Barbari preuzeli TV Novu

Go down

Barbari preuzeli TV Novu

Post by marcellus on Mon 10 Jul - 20:26

Denis Kuljiš: Tko je Dragan Šolak?

Tko je Dragan Šolak? Jedan od pet najbogatijih Srba, direktor i suvlasnik United Group, tvrtke s portfeljom u digitalnim komunikacijama, daleko najvećim u regiji. Samo po dosegu kabelske mreže United je sedam-osam puta veći od Hrvatskog Telekoma. Šolak je nedavno na sebe privukao pažnju kako to samo tajkuni umiju: kupio je business-jet, Dassaultov Falcon 50, kakav nemaju ni predsjednici domaćih vlada. Tu je možda malo pretjerao jer je, umjesto da kao i dosad krstari u stealth-režimu, naglo uzletio pa se našao na ekranima svih radara.

U jednom zagrebačkom tjedniku izašao je zatim članak u kojem se detaljno dokumentira kako Šolakovo poduzeće, prisutno u svim zemljama regije, izbjegava plaćanje poreza u Hrvatskoj. To je svakako sitnica u poslovanju te goleme korporacije kojom on upravlja kao suvlasnik s ovećim vlasničkim udjelom. Najveći pak, oko 70 posto, imaju Kohlberg, Kravis i Roberts, gigantska američka tvrtka KKR, o kojoj je snimljen film "Barbari pred vratima" (”Barbarians at the Gates”). To su beskompromisni investitori koji upravljaju s oko 100 milijardi dolara kapitala, a ugovor sa Šolakom u Beogradu potpisao je u njihovo ime 2013. umirovljeni general, David Petraeus, zapovjednik Afganistana i direktor CIA-e, koji je poslije jednog seksualnog skandala našao mirnu luku u KKR-u.

U srpsku firmu istovareno je oko 1,5 milijardi dolara, a Šolak je ostao na položaju glavnog menadžera i zadržao 21,34 posto udjela. Nije to lako razabrati, jer je UG (prijavljen u Amsterdamu) nastao integracijom brojnih poduzeća registriranih u egzotičnim poreznim oazama. Osim srpskog kabelskog operatora, Serbia Broadband (SBB), u Šolakov UG bila je već uključena cijela grupacija slovenskih kabelskih distributera Telemach. U koloplet interesa i uzajamnih transakcija unutar grupe jako je teško proniknuti, što su se uvjerili novinari slovenskog dnevnika Delo kad su uz pomoć Međunarodne organizacije za istraživanje međunarodnog kriminala i korupcije (OCCRP) prije nešto više od godinu dana poduzeli investigativnu akciju "Vlasništvo interneta" https://www.radiokosava.rs/ko-je-vlasnik-interneta-ko...

Kako je Šolak izgradio svoj posao? Počeo je 90-ih trgujući muzičkim pravima za područje bivše Jugoslavije, a zatim se uključio u lukrativno tržište distribucije filmova za kina i kazeta za videoklubove. Neformalna burza uspostavljena je još usred rata u Budimpešti, gdje se dilalo za videoteke, kina i nacionalne televizije.

Šolakova izvorna firma za digitalne mreže, Gerrard Enterprises, registrirana je 2004. u poreznoj oazi na Otoku Man, ustanovili su vrijedni slovenski istraživači. Suvlasnica je Šolakova žena Gordana koja je 2013. kupila vilu na Ženevskom jezeru plativši porez od 7,5 milijuna eura. Onda su pribavili avion Cessna Citation XLS i preuzeli Kraljevsko golf-igralište na Bledu (otvorili su ga 1937. vojvoda od Windsora i princ Pavle). Goga Šolak očito je pasionirana golferica. Na Adi Ciganliji ove je godine otvoren lijep teren sa 9 rupa, a u tom Golf Clubu Beograd ona je generalni sekretar. Čime se United, Gerrard i Šolak zapravo bave da to to donosi tako ugodan profit i visokoprofiliranu prisutnost?

Nacionalni TV kanali bili su u Srbiji u doba Miloševića pod režimskim nadzorom, a mnoštvo malih TV postaja ilegalno je emitiralo piratirane premijerne filmove i bilo kakva bulažnjenja lokalnih redikula i radikala. Iz te stihije počela se razvijati alternativna kabelska mreža, koja je dosegla 60-70 posto kućanstava, dok je u Hrvatskoj to i sad samo 30 posto. Novac od reklama - najvažnije su tu reklame državnih poduzeća - išao je monopolistu koji je ovladao kabelom, SBB-u. Oni su distribuirali signal javnih kanala, a nudili su i različite programske pakete, sportske, filmske, dokumentarne... Taj se program uvozi i plaća u inozemstvo, tako da ova golema operacija ne donosi nikakav profit koji bi se mogao oporezovati.

Kako je Šolakova medijska industrija toliko narasla za posljednjih 15 godina? Morala je imati podršku nekih oligarha koji su kontrolirali oglasni biznis, a zatim - uletio mu je s nekoliko stotina milijuna kredita EBRD, jer se percipiralo da taj privatluk vuče Srbiju u nekom boljem smjeru od onog miloševićevskog propagandnog ludovanja. Tako da je 2013., kad je posao konsolidiran za prodaju, procijenjen na oko 900 milijuna eura.

United Group, sastavljena od srpskog SBB-a (750.000 priključka), Telemaha (operira u Sloveniji i BiH) i Total TV-a (prisutnog u šest zemalja bivše Jugoslavije) umrežuje populaciju od 1,7 milijuna korisnika. No, zašto je KKR istovario milijarde, ako nema zarade, a republikanac Henry Kravis nije poznat kao filantrop, nego kao hladna riba s temperamentom velike bijele psine? O tome se može samo nagađati. Činjenica je da novac odlazi iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, a u marginalnom hrvatskom poslovanju otkrivena je porezna nepravilnost koju, međutim, nije lako ukratko objasniti. Stvar je u tome što se osim eksploatacijom kabelskih mreža na Balkanu, United Group kroz svoju United Media diviziju bavi distribucijom sadržaja drugim kabelskim mrežama. Ima osam Sport Klubova (SK) koji se vrte po kafićima, narodnjačkih Grand 1 i Grand 2, kanal Cinemania, Fight Channel i koješta drugo, a na koncu i - sasvim neobična pojava u ovom kontekstu - regionalni njuz-kanal N1 koji u editorialu naginje ulijevo, kao da mu je vlasnik Tsipras, a ne Kravis.

Prava za emitiranje tih kanala hrvatski kabelski operateri (HT, VIP, Iskon…) plaćaju na maltešku adresu jedne od podružnica United Grupe. Kako Malta nije porezna oaza, nego članica EU, s kojom Hrvatska ima sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, porez plaćen u La Valetti (35 posto) računa se kao da je plaćen u "unijaćenoj" Hrvatskoj (također 35 posto). No, Malta ima tu osobitost da stranim firmama koje su kod njih samo registrirane i "papirnato" prisutne, vraća 85 posto poreza, što znači da UB ondje zapravo plaća samo pet posto dobiti, a ostatak odmah prebacuje na Cipar, da novac bude u društvu sa svim ostalim srpskim off-shore parama. U posljednje vrijeme, doduše, to je rearanžirano tako da lova ide u Luksemburg, gdje je apsolutno najveći mutež, pa su ondje osim Šolakovih američkih firmi registrirani i mnogi ruski hedge-fondovi.

Na kraju, što je pouka ove priče? Ono što Srbi u Srbiji rade sa svojim medijima, njihova je stvar, ali ako se operacija širi iz Slovenije u Hrvatsku, logično je da neki interes pokaže porezna uprava koja ovdje zatvara frizeraje i kafiće ako ne fiskaliziraju prihod od 10 kuna. U Hrvatskoj je ta operacija zapravo prilično nevažna, osim ako je riječ o N1. Koja je, ruku na srce, vrlo dobra televizija. Bez obzira na političko usmjerenje, ona dinamizira domaću javnu scenu. Što nije razlog da se Šolaku oprosti jedna kuna poreza, njemu, Kravisu ili Petraeusu, već i kao primjer koji bi i HT ohrabrio da poboljša svoje poslovne politike prema ovdašnjoj miteleuropskoj Balkaniji.

_________________
avatar
marcellus

Posts : 22919
2014-04-16


Back to top Go down

Re: Barbari preuzeli TV Novu

Post by marcellus on Mon 10 Jul - 20:27

https://en.wikipedia.org/wiki/Barbarians_at_the_Gate:_The_Fall_of_RJR_Nabisco

The title of the book comes from a statement by Forstmann, in which he calls Kravis' money "phoney junk bond crap" and declares him and his brother as "real people with real money," also stating that to stop raiders like Kravis: "We need to push the barbarians back from the city gates."


_________________
avatar
marcellus

Posts : 22919
2014-04-16


Back to top Go down

Re: Barbari preuzeli TV Novu

Post by Kermit on Mon 10 Jul - 23:32

Čuj ako je hanži prduzeo Žlutarnji ovo je nebitno
avatar
Kermit

Female
Posts : 24600
2014-04-17


Back to top Go down

Re: Barbari preuzeli TV Novu

Post by vuksadinare on Tue 11 Jul - 7:04

tuđman se debelo okrece u grobu
avatar
vuksadinare

Posts : 43820
2015-09-08


Back to top Go down

Re: Barbari preuzeli TV Novu

Post by marcellus on Wed 12 Jul - 10:34

asilovski wrote:Čuj ako je hanži prduzeo Žlutarnji ovo je nebitno

Hanži je pičkin dim za ove, dobrica

_________________
avatar
marcellus

Posts : 22919
2014-04-16


Back to top Go down

Re: Barbari preuzeli TV Novu

Post by marcellus on Wed 12 Jul - 10:35


_________________
avatar
marcellus

Posts : 22919
2014-04-16


Back to top Go down

Re: Barbari preuzeli TV Novu

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum