Danci zbog Rusa povećavaju vojni budžet

Go down

Danci zbog Rusa povećavaju vojni budžet

Post by RayMabus on 13/1/2017, 21:12

DANSKA, članica NATO-a, planira povećati izdvajanja za obranu kao odgovor na rusko raspoređivanje projektila u baltičkoj regiji, objavio je u petak novi danski ministar obrane.

Claus Hjort Frederiksen je u intervjuu objavljenom u petak rekao da unatoč pritisku saveznika Danska nije u mogućnosti ispuniti cilj NATO-a o izdvajanju od dva posto BDP-a za obranu.
Pod pritiskom NATO-a

"Pod velikim smo pritiskom i od strane administracije (predsjednika na odlasku Baracka) Obame i, kako nam se čini, novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa da ispunimo cilj od 2 posto", rekao je Frederiksen. "Mislim da to nije realno".

Njegove riječi djelomično su i odgovor na izjave Donalda Trumpa o potrebi podjele tereta unutar NATO-a gdje Trump smatra da Washington daje neproporcionalna sredstva u odnosu na druge zemlje. Danska je 2016. potrošila oko 1,2 posto BDP-a za obranu.

Reakcija na ruske aktivnosti

Prema Frederiksenovim riječima, vojni proračun će se povećati jer je primijećeno da Rusija raspoređuje nove rakete koje iz Kaliningrada mogu dosegnuti Kopenhagen, "što je ozbiljan rizik".

"Možemo primijetiti da Rusi raspoređuju nove rakete u Kaliningradu koje imaju mogućnost dosegnuti Kopenhagen. To je ozbiljan rizik", naglasio je za dnevni list Berlingske.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/danci-zbog-rusa-povecavaju-vojni-budzet/943937.aspx

avatar
RayMabus

Posts : 65240
2014-04-11


Back to top Go down

Re: Danci zbog Rusa povećavaju vojni budžet

Post by RayMabus on 13/1/2017, 21:59Ak je tebi teško dignit vojni proracun a nasuprot si Rusima onda šta je s ovim ostalima okolo koji nisu ?
avatar
RayMabus

Posts : 65240
2014-04-11


Back to top Go down

Re: Danci zbog Rusa povećavaju vojni budžet

Post by RayMabus on 13/1/2017, 22:42

POLjSKI ministar odbrane Antoni Maćerevič ocenio je, povodom razmeštanja američke oklopne brigade u Poljskoj i dolaska bataljona NATO na istočno krilo, da oko 7.000 američkih i vojnika Severnoatlantskog saveza u Poljskoj znači definitivni kraj ruske sfere uticaja.

- Jalta je prestala. Nema više toga da postojanje poljske države uslovljavaju sovjetske odluke. Da mi kao godinama posle 1989. moramo da razmišljamo da li će Rusija staviti veto na aktivnosti Poljske. Toga više nema - kazao je Maćerevič.
Poljski ministar odbrane odbio je zvanične komentare iz Moskve da NATO i SAD gomilaju trupe na granicama sa Rusijom i da je to pretnja za njenu bezbednost.
- Te reči izražavaju bojazni i veliko razočaranje što se završava etapa dominacije prvo sovjetske, a zatim ruske, nad srednjom Evropom, posebno nad ključem za Evropu, Poljskom - kazao je Maćerevič. - Naši američki saveznici to savršeno dobro znaju i zato će komanda oklopne američke brigade i snaga NATO biti u Poljskoj.
Svečani doček američke oklopne brigade na zapadu Poljske planiran je za vikend sa učešćem poljskog državnog vrha.
S-400 STIŽE NA KRIM
Na poluostrvu Krim u subotu će stupiti na borbenu dužnost protivvazdušni raketni puk S-400 "trijumf", saopšteno je u Moskvi. Ranije je saopšteno da je u moskovskim predgrađima postavljen na dežurstvo protivvazdušni raketni puk S-400.

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.299.html:644541-DOLAZAK-AMERICKE-BRIGADE-U-POLjSKU-Kraj-Jalte-S-400-stize-na-Krim
avatar
RayMabus

Posts : 65240
2014-04-11


Back to top Go down

Re: Danci zbog Rusa povećavaju vojni budžet

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum