Katolicizam...

Page 26 of 26 Previous  1 ... 14 ... 24, 25, 26

Go down

Katolicizam... - Page 26 Empty Re: Katolicizam...

Post by metilda on 14/5/2019, 12:46

PROROŠTVA O HRVATSKOJ I EUROPI 


Mnogi su vjernici vjerojatno već čuli kako je Bog u posljednjih tridesetak godina određenim ljudima diljem svijeta progovarao o sudbini Europe. Ono što je tada počeo naviještati to se i događa. Zapadna Europa, njezin najbogatiji dio, naglo se je počeo udaljavati od Boga i postoji ogromna opasnost da taj dio Europe prestane biti kršćanskim, a posebno katoličkim. Nije tajna da se u nekim zemljama, poput Njemačke, već godinama nitko ne ispovijeda (osim gastarbajtera) i da se događaju za naš pojam potpuno nezamislive stvari. Mnoge su crkve prodane i prenamijenjene. Jedna je biskupija u jednoj katedrali u Njemačkoj napravila izložbu erotskog križnog puta, kako bi vjernike privukla u crkvu. Vraćam se na objave; ono što je za nas Hrvate najzanimljivije je to da su svi ti različiti ljudi, ne znajući jedni za druge, primili istu objavu od Boga. Bog im je objavio da će se Europa opet obratiti ako će je evangelizirati Hrvati. 


Neki od tih ljudi nikad nisu bili u Hrvatskoj i ne znaju ništa o nama. 


Možemo li mi Hrvati biti počašćeni ičim većim?! Budući da već duže znam za te objave, koje su naravno privatne objave i nikoga ni na što ne obvezuju, iako mnoge mogu potaknuti, počeo sam razmišljati čime bismo mi to mogli obratiti bogatu Europu. Nisam dugo čekao i Bog mi je na srce jasno stavio odgovor: euharistijom. Nikakva čudesa s prirodom, ni čudesa ozdravljenja i oslobođenja neće bogatima biti dovoljna da se vrate Bogu i Crkvi. 


Ono što njih može privući je ono što mnogi Hrvati imaju u srcu, a to je iskustvo susreta s Isusom u euharistiji, to je iskustvo susreta s Isusom iz evanđelja. Nadam se da će moju knjigu, koja se usput rečeno zove Najvažnija stvar na svijetu – euharistija, pročitati mnogi koji su u Zapadnu Europu otišli trbuhom za kruhom, te da će njome biti ponukani da i sami pokušaju zarazno djelovati na svoje domaćine Nijemce, Francuze, Švicarce, Šveđane i ostale. Mnogi u Hrvatskoj plaču za egzodusom naših ljudi. Dok u isto vrijeme gledamo koliko muslimana ulazi u tu istu bogatu Europu, i agresivno pokušava proširiti svoju vjeru, moramo biti Bogu zahvalni što nas tamo šalje kao kvasac iz kojeg može ponovno ispasti dobar Božji kruh.


Josip Lončar


https://book.hr/bozja-objava-europa-ce-se-opet-obratiti-ako-ce-je-evangelizirati-hrvati-ali-cime/
metilda
metilda

Posts : 514
2018-12-26


Back to top Go down

Katolicizam... - Page 26 Empty Re: Katolicizam...

Post by metilda on 17/5/2019, 09:16

@metilda wrote:U prepunoj dvorani sportskog centra Gripe, u subotu 11. studenog 2017. godine, održan je najveći koncert duhovne glazbe u povijesti grada Splita „Najmanjima od najmanjih“. Ovaj humanitarni koncert svojevrsni je vrhunac manifestacije „Dani socijalne zauzetosti“, a sav prihod od prodaje ulaznica namijenjen je bolesnoj djeci korisnicima Caritasa Nadbiskupije Split.dok imamo ovakvu mladost Crkva u Hrvata ne mora se bojati ničega
metilda
metilda

Posts : 514
2018-12-26


Back to top Go down

Katolicizam... - Page 26 Empty Re: Katolicizam...

Post by metilda on 17/5/2019, 09:49
Nisam bio ni kršten kad sam odlučio postati svećenikom! (dr. sc. fra Darko Tepert)
metilda
metilda

Posts : 514
2018-12-26


Back to top Go down

Katolicizam... - Page 26 Empty Re: Katolicizam...

Post by metilda on 18/5/2019, 09:01S. Dijana Lončarek – Kako da Te ne volim – Progledaj srcem, 2017.
metilda
metilda

Posts : 514
2018-12-26


Back to top Go down

Katolicizam... - Page 26 Empty Re: Katolicizam...

Post by metilda on 18/5/2019, 11:13

metilda
metilda

Posts : 514
2018-12-26


Back to top Go down

Katolicizam... - Page 26 Empty Re: Katolicizam...

Post by metilda Yesterday at 17:40

@Speare Shaker wrote:
@kaya wrote:
@Speare Shaker wrote:


U koju bi kategoriju stavio genocid počinjen na Križnom putu nad Hrvatima?
U kategoriju genocida počinjenim prije svega nad etničkom odnosno nacionalnom skupinom (Hrvatima), a (manjim) dijelom i nad vjerskim skupinama (katolici i dijelom muslimani) unutar hrvatskog etničkog odnosno nacionalnog korpusa.
Dakle, ipak prije svega genocid nad etničkom odnosno nacionalnom skupinom.
ne možeš, jer se oni nisu okomili samo na Hrvate, tamo su bili i slovenski domobrani i njemci pa i četnici , znači prvo ti pada u vodu , nad vjerskom skupinom isto nisu jer što, potamanili bi katolike, znači sami sebe?!
oni su se okomili na svu vojsku tadašnje hrvatske, njihove obitelji i svakoga tko je nešto radio u tom režimu taman bio frizer, ukratko na političke i klasne neprijatelje.   A tu je bilo svega, ne jedne nacije ili jedne vjere.

Krivo.
Bilo je doduše svega i svačega, ali ogromna većina poubijanih na Križnom putu su ipak bili Hrvati (po vjerskom kriteriju katolici prema muslimanima u odnosu 7:3 - Žerjavićeva procjena) što jasno pokazuje tko je bio prava meta.
Nikakvo relativiziranje po principu pa bilo je tamo svega i svačega ne može prikriti tu činjenicu.
Nema veze niti pozivanje na politički i klasni kriterij pri izboru meta, jer bi onda broj poubijanih bio podjednak iz različitih nacionalnih i etničkih skupina, a ponavljam, velika većina su ipak bili Hrvati.
Nemam pojma zašto ignoriraš te činjenice, ali imaš problem u tome da ti to jako loše ide pa vjerojatno niti tebi vlastite riječi uopće ne zvuče uvjerljivo.

Isto tako možemo reći da je i u Srebrenici bilo svega i svačega, ali činjenica ostaje da se genocid dogodio nad muslimanima, a ne nad Albancima, Romima ili Hrvatima i nitko tu činjenicu (ukoliko sad ne potegnemo pitanje je li genocida uopće bilo, ali ostaje činjenica da je takvu presudu donio Međunarodni sud pravde u Haagu) ne može opovrći, posebno ne diletantskim relativiziranjem u opravdanost kojeg ne vjeruju niti oni koji mu pribjegavaju (strawman "argument").
metilda
metilda

Posts : 514
2018-12-26


Back to top Go down

Katolicizam... - Page 26 Empty Re: Katolicizam...

Post by metilda Yesterday at 10:31

isprepletenost duhovnog i političkog u priči o bl. Alojziju Stepinca jest, dakle, očekivana u situaciji kada je naš blaženik, zbog raznih povijesnih okolnosti koje ovdje ne trebam posebno naglašavati, osim uzora kršćanskog kreposnog života postao i simbol političke borbe jednog naroda ugroženog represijom i nametanjem laži o kolektivnoj krivnji za ustaški zločinački režim.


Međutim, pojedine reakcije na izjave pape Franje o tijeku kanonizacije blaženika pokazuju kako ova isprepletenost dovodi do potpuno iskrivljene percepcije toga što bi nama Hrvatima službeno proglašenje Stepinca svetim trebalo značiti. Kanonizacija Stepinca nije politički, nego prije svega duhovni fenomen i krajnje je vrijeme da ga kao takvoga započnemo percipirati. Da prestanemo od lika bl. Alojzija Stepinca raditi neku vrstu oruđa za razna politička, a nažalost često i politikantska prepucavanja i u njemu vidimo ono što on doista jest – uzor kristolikog odnosa prema Bogu i bližnjemu koji trebamo nasljedovati.


Jer, neke od tih reakcija na izjave dane u zrakoplovu kojim se Papa vraćao iz apostolskog pohoda Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji pokazuju kako su pojedinci potpuno promašili tu bit Stepinčeva nasljeđa. Pa i bit katoličanstva i njegove uloge i mjesta u duhu hrvatskog naroda.
Pisati, naime, kako je Papa „antikrist“, kako je „rasist“, ili u nekim – samo površinski – blažim verzijama, kako „ne razumije hrvatski narod“, a pri tome se u istom dahu pozivati na to Stepinčevo nasljeđe, znači biti u potpunoj kontradikciji, duhovnoj i intelektualnoj nedosljednosti koja je, vidim, mnogima promakla ili je ne razumiju. Jer onaj koji, makar i neizravno, suprotstavlja lik zagrebačkog nadbiskupa osobi rimskog biskupa, taj o Stepincu – čovjeku koji je žrtvovao svoj život i za vjernost Hrvata Svetoj Stolici – ne zna ništa. Ili ga jednostavno to znanje ne zanima izvan onih kategorija u kojima ga može upotrijebiti za svoja mala, već spomenuta, politikantstva.


Odraz takvog politikantstava i pogrešnog shvaćanja važnosti Stepinca za Hrvate jesu i one situacije u kojima hrvatski politički lideri dolaze kod pape Franje „lobirati“ za njegovu kanonizaciju, a istodobno u Hrvatskom saboru proguravaju zakone zbog kojih bi pokojni blaženik, da je živ, jednako „grmio“ s propovjedaonice zagrebačke katedrale kako je svojedobno to činio protiv zločina u NDH.


Sve navedeno nikako ne znači da trebamo apsolutno bespogovorno prihvaćati sve što se događa glede odgađanja kanonizacije. Naravno da se glas Crkve u Hrvata u cijeloj toj priči treba čuti. Ali, on treba biti artikuliran i prije svega – formiran u mudrosti i strpljivosti crkvenosti. U međuvremenu – bl. Alojziju se već možemo moliti, on gleda Gospodina licem u lice i zagovara nas. To je i papa Franjo jasno rekao.


https://www.bitno.net/vjera/aktualnosti/kanonizacija-stepinca-je-duhovni-a-ne-politicki-fenomen-jesmo-li-mi-vjernici-toga-svjesni/
metilda
metilda

Posts : 514
2018-12-26


Back to top Go down

Katolicizam... - Page 26 Empty Re: Katolicizam...

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 26 of 26 Previous  1 ... 14 ... 24, 25, 26

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum