenti za osvetljenje, a u septembru i proizvodnja svetiljki. 

Zapošljava više od 6. 000 ljudi u proizvodnim pogonima na četiri kontinenta i u prodajnim objektima u oko 90 zemalja. U segmentu proizvodnje inovativne rasvete ima proizvodne pogone širom Evrope, uključujući i fabrike u Nemačkoj, Austriji, Engleskoj i Francuskoj, kao i u SAD, Australiji, Novom Zelandu i Kini. 

Fabrika u Srbiji će služiti prvenstveno za obradu dodatnih planiranih količina proizvodnje za naredne godine. U tržišnom okruženju obeleženom visokim pritiskom na cene ova lokacija ce Cumtobelu pružiti mogućnost da opskrbi svoje glavno evropsko tržište po optimalnim troškovima. 

Zumtobel grupa iz Dornbirna je osnovana 1950. godine kao porodična firma.
avatar
Serbinho-3

Posts : 7416
2014-08-25


Back to top Go down

Re: Serbia News

Post by Serbinho-3 on 30/9/2018, 21:07

[size=30]Niš će ponovo biti centar elektronske industrije"[/size]
Niš će ponovo biti centar elektronske industrije u tom regionu, pošto za to ima odgovarajuće kapacitete, uveren je predsednik PKS Marko Čadež.

Čadež, koji je protekla dva dana boravio u Nišu, povodom otvaranja dve nove fabrike u tom gradu, Cumtobela i IMI, smatra da je, posebno dolazak najsavremenije fabrike kompanije Cumtobel, "kvantni skok" za domaću industriju.
"Kada kompanija poput Cumtobela otvori svoj proizvodni pogon u Srbiji, sa tehnologijom najnovije generacije, to ođekne u celom svetu kod svih koji se bave tom granom privrede", rekao je Čadež Tanjugu. 

Cumtobel se bavi sistemima rasvete, upravljanje rasvetom i uslugama iz oblasti rasvete i zato je dolazak te svetski poznate kompanije zaista veliki događaj za srpsku privredu. Ta kompanija se, dodaje, kotira na berzi i ne postoji neko iz te industrije ko nije čuo da je Niš mesto na kome, posle Australije, SAD i Evrope, postoji proizvodni pogon Cumtobela. 

Ističe da Cumtobel ima sofisticiranu tehnologiju i da taj projekat u Nišu ne otvara samo nova radna mesta, iako će ih biti 1. 100, već da će biti otvoren i istraživački i razvojni centar te kompanije, koji će sarađivati sa našim univerzitetima - po novim nastavnim programima koji su usklađeni sa novim industrijskim standardima u svetu. 

"Zaista dobijamo kvantni skok kada je u pitanju industrijalizacija Niša, ali i Srbije uopšte", naglasio je Čadež. 

On je kazao da će se nova fabrika Imi u Nišu baviti proizvodnjom elektronskih komponenata u automobilskoj industriji, takođe sa najsavremenijom tehnologijom i da će biti dobavljač za najveće svetske sisteme. 

Čadež navodi da će Niš ponovo biti centar elektronske industrije u tom regionu pošto za to ima odgovarajuće kapacitete. 

Kaže da su niški, pirotski i toplički okrug za godinu dana povećali izvoz za više od 20 odsto, kao i da je Niš u suficitu u spoljnotrgovinskoj razmeni. "To su brojke i podaci koji govore dovoljno o tome da ovaj region jeste region razvoja", naglasio je Čadež.
avatar
Serbinho-3

Posts : 7416
2014-08-25


Back to top Go down

Re: Serbia News

Post by Serbinho-3 on 30/9/2018, 21:14

[size=30]"Niš ne pamti takvu podršku i izdvajanja sredstava" VIDEO[/size]
Niš -- Gradonačelnik Niša Darko Bulatović izjavio je da je nezaposlenost u Nišu smanjena sa 36.000 na 25.000 zahvaljujući otvaranju pet fabrika za dve godine.
"Danas otvaramo petu fabriku, sutra već šestu. To je veoma značajno za Niš gde smo imali situaciju da su se fabrike zatvarale, sada je sasvim drugačija slika", naveo je Bulatović za Prvu TV. 

Prema njegovim rečima, od 2016. godine povećan je broj novootvorenih preduzeća za 1.600. 

Bulatović je istakao da su ulaganja države u Niš velika, navodećii da se trenutno radi na 10 velikih projekata u kojima su bespovratna sredstva države i 100 odsto ili 50 odsto. 

"Niš ne pamti takvu podršku i izdvajanja sredstava iz budžeta, od nacionalnog stadiona, fabrike za prečišćavanje vode, izmeštanje pruge, naučno-tehnološkog parka,...", kazao je Bulatović. 

Gradonačelnik kaže da se zahvaljujući svim i privatnim i državnim investicijama rađa jedan novi, moderni Niš, koji će privući i nove investicije i stvoriti uslove i ambijent za bolji standard i život. 

Na pitanje šta je to što je i dalje problem u Nišu i o čemu će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kada danas dođe u Niš, Bulatović kaže: 

"Kao i uvek svih 18 puta u poslednje dve godine, sastanak će biti u razgovorima oko razvoja i investicija na kojima radimo".
avatar
Serbinho-3

Posts : 7416
2014-08-25


Back to top Go down

Re: Serbia News

Post by Serbinho-3 on 30/9/2018, 21:17

[size=30]Bum u najavi: Fabrika u Srbiji uključena u razvoj autonomnih vozila[/size]
Filipinska kompanija IMI, koja je u subotu otvorila fabriku u Nišu, bavi se i razvojem tehnologije za autonomno upravljanje vozilima.

Generalni direktor Artur Tan očekuje da će i niški pogoni biti uključeni u taj program. 
"Značajna promena se trenutno dešava u automobilskoj industriji, na dva polja. Prvo se odnosi na razvoj električniih vozila, a drugo na razvoj autonomnog upravljanja vozilima (bez vozača)", rekao je Tan za Tanjug. 

Kaže da je IMI uključen u oba segmenta i da će važan deo proizvodnje te kompanije u Evropi ali, kako očekuje, i fabrike u Nišu biti uključen u taj razvoj. 

U fabrici, koja je izgrađena na 14. 000 metara kvadratnih, biće zaposleno oko 1. 250 radnika do 2027. godine, među kojima će biti 500 inženjera. 

Investicija u Niškoj Banji je vredna više od 33 miliona evra i u fabrici će se proizvoditi elektronske komponente za automobilsku i industriju informacionih tehnologija u Evropi i zemljama gdeFabrka IMI u Niškoj Banji će imati 25 proizvodnih traka i proizvodiće 80 do 100 miilona elektronskih ploča godišnje. Fabrika je izgrađena u industrijskoj zoni Lozni kalem. 
Kompanija IMI proizvodi preciznu elektroniku za vozila, poznatiju kao EMS sistemi. Posluje u osam zemalja i zapošljava oko 17.000 radnika. IMI-jeva fabrika u Niškoj Banji je njihova 15. fabrika u svetu. Kompanija IMI je osnovana na Filipinima 1980. godine, a evropski ogranak 1997. u Bugarskoj.

IMI imaju svoje proizvodne pogone i poslovne partnere. 

"Tražili smo mesto za novu fabriku i razmatrali smo više od 80 potencijalnih lokacija. Imali smo smo listu kritetrijuma, na primer, da to bude grad sa političkom stabilnošću, razvijenim obrazovanjem, tehnološkim univerzitetom, obučenom radnom snagom, logistikom i slično. Kad smo sve te faktore uzeli u obzir Niš se pojavio kao lokacija za našu novu fabriku", naveo je Tan. 

Ističe da je Srbija veoma dobro mesto za investiranje i da su njegove poslovne veze sa našom zemljom bile na vrlo profesionalnom nivou. 

"Sve je bilo uvek po planu i bez ikakvih iznenađenja. I sada mozete da vidite rezultat svega toga. Veoma smo zadovoljni", kazao je Tan. 

Navodi da je fabrika IMI u Niškoj Banji tek startovala, da su vrlo konzervativni sa procenama zbog aktuelnih globalnih kretanja u auto - industriji i prisutnog usporavanja. 

Rekao je da uprkos tome elektronske komponente za automobilsku industriju nastavljaju da beleže veoma brz rast i zato očekuje da će se to odraziti i na poslovanje niške fabrike. 

Tan dodaje da će se fabrika razvijati po planu, u tri faze. 

IMI posluje u sastavu svetski poznate kompanije Ajala. 

"Naravno da razmišljamo i o širenju investicije u Srbiji. Naša korporacija Ajala se bavi različitim biznisima i mi uvek tražimo mogućnosti za širenje poslovanje na globalnom nivou. Sigurno da je i Srbija u razmaranju, a naročito posle ovako dobrog dosadašnjeg iskustva", naglasio je Tan.
avatar
Serbinho-3

Posts : 7416
2014-08-25


Back to top Go down

Re: Serbia News

Post by Yehudim on 30/9/2018, 21:20

Boli nas racku, mi imamo fabrike u Irskoj  lol!

_________________
.
avatar
Yehudim

Posts : 2721
2018-03-06


Back to top Go down

Re: Serbia News

Post by pismejker on 30/9/2018, 21:28

@Serbinho-3 wrote:[size=30]Bum u najavi: Fabrika u Srbiji uključena u razvoj autonomnih vozila[/size]
Filipinska kompanija IMI, koja je u subotu otvorila fabriku u Nišu, bavi se i razvojem tehnologije za autonomno upravljanje vozilima.

Odma feler...Serbinjo,urgentno vratiti stolice prodavacu..hocel ti tvoji raditi ili sjediti..
Dakle,odmah gubitak na opremi,a 500 inzenjera...sto je to ..SIEMENS..a irudati..niste poceli a vec generirate unaprijed gubitke..
Poglechi si tvornice u Kini..metar puta metar radnog prostora,i driftaj..stojeci..bit ces efikasniji..

I kod Menea u Svabiji,u lokalnoj klinici,na odjelu gdje rade inzenjeri za odrzavanje i servisiranje medicinske tehnicke opreme,a koja je prilicnop haj teh,STOJE,ne sjede..
ajd..ti tamo..urgiraj.. :cleanteeth

_________________
avatar
pismejker

Posts : 18233
2016-12-16

Lokacija: : 4. REICH

Back to top Go down

Re: Serbia News

Post by Serbinho-3 on 30/9/2018, 22:34

Ovo je Badi, najmlađi volonter na Adi Ciganliji: Živi sa 27 mačaka, a kada ljudi zlostavljaju životinje - on ih spasava (FOTO)
http://www.telegraf.rs/vesti/beograd/2995580-ovo-je-badi-najmladji-volonter-na-adi-ciganliji-zivi-sa-27-macaka-a-kada-ljudi-zlostavljaju-zivotinje-on-ih-spasava-foto
avatar
Serbinho-3

Posts : 7416
2014-08-25


Back to top Go down

Re: Serbia News

Post by Serbinho-3 on 1/10/2018, 11:38

[size=30]Na sahrani samo supruga i sveštenik, a čak ni on nije znao koga sahranjuje
Danas se navršava 30 godina od smrti jednog od najslavnijih glumaca u istoriji srpske i jugoslovenske kinematografije. Želeo je da umre nečujno, da to ne bude vest. Na sahrani nije bilo nikoga, sam njegove Mirjane i sveštenika. Ipak, glas o čuvenom Pavlu Vuisiću, nikada nije utihnuo, a priče iz njegovog života prepričavaju se nakon tri decenije od njegove smrti. Danas ih se podsećamo.
IZVOR: B92  PONEDELJAK, 1.10.2018. | 12:30

 
[/size]


Foto: Screenshot, Youtube


Nikada nije završio glumu 

Pavle Vuisić, zapravo je rođen kao Vujisić, ali je izbacio slovo “j“ iz prezimena jer ga je nerviralo. Rodio se u Beogradu 1926. godine. Studirao je pravo i bavio se novinarstvom. Nikada nije uspeo da upiše Akademiju za pozorišnu umetnost (današnji Fakultet dramskih umetnosti). 

Primećen je nakon što je statirao u nekoliko filmova Vojislava Nanovića. Par godina nakon Nanovićevog "Čudotvornog mača", prvog igranog filma u kojem se Vuisić pojavio, dobija glavnu ulogu u filmu "Tri koraka u prazno" (1958), istoimenog reditelja. Pavle Vuisić, je kako kažu, tada doslovno briljirao izbacivši iz konkurencije profesionalne glumce. 

Za tu ulogu Vuisić je nagrađen pulskom Zlatnom arenom. Bio je to prvi put da je jedan glumac amater dobio najveću glumačku nagradu. Te iste sezone Pavle je glumio u pet filmova. 

Orson Vels o Paji 

Pavle Vuisić je, kako su isticale njegove kolege, ponavljao scene samo kada bi drugi pogrešili. Svoje role izvodio je „na prvu“ i bez greške. Veliki Orson Vels ga je nazvao najboljim glumcem na svetu. Uprkos tome što je uživao takvo poštovanje, Paja nikada nije želeo da ostvari karijeru u inostranstvu. 

Vuisić i Čkalja se nisu voleli 

Glumački tandem u kadru je bio savršeno sinhronizovan, ipak, dvojica glumaca nisu se najbolje slagali u privatnom životu. O tome je govorila Pavlova supruga Mirjana za potrebe knjige Aleksandra Đuričića "Posle fajronta". 

"Čkalju nikad nisam upoznala. Kad malo bolje pogledate Čkalju i Pavla, videćete da je to nemoguća fuzija. Čkalja je stopostotni glumac i do krajnjih granica je išao u svojoj glumi. Pavle uopšte nije bio glumac. Znao je da kaže: "Ja se samo ponašam." 

Navodno se Pavle Vuisić često nervirao zbog Čkaljinog "preglumljivanja", pa je tako prvi put posle serije i filma "Kamiondžije" odbio da snimi nastavak "Kamiondžije ponovo voze". 

"Uveravali su ga godinu. Kako sam ja u tom trenutku počela da gradim imanje, koje se i njemu dopalo, premerio je plac, izračunao koliko će koštati ograda i tražio honorar od 110.000 dinara. Producenti su poludeli jer je maksimalni honorar za glavne glumce iznosio 12.000 i nije postojala zakonska mogućnost da mu daju više. Samo je odmahnuo rukom. Onda su oni pronašli način da naprave video kasete koje će se prodavati gastarbajterima i osigurali mu traženi novac", rekla je njegova supruga. 

Međutim, Pavle je imao novi zahtev - honorar je morao da se poveća i Čkalji i to na barem 50 hiljada. Tako je snimljen nastavak "Kamiondžija".
Foto: Screenshot, Youtube


Nije voleo Tita 

Nije voleo komuniste, ali su oni voleli njega. Tako je zapamćena jedna anegdota kada su ga kidnapovali sa njegovog čuvenog splava na Adi i odveli na prijem kod Tita, a sve povodom snimanja filma "Neretva". 

Tu anegdotu je jednom prilikom za Nedeljnik ispričala njegova žena Mirjana Vuisić. 

“Ja sam većinu priča o Pavlu saznala posle njegove smrti. On nije želeo da priča. Kada je umro, sakupila sam njegove prijatelje da ispričaju sve što znaju. Tako sam saznala i za to kada su ga pokupili na Adi. On je naravno bio obučen ‘apa drapa’, za splav. Odveli su ga na Dedinje i hteli su da ga lepo obuku. On se bunio i rekao da neće. Ako ste me uzeli ovakvog, vodite me ovakvog, govorio je. Tito je čuo da se neko buni i poveo ga sa sobom i onda su se ispričali. Jedan prijatelj na Adi je video kako ga vode i njemu je Pavle rekao: ‘Slušaj, ako nekome budeš pričao, ne postojiš za mene.’ Bilo ga je sramota što je išao kod Tita“, ispričala je pre nekoliko godina Mirjana Vuisić i podsetila na još jednu anegdotu o odnosu Pavla i Tita. 

Naime, Paja je jednom ušao u kafanu na Adi i tražio ćebe. Kada su ga pitali šta će mu ćebe on je rekao da mu treba da pokrije Titovu sliku jer ne može da ga gleda. 

"Želeo je da umre nečujno, da to ne bude vest" 

Na sahrani Pavla Vuisića nije bilo nikoga, osim njegove žene i sveštenika. Ni sveštenik nije znao koga sahranjuje. Znao je da je samo reč o čoveku koji se zove Pavle. Pavle je želeo da niko ne slavi njegov život. Ipak, tri decenije nakon njegove smrti, ova želja mu se nije ostvarila.
avatar
Serbinho-3

Posts : 7416
2014-08-25


Back to top Go down

Re: Serbia News

Post by Stanojko on 1/10/2018, 12:00

Moj idol... (+ Zoki Radmilovic)

_________________

"Kad pripeče zvezda oko Svetog Ilije, pa misliš izgore sve. A tek će jedne noći - kiša, k'o ova: letnja, topla. K'o Bog da plače. A ja kažem mom Proki: "Proko, kiša, burazere!". Pa izađem u dvorište i postojim među šljivama. Sav onako mokar, al' još k'o ne verujem da pada. Pa podignem ruku, a ono kaplje, niz ruku mi curi..."
avatar
Stanojko

Posts : 7232
2014-05-05


Back to top Go down

Re: Serbia News

Post by Eroo on 1/10/2018, 12:20

Pavle je bio moj "vinski drug" jednu cijelu noć, u jednoj zagrebačkoj "beznici".
Čaša po čaša i ja zaboravio na vlak za Ljubljanu...
Stalno je ponavljao "Izvini, drug, popio sam...".Reče mi da snima nekakav "kurčev film"
Stalno sam morao pazit da ne padne sa stolice. drunken

_________________
Nismo idealni ali smo prokleto dobri. ;)
avatar
Eroo

Posts : 21827
2016-07-22


Back to top Go down

Re: Serbia News

Post by Serbinho-3 on 1/10/2018, 20:07

avatar
Serbinho-3

Posts : 7416
2014-08-25


Back to top Go down

Re: Serbia News

Post by Serbinho-3 on 7/10/2018, 12:46

Haos na Dorćolu usred mirne nedelje: Baba u tramvaju izvadila pištolj i uperila ga u putnike!
avatar
Serbinho-3

Posts : 7416
2014-08-25


Back to top Go down

Re: Serbia News

Post by pizzon on 7/10/2018, 13:24

Da, i ?

_________________
„Usred zime, najzad sam otkrio da u sebi nosim nepobedivo leto (a.camus )
avatar
pizzon

Male
Posts : 14015
2016-07-21


Back to top Go down

Re: Serbia News

Post by pizzon on 10/10/2018, 19:47

SRPSKI LEKAR TVRDI: Uranijum nema veze s kancerom! Srbi najviše umiru od raka IZ OVA DVA RAZLOGA!
DRUŠTVO 10.10.2018. 21:14h


Apsolutno ne postoji epidemija raka u Srbiji. Nijedan ozbiljan stručnjak koji drži do sebe ne pominje epidemiju raka, izričit je u intervjuu za Kurir epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović.
 
[size=10]FOTO: PROFIMEDIA


On ističe da su u prvih 15 godina ovog veka postojale male i očekivane varijacije u stopi obolevanja, s tim što je vrh za oba pola dostignut 2009. godine. Slično je i sa stopom umiranja. Posmatranje trenda ne ukazuje na bilo kakva značajna odstupanja ni moguća iznenađenja. Profesor epidemiologije u penziji je ovaj stav izneo kao jednu od ključnih poruka u knjizi "Istina o raku - učestalost, uzroci, sprečavanje". Od dodaje da su stope visoke i sve više kada se ignoriše starenje našeg stanovništva.


- Po istom kriterijumu, mi smo prvaci sveta po bezbednosti rađanja, a objašnjenje je jednostavno: sve manje je porođaja, pa i bolesti koje ih prate. To je prevarantski pristup koji služi manipulaciji, ali ga se ozbiljni i pošteni stručnjaci stide.


Da li je osiromašeni uranijum opasan po zdravlje?


- Uranijum je teški metal, poput olova, žive ili kadmijuma. Dakle, svakako je toksičan. Međutim, nijedna ugledna ustanova u svetu ne dovodi ga u vezu s rakom.


Skupština Srbije formirala je Komisiju za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije. Mnogi lekari u Srbiji tvrde da je upravo osiromašeni uranijum krivac za veliki broj pacijenata obolelih od raka. Da li se vi slažete sa tim stavovima ili ne?


- To tvrdi nekolicina lekara. Druga je stvar što su oni najglasniji i što im mediji pridaju najveću pažnju. Za pitanja faktora rizika, odnosno uzroka obolevanja nadležni su epidemiolozi, a oni su jednoglasno zaključili da: a) nema epidemije raka u Srbiji; b) ne postoje indicije da je uranijum - bilo da je obogaćen, prirodan ili osiromašen - na bilo koji način povezan s rakom; c) ružno je što pojedini lekari krivotvore podatke o raku i plaše narod. Ove stavove jednoglasno su podržali krajem prošle godine Predsedništvo i Skupština Srpskog lekarskog društva.

 
[/size]

FOTO: EPA

U presudama italijanskih vojnika koji su tužili ministarstvo odbrane Italije utvrđena je uzročno-posledična veza njihovog boravka u BiH i na Kosmetu i kancera. Da li mislite da će naša komisija uspeti da dokaže povezanost osiromašenog uranijuma i obolevanja?


- Vojnici su oboleli posle, a ne zbog boravka na Balkanu. Uzročno-posledične veze ne utvrđuju sudovi i političari, već naučnici. Iz naučne literature se jasno vidi da je rizik obolevanja od raka bio čak niži među 71.000 italijanskih vojnika stacioniranih na Balkanu nego među 114.000 njihovih parnjaka iz drugih italijanskih garnizona. Ne bih se kladio na šanse naše komisije da pobije sva višedecenijska istraživanja o delovanju uranijuma na zdravlje, da pokaže kako su mnoge hiljade naučnika šarlatani i da dezavuiše Međunarodnu agenciju za istraživanje raka, Svetsku zdravstvenu organizaciju i niz drugih respektabilnih ustanova.

 
 Kasno se javljamo lekaru


Srbija u vrhu smrtnosti od raka
 
Na kom mestu se Srbija nalazi na listi evropskih zemalja po obolevanju od raka, a na kom po umiranju?

- Po obolevanju smo bili na neupadljivom 18. mestu među 40 zemalja. Nažalost, po umiranju smo na visokom drugom mestu. Ovaj potonji podatak ukazuje samo na dve stvari: kasno se javljamo lekaru i lečenje nam nije na zapadnoevropskom nivou.


Uzroci obolevanja

Najveći uticaj ima pušenje
 
Šta su najčešći uzroci obolevanja od raka, zbog čega imamo toliko veliki broj obolelih od kancera?

- Između pet i 10 odsto malignih tumora uslovljeno je nasleđem. Postoji i jedan broj tumora nastao greškom pri deobi ćelija. Međutim, u nastanku raka dominiraju spoljašnji činioci, naše navike i način života. Smatra se da među tim činiocima daleko najveći značaj ima pušenje, odgovorno za oko 33 odsto obolevanja. Slede gojaznost (20%) i infekcije (16%). Sa po pet odsto učestvuju ishrana, fizička neaktivnost, profesionalna izloženost i nepoznati faktori. Udeo alkohola i reproduktivnih činilaca (rađanje, dojenje itd.) iznosi po tri odsto. Na dnu liste su ultraljubičasti zraci (sunčanje, kvarc-lampe) i jonizujuća zračenja (2%), zagađenje životne sredine (2%) i propisani lekovi (1%).

_________________
„Usred zime, najzad sam otkrio da u sebi nosim nepobedivo leto (a.camus )
avatar
pizzon

Male
Posts : 14015
2016-07-21


Back to top Go down

Re: Serbia News

Post by pizzon on 13/10/2018, 16:09

sladjan (40) milano
pljackao zlatare itd
kopa tunele po milanu :)
uhapsen !

_________________
„Usred zime, najzad sam otkrio da u sebi nosim nepobedivo leto (a.camus )
avatar
pizzon

Male
Posts : 14015
2016-07-21


Back to top Go down

Re: Serbia News

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 25 of 25 Previous  1 ... 14 ... 23, 24, 25

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum