Katolicizam...

Page 11 of 26 Previous  1 ... 7 ... 10, 11, 12 ... 18 ... 26  Next

Go down

Katolicizam... - Page 11 Empty Re: Katolicizam...

Post by Guest on 3/8/2018, 11:13

@metilda wrote:
@violator wrote:
@metilda wrote:
@violator wrote:


Padre Pio jako mi je zanimljiva osoba.. Komunicirao je s andjelima (a s arhandjelima?), imao jezive stigme, obolijevao i ozdravljivao, cak se i bilocirao (?).. S njime bih bila rado caskala.

i ja bih rado otišla kod njega na ispovijed.. imao je dar spoznaje i proniknuo bi osobu koja bi mu došla do njene najdublje dubine..
tko zna kako bismo se nas dvije osjećale pod takvim rentgenom  :D
ali imam ja ovdje u blizini, u hercegovini, jednog karizmatika sa takvim darom.. bila sam kod njega.. zanimljivo iskustvo..  :)


Koliko sam shvatila, okolina u kojoj se nalazio nije mu suvise pomagala. Promjene kroz koje je prolazio, a koje su zamjetne kod osoba i u nekim drugim kulturama i drugacijih svjetonazora, docekivale su se sa strahom. Nekako vjerujem da bi se bolje snasao i manje patio ondje u kulturalnom krugu koje nije natopljeno strahom od demona i utjecaja Zlog. "Energy shift". To je opis koji mi prolazi umom kad razmisljam o onome sto mu se desavalo.


dobro si primijetila, nije bio prihvaćen od okoline zbog različitih duhovnih darova koje je dobivao od Boga.. međutim ako pogledaš bilo kojeg sveca i njegov životopis svi su imali iste probleme jer Crkva nije spremna odmah prihvatiti mistične pojave..Terezija Avilska je završila na inkviziciji.. Ivana Orleanska također.. nad mnogima je izvođen egzorcizam.. ponekad su potrebna proći i stoljeća da ih prizna.. 

to nepovjerenje Crkve proizlazi iz koncepta Dobra koje je apsolutno i Zla koje je zavodljivo.. tako dok ne utvrdi plodove koji, ako su od Dobra, moraju biti pozitivni neće baš sa naklonošću gledati osobu koja ima viđenja ili različite druge sposobnosti... nadam se da si pogledala Pasiju i zavodljivost entiteta Sotone.. 

onaj tko se jednom zaljubi u Krista prihvaća sve što On naučava.. negdje u nekom od gornjih tekstova koje sam stavila pisalo je da je Bog klesar koji kleše dušu dok ne postane prekrasni dijamant.. kušnje i patnje su dlijeto koje Bog upotrebljava i koje njegovo djelo-mistik prihvaća kao nužnost duhovnog sazrijevanja

svakako da i u drugim kulturama i vjerovanjima postoje različite pojave koje su u skladu sa tom doktrinom..
međutim kad si katolik onda prihvaćaš svu filozofiju i teologiju katolicizma.. zato Padre Pio nije mogao biti ništa drugo nego katolik...
oprosti ako griješim, ali pretpostavljam da nisi pročitala puno djela katoličkih svetaca.. preporučam ti Edith Stein  koja će te, ako budeš imala volje, upoznati i sa mistikom Ivana od križa:
 
https://vdocuments.site/download/edith-stein-znanost-krizapdf


Pokusat cu ovo pronaci u knjiznici jer me od gledanja u ekran zna boljeti glava.


Jasno je meni da je kao katolik prihvacao filozofiju i teologiju katolicizma, ali ne mogu se oteti dojmu da bi puno lakse prolazio kroz ovakvu fizicku, mentalnu i duhovnu preobrazbu bez tog straha od utjecaja Zlog. Opet se vracam na temu straha jer ga poznajem(o) i znam koliko jako moze iskriviti percepciju stvarnosti pa i unistiti um. Inace, zanimljiva mi je tema o misticnim fenomenima kod svetaca.avatar
Guest
Guest


Back to top Go down

Katolicizam... - Page 11 Empty Re: Katolicizam...

Post by Guest on 3/8/2018, 12:15

malo sam zahrđala jer odavno već ne čitam druge vjerske knjige, ali mislim da u svakoj od njih postoji neki koncept zla..
preporučila sam ti Edith Stein jer je bila židovka i filozofkinja pa njen rječnik nije onako "slatkast" kako ga je nazvala nama draga iotua a koji je izražen kod drugih mistika kao što je to i Padre Pio  :)))
avatar
Guest
Guest


Back to top Go down

Katolicizam... - Page 11 Empty Re: Katolicizam...

Post by Guest on 3/8/2018, 19:19

moram ovo ponoviti, ostalo je na drugoj strani a prekrasno je:

avatar
Guest
Guest


Back to top Go down

Katolicizam... - Page 11 Empty Re: Katolicizam...

Post by Guest on 4/8/2018, 11:18

avatar
Guest
Guest


Back to top Go down

Katolicizam... - Page 11 Empty Re: Katolicizam...

Post by Guest on 5/8/2018, 10:14

U jednom od najtežih životnih perioda, usred ratnog vihora, tvorac 'Malog princa' napisao je molitvu, koju većina ljudi ne zna, a trebali bi si ju redovito ponavljati:
Pouči me umijeću malenih koraka.
Misli mi razbistri, učini me snalažljivim,
nauči me ugrabiti pravi trenutak.
Daj da vidim kako je sve u životu važno.
Jakosti mi daj za red i pravu mjeru,
da ne klizim kroz život poput rasipnika,
već vrijeme svoje da mudro raspoređujem,
pa ipak da umijem prepoznati trenutke
bogate sjajem, ljepotom i milinom
i odvojiti časak za užitak srca i duha.
Pomozi mi spoznati da ne koristi sanjati –
niti o prošlosti, niti o budućnosti
te da je najvažniji sadašnji čas,
i da sve što slijedi učinim najbolje.
Očuvaj me opsjene da život ima glatko teći.
Trijezan mi uvid podari u istinu
da su poteškoće, porazi i padovi,
neuspjesi, boli pa i katastrofe
na stazi žića vjerni pratioci
uz koje naša bića sazrijevaju i rastu.
Oslobodi me straha da propuštam život.
Ne daj mi ono što želim već ono što mi treba.
Nauči me umijeću malih koraka.
avatar
Guest
Guest


Back to top Go down

Katolicizam... - Page 11 Empty Re: Katolicizam...

Post by Guest on 5/8/2018, 14:56

avatar
Guest
Guest


Back to top Go down

Katolicizam... - Page 11 Empty Re: Katolicizam...

Post by Guest on 9/8/2018, 11:11

Svetac dana

9. KOLOVOZA
Edith Stein – na svoj križ uspela se kao Židovka i kao katolkinja po kojoj su nacisti željeli kazniti Crkvu

Židovka sv. Edith Stein (1891.-1942.) obratila se u 26. godini života na katoličanstvo, a ubrzo je osjetila i poziv u karmelski red. Zbog svog židovskog porijekla deportirana je u Auschwitz i pogubljena u plinskoj komori 1942.Katolicizam... - Page 11 70-obljetnica-smrti-svete-Terezije-Benedikte-od-KrizaEdith Stein u svijetu, a u redu sestra Terezija Benedikta od Križa, bosonoga karmelićanka, rođena je u jednoj židovskoj obitelji 12. listopada 1891. u Breslauu. Bila je posljednje od 11 djece svojih roditelja. Nakon djetinjstva i prve mladosti, proživljene u ozračju istine i molitve, utemeljene na Sv. pismu Starog zavjeta, u dobi od 15 godina, izgubila je vjeru što se, na žalost, naročito u gradovima događa mnogim ljudima. Duh ovoga svijeta, zemaljština, ubija vjeru u sve što je nadnaravno.


Edith je bila vrlo nadarena djevojka pa je g. 1911. u svom rodnom gradu Breslauu započela sveučilišne nauke. Kroz četiri godine studirala je pedagogiju. U to ju je doba privuklo ime Edmunda Husserla (1859. – 1938.), filozofa te utemeljitelja tzv. fenomenologije, filozofske metode kojoj je glavna maksima “Zub den Sachen selbst!” – Ići do same stvari. Editu je, kako rekosmo, privuklo to ime pa je pošla na sveučilište u Göttingen, grad u Pruskoj koji uz sveučilište ima i akademiju znanosti. Husserl je vrlo brzo uočio lucidnost svoje nove studentice. Kod njega je doktorirala o problemu poistovjećenja ili spajanja u jedno. Bilo je to g. 1916. Još iste je godine postala Husserlova asistentica, što samo od sebe govori koliko ju je cijenio.

Samo godinu dana kasnije Edita je počela osjećati nutarnje muke što očitovaše sve više dubine njezine duše. Kako je tada bjesnio I. svjetski rat, dobrovoljno se javila Crvenom križu i to u jednoj vojnoj bolnici u Moravskoj. Tada ju je potreslo kršćansko držanje i vjera žene Adolfa Reinacha kad je on poginuo u ratu. Ona ju je upoznala kod Husserla. Edith o svom dojmu piše: “Bio je to čas kad se srušila moja nevjera, kad je izblijedio moj hebraizam, a mom se pogledu ukazao proslavljeni Krist: Krist u tajni križa.” Od tada se Edith Stein upravila prema istini, u jednom vedrom ali i marnom traženju koje bi zaključeno u proljeće g. 1921. u Bergzabernu, u kući Konrad-Martiusovih, kad joj je u biblioteci došla pod ruku Autobiografija sv. Terezije Avilske. Počela ju je čitati i toliko bijaše njome očarana da je nije puštala iz ruku dok je nije pročitala. Tada je, kako reče, morala povjeriti samoj sebi: “Ovo je istina!” I tako je došao čas milosti koji ju prisili da odmah uzme u ruke Katekizam i Mali misal. Željela je što prije primiti krštenje i primila ga je na Novu godinu 1922., a krizmu 2. veljače 1923. Pod duhovnim vodstvom kanonika Swinda, pa onda benediktinskog opata Walzera iz Beurena, u Speyeru, gdje je od g. 1923. do 1931. predavala u liceju sestara dominikanki – živeći kao jedna od njih, brzo je postigla izvanrednu kršćansku duhovnu zrelost kojoj je pripomogla ne malo i filozofsko-teološka misao svetog Tome Akvinca. U to je doba na njemački jezik prevela i objavila Akvinčevo djelo Questiones disputatae de veritate (Raspravljana pitanja o istini, Tübingen, 1931-1932). Prije tog djela već je g. 1931. objavila pisma umnog engleskog obraćenika Johna Henrija Newmana koji je živio 1801-1890.


Dok se predavala vrlo intenzivnom bavljenju znanošću, održavala je i brojne vrlo cijenjene konferencije te se tako duboko uklapala u život kulture i vjere. Na glas je došla naročito konferencijama O pozivu žene u svijetu i Crkvi. Tema koja već tada bijaše vrlo aktualna. G. 1932. uzaludno se nadala da će postati slobodna docentica na Sveučilištu u Freiburgu in Br. No umjesto toga dobila je mjesto na Višem institutu znanstvene pedagogike u Münsteru gdje je uredila sve što je potrebno da uđe u Karmel. Pokušala je ući u Karmel Himmelspforten-Würzburg u svibnju 1933., ali nije bila primljena. No ona se nije ustručavala pokucati i na druga vrata, u Karmel Lindenthal u Köln. Ondje ju je učiteljica novakinja zapitala: nije li šteta ženu njezina kova i kapaciteta odvojiti od svijeta. Edith je odgovorila: “Neće nas spasiti ljudska aktivnost nego jedino muka Isusa Krista; moja je želja sudjelovati u njoj.” U Njemačkoj se međutim iz dana u dan sve više širio val antisemitizma pa je i Edith Stein, jer je Židovka, morala napustiti profesorsku službu. Dana 25. veljače 1933. održala je na Sveučilištu svoje zadnje predavanje. To joj je olakšalo ostvariti životni san: ući u Karmel. U travnju 1934. bi svečano odjevena u karmelsku odjeću, uzevši redovničko ime Terezija Benedikta od Križa. Prve je redovničke zavjete položila 21. travnja 1935., a svečane na Veliki petak 1938. Opet vrlo znakovito.
Tada politička situacija bijaše veoma mračna, pogotovo za Izraelove sinove i kćeri. Sestra Terezija Benedikta dovrši tada svoje djelo Endliches und ewiges Sein (Konačni i vječni bitak). Djelo će biti objavljeno u Louvainu g. 1950.


Iz razloga sigurnosti sestra Terezija Benedikta bijaše poslana u Karmel u Echtu, u susjednoj Nizozemskoj. Ondje ju sestre primiše s mnogo sestrinske ljubavi. U to je vrijeme sve veće međunarodne političke krize, napada na Crkvu i Židove, sestra Terezija od Križa pisala svoje djelo i g. 1939. dovršila, naslovivši ga Aus dem Leben einer jüdischen Familie (Iz života jedne židovske obitelji). Došla je na žalost samo do g. 1916. Djelo će biti izdano u Louvainu-Fribourgu 1965. Na nalog poglavara napisala je tada i djelo o misli sv. Ivana od Križa, no na žalost nije mu mogla dati konačnu verziju. Predosjećala je da je Isus sprema za žrtvu koja prijeti čitavom njezinom narodu; zato je zamolila svoju poglavaricu da se smije prikazati kao žrtva. I kad je 2. kolovoza 1942. došao Gestapo u govornicu Karmela, zagrlila je svoju sestru Rozu, karmelsku trećoredicu i rekla joj: “Rozo, hajdemo na žrtvu za naš narod!” I tako je počeo njezin križni put počevši od Amersforta, Westerborka do Auschwitza.


Velika i ponizna karmelićanka uspela se na križ ne samo kao Židovka, nego i kao Židovka katolkinja po kojoj je nacionalsocijalizam htio kazniti i Katoličku Crkvu, koja je protestirala protiv njega i osudila ga enciklikom Pija XI. Mit brennender Sorge od 14. ožujka 1937. Edith, posve predana onome Bogu kome se prikazala kao žrtva, pisala je svojoj priorici u Echt iz Westerborka 6. kolovoza 1942. ovako: “Znanost križa se može zadobiti samo ako se osjeća njegova težina u svoj svojoj mučnosti. O tome sam se uvjerila od prvog trenutka te sam rekla: Ave Crux, spes unica! – Zdravo Križu, nado jedina!” U Auschwitzu je živjela od te znanosti predavši se posve u ljubavi, strpljivosti, blagosti, darivanju same sebe, potpunom predanju Bogu i najmanjoj svojoj braći. Svoju je žrtvu završila u jednoj plinskoj komori između 8. i 11. kolovoza 1942.
Svi su je štovali kao mučenicu, a mnogi joj se i preporučivali svojim molitvama. Nije trebalo dugo čekati da se za nju pokrene i postupak za proglašenje blaženom. On je okrunjen uspjehom kad je Ivan Pavao II. prigodom svog drugog pastirskog pohoda Saveznoj Republici Njemačkoj 4. svibnja 1987., Božju službenicu u Kolnu proglasio blaženom.
11. listopada 1998. Papa Ivan Pavao II. proglasio je svetom.
Zaštitnica je Europe, sirotana, mučenika, Svjetskog dana mladih.


Josip Antolović, SJ | Bitno.net


MOLITVA


Bože otaca naših, napuni nas mudrošću križa, kojom si čudesno obogatio svetu Tereziju Benediktu u času mučeništva, i po njenom zagovoru daj nam da uvijek tražimo Tebe, najveću Istinu, te da budemo do smrti vjerni vječnom savezu ljubavi, kojega je zapečatio tvoj Sin svojom krvlju za spas svih ljudi. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.
avatar
Guest
Guest


Back to top Go down

Katolicizam... - Page 11 Empty Re: Katolicizam...

Post by Guest on 10/8/2018, 06:47

I Bog stvori ženu...

Katolicizam... - Page 11 Shutterstock_116382094-1024x660

Bog je načinio ženu šestog dana, radeći prekovremeno. Došao je anđeo i upitao ga:
“Zašto toliko vremena trošiš na nju?”
Bog odgovori: “Jesi li vidio što sam joj sve dao, specifikaciju prema kojoj je oblikujem? Ona mora znati prati, ali ne smije biti od plastike, treba imati više od 200 pokretnih zglobova, svi moraju imati mogućnost promjene, i još da ima krilo za najmanje četvero djece. Mora imati poljubac koji liječi sve, od ozlijeđenog koljena do slomljenog srca, i da sve ovo radi sa samo dvije ruke.”

Anđeo se začudi tolikim vještinama: “Sa samo dvije ruke? Nemoguće! I to je standardni model? Puno posla za samo jedan dan. Odmori se i sutra je dovrši.”
“Ne želim odgađati, reče Stvoritelj. Tako sam blizu da dovršim ovo biće koje mi je jako priraslo srcu. Kad se razboli, sama se izbori za ozdravljenje, i može raditi 18 sati dnevno.”
Anđeo se približi i dotakne ženu: “Bože, zašto si je napravio tako mekanu?”
“Jest, mekana je”, odgovori Bog, ali napravio sam je da ima i snagu. Nećeš vjerovati što sve može izdržati.”
“Može li misliti?” upita Anđeo.
“Ne samo da može misliti, već može i surađivati i dogovarati se”, odgovori Bog.
Anđelu nešto privuče pažnju i dotakne ženino lice: “Bože, izgleda da ovaj model ima jedan propust. Nisam li ti rekao da previše toga stavljaš na nju…”
“Nije to nikakav propust… To je suza”, ispravi Bog Anđela.
“Čemu to?” upita Anđeo.
Bog mu odgovori: “Suza je njezin način da se izrazi, njezina tuga, njezina ljubav, njezina samoća, njezina bol i njezin ponos.”
Ovo je ostavilo jak utisak na Anđela: “Ti si genijalac, Bože… Na sve si mislio. Žena je sjajno biće!”
“To je istina! Žena ima zadivljujuću snagu. Žene podnose teškoće, nose tugu, ali znaju za sreću, ljubav i imaju svoje mišljenje. One se smiju kad žele vrištati. Žene pjevaju kad žele plakati. Plaču kad su sretne i smješkaju se kad su nervozne. Bore se za ono u što vjeruju. One su protiv nepravde. Ne priznaju “ne” kao odgovor, ako postoji drugi i bolji način za rješenje. Daju sve od sebe za svoju obitelj. One prate prijateljicu k liječniku, zato što se boji. Žena voli bez granice…
One plaču kad im djeca dožive nešto novo u životu, i raduju se dobroti svojih prijatelja. One se raduju kad čuju za neko rođenje i vjenčanje. Srce se njihovo slomi kad čuju za smrt neke drage osobe. One tuguju za izgubljenim voljenim osobama, ali su jake i kada više nema ničega za što bi se borile. Žene znaju da jedan poljubac i zagrljaj može izliječiti slomljeno srce.
Ipak, žena ima jednu grešku: Ona zaboravi koliko vrijedi!”

Nepoznati autor
avatar
Guest
Guest


Back to top Go down

Katolicizam... - Page 11 Empty Re: Katolicizam...

Post by Sora on 10/8/2018, 13:22

A dobro, zasto je to vijest i politika ? 
Ja ne idem u crkvu 
Ne vjerujem u boga 
Mislim da su 2000 g katolicizma najgore ismijavanje i ponizavsnje covjeka , posebice onog kojem nisu filozofiJe prozujale kroz glavu  
I da se crkvena hijerarhija tj,.Vatikan doo moze smatrati najlukaviji i najbezobrazniji kapitalist kpji ZIVI BEZ MUKE NA LEĐIMA NARODA 

A TU BJEDNU UTJEHU U VEZI SMRTNOG CASA SI ZATAKNITE ZA ŠEŠIR 
IZ VISE RAZLOGA , I PRAKTIČNIH I TEORIJSKIH 
DA NE DULJIM

_________________
DUM SPIRO, SPERO
Sora
Sora

Posts : 16176
2014-04-29


Back to top Go down

Katolicizam... - Page 11 Empty Re: Katolicizam...

Post by Sora on 10/8/2018, 13:42

@metilda wrote:U jednom od najtežih životnih perioda, usred ratnog vihora, tvorac 'Malog princa' napisao je molitvu, koju većina ljudi ne zna, a trebali bi si ju redovito ponavljati:
Pouči me umijeću malenih koraka.
Misli mi razbistri, učini me snalažljivim,
nauči me ugrabiti pravi trenutak.
Daj da vidim kako je sve u životu važno.
Jakosti mi daj za red i pravu mjeru,
da ne klizim kroz život poput rasipnika,
već vrijeme svoje da mudro raspoređujem,
pa ipak da umijem prepoznati trenutke
bogate sjajem, ljepotom i milinom
i odvojiti časak za užitak srca i duha.
Pomozi mi spoznati da ne koristi sanjati –
niti o prošlosti, niti o budućnosti
te da je najvažniji sadašnji čas,
i da sve što slijedi učinim najbolje.
Očuvaj me opsjene da život ima glatko teći.
Trijezan mi uvid podari u istinu
da su poteškoće, porazi i padovi,
neuspjesi, boli pa i katastrofe
na stazi žića vjerni pratioci
uz koje naša bića sazrijevaju i rastu.
Oslobodi me straha da propuštam život.
Ne daj mi ono što želim već ono što mi treba.
Nauči me umijeću malih koraka.
Evo ovaj primjer besmislenosti religijskih trabunjanja 

Umjecu malih koraka NECE se nauciti nitko PONAVLJANJEM MOLITVE 

TO JE TA KLERIKALNA DEMAGOGIJA  KOJA PALI MASE 

KAO I ONA PORUKA S LUTRIJE: ako ne igrate, necete dobiti 
Ni nece i ako igraju 

Umjecu malih koraka se učimo SAZRIJEVANJEM I NA POGREŠKAMA 
NO JBGA 
MUTILDA IMA ČAROBNI ŠTAP ..
TAJ PRIVID SVEMOĆI KPJI DAJU NARODU TI POPOVSKI MUDRIJASI, JE ZA KURAC 
CIM DALJE OD VAS 

I DA 
GDJE SE U OVOJ MOLITVI SPOMINJE BOG ? 
Kradete mucki ha!

_________________
DUM SPIRO, SPERO
Sora
Sora

Posts : 16176
2014-04-29


Back to top Go down

Katolicizam... - Page 11 Empty Re: Katolicizam...

Post by Sora on 10/8/2018, 13:44

@Sora wrote:A dobro, zasto je to vijest i politika ? 
Ja ne idem u crkvu 
Ne vjerujem u boga 
Mislim da su 2000 g katolicizma najgore ismijavanje i ponizavsnje covjeka , posebice onog kojem nisu filozofiJe prozujale kroz glavu  
I da se crkvena hijerarhija tj,.Vatikan doo moze smatrati najlukaviji i najbezobrazniji kapitalist kpji ZIVI BEZ MUKE NA LEĐIMA NARODA 

A TU BJEDNU UTJEHU U VEZI SMRTNOG CASA SI ZATAKNITE ZA ŠEŠIR 
IZ VISE RAZLOGA , I PRAKTIČNIH I TEORIJSKIH 
DA NE DULJIM
Ops Pardon 
MISLILA DA JE  VIP A NE RELIGIJA

_________________
DUM SPIRO, SPERO
Sora
Sora

Posts : 16176
2014-04-29


Back to top Go down

Katolicizam... - Page 11 Empty Re: Katolicizam...

Post by Guest on 11/8/2018, 10:46

Papa Franjo i internetsko sektaštvo

https://www.bitno.net/vjera/aktualnosti/papa-franjo-i-internetsko-sektastvo/

k'o da piše o našem henoku
avatar
Guest
Guest


Back to top Go down

Katolicizam... - Page 11 Empty Re: Katolicizam...

Post by Guest on 12/8/2018, 08:34

DOBILI IME PO MUČENIKU
Suze svetog Lovre – jedan od najljepših astronomskih fenomena – svoj vrhunac ima ovaj vikend…Pogledajte gdje ga možete vidjeti!

Ovja vikend na nebu će biti vidljiv jedan od najpoznatijih astronomskih fenomena, koji narod zove Suze svetog Lovre.Katolicizam... - Page 11 P2-1024x576I dok je prošle godine slabija vidljivost zbog oblaka kvarila fantastične slike padanja perzeida, meteorskih skupina koja je svoje ime dobila prema radijantu (izvorištu) koje se nalazi u zviježđu Perzej, ove godine će tja fenomen biti vidljiviji, a vrhunac svoje aktivnosti imat će ovoga vikenda.
Kod nas je poznat i po narodnom nazivu Suze svetog Lovre, a obično su aktivni između 23. lipnja i 22. kolovoza, s maksimumom aktivnosti između 11. i 13. kolovoza, točnije s noći na 12. na 13. kolovoza.
Izraz Suze sv. Lovre koji se često koristi kao pučki naziv zapravo je postao popularan u zadnjih možda stotinjak godina u Hrvatskoj, prvo u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Iz Dalmacije se proširio u druge hrvatske krajeve gdje ga danas većina zna pod tim imenom. Radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascoli, u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju.

Sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine živog spržili na rešetki, a on je svojim mučiteljima, prema kršćanskom svjedočanstvu i tradiciji, tom prilikom rekao: “Gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu.“ Njegov spomendan slavi se 10. kolovoza. Više o njemu pročitajte OVDJE.
Hrvatski astronomski savez objavio je sljedeće priopćenje na svojoj stranici:
“Meteorski roj Perzeidi će ove godine prema prognozama svoj maksimum aktivnosti imati u noći sa 12. na 13. kolovoza 2018. Prognozira se prosječna aktivnost od 60 do 70 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni jer nema Mjeseca koji bi nam inače svojom svjetlošću smanjivao mogućnost vidljivosti meteora. Najbolje vrijeme za opažanje će biti od ponoći do zore. Obzirom da nema Mjeseca, ovaj nebeski vatromet pogledajte i u noći prije samog maksimuma sa 11. na 12. kolovoza 2018. Nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja i uživajte u ovom nebeskom spektaklu”.
Naveli su i popis opservatorija gdje moguće nazočiti organiziranom gledanju. Popis pročitajteOVDJE.
avatar
Guest
Guest


Back to top Go down

Katolicizam... - Page 11 Empty Re: Katolicizam...

Post by Speare Shaker on 12/8/2018, 09:10

@metilda wrote:Papa Franjo i internetsko sektaštvo

https://www.bitno.net/vjera/aktualnosti/papa-franjo-i-internetsko-sektastvo/

k'o da piše o našem henoku

Eh, da je samo henok u pitanju...
No, ovdje je zapravo riječ o površnosti tih modernih i krajnje površnih načina komunikacije koji od čovjeka ne zahtjevaju puno, ali mu puno niti ne daju.
avatar
Speare Shaker

Posts : 20402
2016-11-04


Back to top Go down

Katolicizam... - Page 11 Empty Re: Katolicizam...

Post by Guest on 12/8/2018, 13:39

Svetica koju je kanonizirao papa Franjo: ‘Za vrijeme tame koja će trajati tri dana, ovi ljudi će nestati’


Prije nego dođe dan Suda…
Papa Franjo kanonizirao je palestinsku sestru, bosonogu karmeličanku iz Melkitske crkve Mariam Baouardy, odnosno Mariju od Raspetog Isusa.


Zvali su je i glasnicom Duha Svetoga, a poznata je po velikim mističnim iskustvima i stigmama. Njezina kanonizacija upravo u ovo vrijeme, pontifikata pape Franje je, tvrde mnogi, veliki Znak Vremena i iznenađenje, jer upravo je ova svetica imala vizije posljednjih vremena, odnosno ona se ubraja u cijeli niz mistika Crkve koji su govorili o proroštvu zastrašućućih tri dana tame koji se spominju u Otkrivenju i koji će doćekati ljude diljem svijeta.


Ona je tako rekla: “Sve države će biti potresene ratom i građanskim sukobima. Za vrijeme tame koja će trajati tri dana, ljudi predani zlu će nestati, tako da će preživjeti samo četvrtina čovječanstva.


Marija od Raspetoga Isusa (Maria Baouardy) rođena je u Abellinu, u selu blizu Nazareta u Galileji 1846. od arapskih roditelja. Krštena je u Grčko-katoličkoj melkitskoj Crkvi, a s tri je godine ostala siroče pa ju je usvojio stric. U Francuskoj je ušla u karmel u mjestu Pau, a da osnuje nove karmele poslana je u Indiju i u Betlehem, gdje je preminula 1878. godine u 33. godini života. Kao mlada sestra u karmelu trpjela je mnoge muke zbog stigmi te vodila teške duhovne bojeve sa sotonom.  Prema svjedočenju njezinih susestara redovnica, Mariam je posjedovala iznimnu pobožnost prema Duhu Svetome. Često su je posjećivali Isus i Marija, a imala je i izvanredna mistična iskustva.
“Iz vječne ljubavi Oca i Sina, koja u nama boravi po Duhu Svetom, snagu crpi naše poslanje i naše bratsko zajedništvo; iz nje uvijek iznova izbija radost nasljedovanja Gospodina na putu njegova siromaštva, djevičanstva i poslušnosti; i ta ista ljubav poziva nas na rast u kontemplativnoj molitvi. To je na osobit način iskusila sestra Marija Baouardy koja je – ponizna i neuka – znala davati savjete i teološka razjašnjenja krajnje jasnoće, što je plod njezina trajnoga dijaloga s Duhom Svetim, rekao je papa Franjo prilikom njezine kanonizacije,  i na jedan način potvrdio njena mistična viđenja.


Razni katolički mistici prorokovali su tamu koja će se spustiti na ovaj svijet prije nego dođe Sudnji dan.


-Bog će poslati dvije kazne; jedna će biti u obliku ratova, revolucija i drugih zala, i započet će na zemlji. Druga će biti poslana s Neba. Čitavu će zemlju prekriti velika tama koja će potrajati tri dana i tri noći. Ništa se neće moći vidjeti, a zrak će biti ispunjen pošastima koje će biti usmjerene uglavnom na neprijatelje vjere, ali ne samo na njih. Za vrijeme će trajanja te tame biti nemoguće koristiti bilo kakvu čovjekovom rukom stvorenu rasvjetu, izuzev blagoslovljenih svijeća. Onaj tko iz znatiželje otvori prozor i pogleda van ili napusti svoju kuću, na mjestu će pasti mrtav. Za vrijeme ta tri dana, ljudi treba da ostanu u svojim kućama, mole krunicu, te vape Bogu za milosrđe…” – pomalo strašna je poruka blaženice Ana Marije Taigi.


Svetoj Faustini Kowalskoj, koju je svetom proglasio papa Ivan Pavao II, također svet, i koji je na temelju njenih viđenja i poslušnosti Isusu iz njenih viđenja ustanovio blagdan Božanskog milosrđa, također je Isus spomenuo veliku tamu koja će doći na svijet te je rekao kako će se ljudima dati Znak prije dana Suda.


– Prije nego što započne Dan pravednosti ljudima dat će se sljedeći znak na nebu: svo svjetlo na nebu ugasit će se i bit će velika tama na cijeloj zemlji. Onda će se pojaviti znak križa na nebu i iz svih otvora, gdje su bile probijene ruke i noge Spasiteljeve, izvirat će velike svjetlosti, koji će neko vrijeme osvjetljavati zemlju. To će se dogoditi kratko prije Sudnjeg dana. – rekao je Isus svetici ono što su prorokovali i mnnogi drugi katolički mistici naše povijesti među kojima su: sveta Hildegarda iz Bingena, Gašpar del Bufalo, Anna Maria Taigia, Elisabeta Canori Mora, Elena Aiello, , Rosa-Colomba Asdente, Palma d’Oria, Pere Lamy, Marie Martel i Marie Julie Jahenny. Svi su oni naime, prorokovali tamu – prije dolaska vječnog svijetla! Zato, ustrajte do kraja!


http://rastimo-u-vjeri.com/svetica-koju-je-kanonizirao-papa-franjo-za-vrijeme-tame-koja-ce-trajati-tri-dana-ovi-ljudi-ce-nestati/
avatar
Guest
Guest


Back to top Go down

Katolicizam... - Page 11 Empty Re: Katolicizam...

Post by Guest on 14/8/2018, 16:04

RELIGIJA  I  HEAVY  METAL

Još od svojih početaka, heavy metal (baš kao i rock glazba općenito) se smatrao nemoralnim i zlim od strane Crkve, uglavnom zbog šokantnih tekstova i imidža metal bendova. S time su začeta razna stajališta ali i predrasude o metalu i njegovom odnosu prema religiji. No može li se taj komplicirani odnos pojednostaviti i prikazati u drugom svjetlu kroz činjenice? Saznajmo.

Kao što sam prije rekao, Crkva ne voli metal zbog svog općenitog izlgeda. Davne 1982. godine, paljenja Iron Maidenovog albuma The Number of the Beast su bila ne tako rijetka i organizirana, samo zbog imena albuma. 
Ali ni metal nije tako blag prema religiji. Osim sad već uobičajenih anti-religijskih poruka u tekstovima koji su tada bili šokantni, tekstopisci su isto tako znali kritizirati religiju i njene aspekte. Absurd vjerovanja u nevidljivo biće, licemjerje klerika, negativne strane fundamentalizma, skrivena zla narav Crkve... svi ti elementi su prikazani i brojnim pjesmama i tekstovima. Pošto je metal slobodan od utjecaja okoline, metal glazbenici su često sumnjali u vjerodostojnost toga što su im govorili o religiji i Bogu, te su stvarali svoja mišljenja i stavove, što je više nego i očito u njihovim pjesmama. 
Neki glazbenici otvoreno preziru religiju, kao npr. Rob Dukes, koji je naveo religiju kao: „najveće zlo koje je ikad pogodilo svijet“. I dok neke pjesme i bendovi otvoreno kritiziraju religiju (kao npr.Suffocation i Arch Enemy), neki bendovi u svojim tekstovima koriste metafore koje jednako tako predočavaju negativne strane religije. Sjetite se samo Crystal Mountain (Death), ili The Treason Wall (Dark Tranquillity).Obje se pjesme mogu objasniti kao takve metaforičke kritike.

Neki bendovi su se okretali okultnim i sotonističkim tekstovima, bilo zbog osobnog interesta (kao npr. Black Sabbath), osobnih uvjerenja (kao npr. Mercyful Fate) ili općenite pobune protiv religijske dogme (kao npr. Bathory). No neki bendovi su imali namjeru samo šokirati, te nisu preozbiljno shvaćali temu. Jedan od takvih bendova je almighty Slayer, čiji su tekstovi poznati po svom sotonizmu i anti-religijskim elementima, unatoč tome što je Tom Araya katolik. Unatoč tome, sotonistički tekstovi danas su prisutni u velikom broju bendova, te se općenito vežu uz žanrove black i death metala. Raniji bendovi poput Venoma i Hellhammera pribjegavali su sotonizmu u znak pobune protiv društva i da „uzburkaju vode“ glazbene scene. Postoje takvi bendovi i bendovi poput Deicide i Dissection, koji su shvaćali sotonizam vrlo ozbiljno, te često izražavali mržnju spram kršćanstva i religije (iako Glenu Bentonu nije bio problem dopustitiRalphu Santolli da svira na Stench of Redemption). 

U kontrast takvim bendovima koji otvoreno napadaju kršćanstvo, postoje bendovi koji brane religiju i kršćanstvo u svojim tekstovima. Naravno, takvi bendovi nisu općenito prihvaćeni u sceni zbog tekstova. Najbolji primjer takvog slučaja je Horde, one-manned black metal s kršćanskim tekstovima čiji je jedini član bio Jayson Sherlock, bivši bubnjar Mortificationa (australskog kršćanskog death metal benda). Njihov jedini studijski album Hellig Usvart nije bio prihvaćen u black metal zajednici zbog kršćanskih tekstova, niti je bio prihvaćen u kršćanskoj zajednici zbog činjenice što je to black metal. 

Jayson je ćak primio i nekoliko prijetnji smrću od članova norveške underground black metal scene. 

Mislim da ćemo se svi složiti da bi metal, kao oblik glazbene umjetnosti, trebao biti dostupan svima bez obzira na religijsko uvjerenje. No nažalost, kao što se u „kršćanskoj“ zajednici proširio predrasuđe da su svi metalci glupi sotonisti, tako se u metal zajednici proširilo predrasuđe da su svi kršćani, muslimani i vjernici općenito povodljivi i neinteligentni. Naravno, ni jedna ni druga tvrdnja nisu točne, ali prikazuju poprilično kako religiozna i metal zajednica općenito gledaju jedna na drugu, no to nije razlog zašto netko ne može biti religiozan i metalac istovremeno, jer na kraju krajeva da li je netko vjernik, agnostik, ateist, sotonist, nešto skroz drugo... nije bitno. Mi smo svi metalci i uživamo u glazbi, shvaćali mi kršćanske ili anti-kršćanske tekstove ozbiljno ili ne.http://punkerirockerimetalci.weebly.com/kolumne/religija-i-heavy-metal
avatar
Guest
Guest


Back to top Go down

Katolicizam... - Page 11 Empty Re: Katolicizam...

Post by Guest on 14/8/2018, 16:15

Nadao sam se da mi možete pomoći u dilemi vezano za grupu Gregorian. Ne znam koliko ste upoznati s njihovim pjesmama. Radi se o grupi koja radi obrade poznatih hitova u gregorijanskom napjevu. Ono što me muči, jesu neke priče koje govore da je to sotonistička gupa. Drugi pak govore da to nije tako. Da li vi imate kakvih stavova i saznanja po tom pitanju. Mario

Katolicizam... - Page 11 Odgovor
Dragi Mario,
Mislim da nema ništa dvojbeno oko grupe Gregorian jer je ona prilično otvoreno orijentirana na sotonizam. Iako se služe crkvenom tehnikom pjevanja i gregorijanskim stilom, tematika njihovih pjesama je u velikom broju slučajeva anti-kršćanska. Posve jasan primjer je njihov album "The Dark Side" u kojemu između ostalog izvode i pjesmu "Ave Satani".
 Osobno ne poznajem njihovu povijest niti svjetonazor. Moguće je da takvo poigravanje s "tamnom stranom" koriste kao marketinški trik, ali u svakom slučaju ne bih mogao niti to odobriti. Postoji puno i kvalitetnijih i boljih grupa koje pjevaju gregorijanske korale ili njihove obrade, pa ti preporučam da radije njih potražiš na Internetu.
BTB,
Don Damir
avatar
Guest
Guest


Back to top Go down

Katolicizam... - Page 11 Empty Re: Katolicizam...

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 11 of 26 Previous  1 ... 7 ... 10, 11, 12 ... 18 ... 26  Next

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum