Diković: Srbija će imati jaku vojsku

Go down

Diković: Srbija će imati jaku vojsku

Post by RayMabus on 14/1/2017, 17:07

Opremanje Vojske Srbije u funkciji je sigurnosti građana Srbije, a ne prijetnja, poručio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.
„Država ne može istovremeno da unapredi naoružanje i opremu vojske i standard njenih pripadnika, a za dve do tri godine imaćemo jaku vojsku“, kazao je Diković za RTS i naglasio da nema vojnih prijetnji za sigurnost Srbije i ne postoji trka u naoružanju.
Diković je naglasio da Srbija nikome ne prijeti, već nabavkom novih aviona želi „da spasi srpsko ratno vazduhoplovstvo i srpskog pilota“.
"Naše opremanje je isključivo u funkciji bezbednosti građana Srbije, a nikome nikakva pretnja. Ali istovremeno je i stvaranje sposobnosti za odgovor nekome ko bi želeo da ugrozi bezbednost Srbije", rekao je Diković.


Vlastita proizvodnja

Diković je istakao da nije strategijsko opredjeljenje Srbije da kupuje oružje sa svjetskog tržišta, već da se ono proizvede u zemlji, i da se izgradi sposobnost domaće odbrambene industrije da što više proizvodi.
"Kao rezultat toga, mi očekujemo već u 2017. godini uvođenje u operativnu upotrebu raketnog sistema 'morava' sa kojim možemo da se ponosimo, očekujemo borbeno vozilo 'lazar' koji razvijamo već desetak godina", navodi on.
Najavio je i da će u 2017. godini 3.000 vojnika biti opremljeno najsavremenijim naoružanjem i opremom, sistemom veza i balističkom zaštitiom.
"Sada smo izrazili težište na naoružanje i opremu. U narednom periodu paralelno će ići i rast standarda pripadnika vojske i za dve do tri godine mi ćemo imati jaku vojsku", istakao je Diković.
„Etnički i vjerski ekstremizam“, a na prvom mjestu terorizam, najveći su sigurnosni izazovi za Srbiju, kaže general Vojske Srbije.
"Dnevno pratimo stanje po pitanju ugrožavanja bezbednosti Srbije i pripremamo se za adekvatan odgovor", naglasio je Diković i dodao da sve snage sigurnosti Srbije razmjenjuju informacije i prate indikatore terorističkih dejstava.
Govoreći o migracijama kao sigurnosnom riziku, Diković je rekao da su vojska i policija izašle na granicu da bi smanjile rizik po građane Srbije i kontrolisale ko dolazi u tu zemlju.
Diković je istakao da ne postoje vojne prijetnje po sigurnost Srbije i prokomentarisao izjave pojedinih političara iz regiona o trci u naoružanju i da Srbija nekome prijeti.

Bez prijetnje

"Republika Srbija ne predstavlja pretnju nikome. Ne zato što je nejaka, ili zato što nije kadra da preti, već zbog toga što se politika Srbije zasniva na mirnom rešavanju problema, na dijalogu i na civilizacijskom načinu rešavanja problema, kojih ima", objasnio je Diković.Diković je nedavno potpisao notu o pristupanju borbenoj grupi Evropske unije HELBROK, koju čine Grčka, Kipar, Rumunija, Bugarska i Ukrajina.
"Odgovor na globalne pretnje mora biti globalan. Terorizam je kao pretnja takav da se morate udruživati. Drugo, Srbija je jasno opredeljena za ulazak u EU i to povlači i određene obaveze", kazao je načelnik Generalštaba VS.
Diković je objasnio da u tehničkom sporazumu koji je potpisan jasno stoji da zemlja članica borbene grupe može da se pozove na nacionalna ograničenja i da ne učestvuje u aktivnostima borbene grupe koji nisu u skladu sa njenim interesima.

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/dikovic-srbija-ce-imati-jaku-vojsku
avatar
RayMabus

Posts : 65350
2014-04-11


Back to top Go down

Re: Diković: Srbija će imati jaku vojsku

Post by RayMabus on 14/1/2017, 17:53

Uglavnom ova Morava je samo modernizirani sistem PLamen i Oganj kojeg vec imaju ....samo su ga malo digitalizirali i te šeme i neke inovacije al paljbena moc i to to je vec isto ko i ovo prije a to vec imaju u naoružanju .....dakle nikakvi novitet barem ne u smislu vojne moci tj vatrene moci u vojsci Srbije.


[th]Rocket artillery[/th]
M-94 Plamen-S YugoslaviaMultiple rocket launcher38One self-propelled rocket artillery battalion (18 M94) deployed in 3rd Land Force Brigade of the Serbian Army[1][11]
M-77 Oganj YugoslaviaMultiple rocket launcher60Three self-propelled rocket artillery battalions (18 M-77 in each) are deployed in 1st, 2nd and 4th Land Force Brigade. Additional 6 M77 are deployed in Mixed Artillery Brigade.[1][11] Modular and xxtended range on 50 km.[12]
LRSVM Morava SerbiaMultiple rocket launcher30Introduction started in 2015.[13]

https://en.wikipedia.org/wiki/Equipment_of_the_Serbian_Army

Ok.
avatar
RayMabus

Posts : 65350
2014-04-11


Back to top Go down

Re: Diković: Srbija će imati jaku vojsku

Post by dzango on 16/1/2017, 11:35


_________________
I za brata Asada, jaceg od svih napada
zivot radja se na istoku, smrt dolazi sa zapada
i Rusi iz Donjecka i Huti iz Jemena
nasa borba je iskrena, mi smo deo istog plemena.
avatar
dzango

Posts : 19767
2014-04-19

Lokacija: : Velika Srbija

Back to top Go down

Re: Diković: Srbija će imati jaku vojsku

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum