Izrael uspostavio čvrst savez s novim gazdom Bliskog istoka

Page 1 of 4 1, 2, 3, 4  Next

Go down

Izrael uspostavio čvrst savez s novim gazdom Bliskog istoka

Post by epikur37 on 6/1/2017, 09:09[size=40]TAJNI DOGOVOR NETANJAHU-PUTIN Izraelski premijer uspostavio je čvrst savez s novim gazdom Bliskog istoka, što će napraviti Trump?[/size]

Izraelski premijer, duboko posvađan s Obamom, uspostavio je čvrst savez s ruskim predsjednikom, novim gazdom Bliskog istoka. Trump je već najavio bezrezervnu potporu Izraelu. Je li na pomolu veliki trojni savez?


Benjamin Netanjahu, premijer Izraela, prvog dana nove 2017. susreo se s policijskim inspektorima. Tema razgovora bili su “neprikladni pokloni” od strane premijerovih prijatelja biznismena, ali zasad bez optužbi za korupciju. Iz Netanjahuova ureda izjavili su da istražitelji nisu ništa otkrili, naprosto zato što se nema što otkriti. Glasine koje su širili neki izraelski mediji raspast će se kao balon od sapunice – zaključili su.

VEZANE VIJESTI

Zanimljivo, na listi bogatih biznismena koji su navodno bili blagonakloni prema premijeru našao se i Ronald Lauder, predsjednik Svjetskog židovskog kongresa i poznati filantrop, inače (su)vlasnik velikog medijskog carstva u istočnoj Europi CME kojemu pripada i Nova TV u Hrvatskoj, sve do 2014. kad se povukao iz kompanije sa sjedištem u Hamiltonu – Bermuda. Prebogati Lauder tu i tamo znao je posjetiti Zagreb i svoje TV zaposlenike među kojima se i dan-danas prepričava anegdota o njegovu susretu s tadašnjim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom 2007. u New Yorku.
Afera Lauder
Sanader se u razgovoru s gazdom Nove TV potužio na hrvatsku ekipu, nakon što je objavljen negativno intoniran prilog o planiranom dolasku crnogorskog premijera Mila Đukanovića na ceremoniju otvorenja dubrovačkih Ljetnih igara. Rekao je, navodno, da na Novoj rade sami desničari koji sprečavaju pomirenje u regiji, pa su tako uspjeli otjerati Đukanovića sa svečane tribine. Lauder ga je saslušao i rekao:

– Svašta mi govore o mojim urednicima na našim televizijama, ali, gospodine premijeru, vjerujte, uvijek ih optužuju da su mrkli ljevičari. Vi ste prvi koji tvrdi da su desničari.
Inače aferu Lauder – Netanjahu prva je načela jedna izraelska televizija u Lauderovu vlasništvu, a na temu sponzoriranja putovanja Netanjahua i njegove obitelji. Malo je vjerojatno da će se ta priča dalje razvijati, jer miriše na politički folklor tipičan za Izrael, jedinu bliskoistočnu demokraciju, gdje nitko, makar bio premijer, nije unaprijed kupio imunitet.
U okruženju
Smrknutom izraelskom premijeru epizodica s policijom na temu veza s bogatim donatorima samo je kamenčić u cipeli u krajnje složenoj situaciji u okruženju koju zasad vodi prilično uspješno. Izrael okružen smrtnim neprijateljima sa svih strana uspješno preživljava bez terorizma, osim dakako onog “regularnog” palestinskog. U situaciji kad prvi susjed Sirija s kojim su u sporu zbog Golanske visoravni gori na svim svojim stranama, teroristi harače po Egiptu, te najavljuju da je sljedeća meta Hašemitska Kraljevina Jordan, u obećanoj zemlji kalifatskog terora nema. Tu i tamo teroristička centrala iz sirijske Rake objavi pokoju prijetnju na račun Izraela, no ništa više od toga.
Ako se neprijateljskim susjedima postavi pitanje zašto je Izrael pošteđen od ISIL-a, svi će odgovoriti isto. Damask, Bejrut ili Teheran, svejedno, tvrde da Izrael u tajnom komplotu sa zaljevskim kraljevinama, u prvom redu Saudijskom Arabijom i Katarom, podržava sunitski terorizam i njegovu udarnu pesnicu ISIL, te je stoga logično i pošteđen od napada. Po njima, Netanjahu podriva regiju snujući takozvani Veliki Izrael, proširen na susjedne teritorije. Iz Izraela pak priznaju da su pružali nešto pomoći sunitima, ali samo na Golanskoj visoravni, i to u obliku liječenja ranjenih u borbama sa sirijskom vojskom i paramilitarnim snagama. To je trajalo određeno vrijeme, ali je prije nekoliko mjeseci prestalo, o čemu su tada izvijestili i vodeći mediji poput Haaretza.
Što je doista izraelska Vlada planirala u vezi sa sirijskom krizom teško je reći, jer se u tako visokoprofilnoj igri nitko sam od sebe ne provaljuje, no činjenica je da se Izrael od rujna 2015. vrlo brzo prilagodio novoj realnosti u Siriji, pa i na cijelom Bliskom istoku. U rat započet 2011. uskočila je Rusija sa svojim vojnim kontingentom, i to na poziv Bašara al Asada, čime je Vladimir Putin formirao savez u kojem su osim Sirije još dva smrtna neprijatelja – Iran i libanonski Hezbolah s kojim su Izraelci ratovali ne tako davne 2007. Kad je riječ o Iranu, moćni IDF (Izraelske obrambene snage) godinama je pikirao na njihove nuklearne reaktore. Očekivalo se da uz američku potporu pripreme i izvedu supertajnu misiju bombardiranja Bušera i drugih postrojenja. Njihove zračne snage sposobne su proći ispod radara svih regionalnih protuzračnih obrana, što su svojevremeno i dokazali kad su razorili irački nuklearni reaktor u izgradnji Osirak južno od Bagdada, nakon neuspješnog iranskog pokušaja da napravi isto. Izvještavajući iz Izraela i Palestine više sam se puta uvjerio u nevjerojatnu preciznost izraelskih zračnih snaga i takvu razinu usklađenosti operacija da su bili sposobni pogoditi pojedinačnu metu, čovjeka na ulici ako im je to bio cilj. Primjer je likvidacija iz zraka šeika Ahmeda Jasina nasred ulice na putu između kuće i džamije, a da pritom nije bilo kolateralnih žrtava.
Zahlađenje
Ali, plan kontra Irana je otpao nakon što je lipnju ove godine pod pokroviteljstvom Baracka Obame postignut sporazum s Iranom o sprečavanju razvijanja nuklearnog oružja u zamjenu za stupnjevito skidanje sankcija. Bio je to vjerojatno najveći vanjskopolitički uspjeh američkog predsjednika za cijeli svijet osim za Izrael. Benjamin Netanjahu Obami nikad nije oprostio što je, po njegovu mišljenju dakako, omogućio Teheranu da potajno razvija nuklearne potencijale kad je opće poznato da je prvi cilj Izrael. Odnosi dvojice lidera su potonuli ne samo zbog Irana nego i zbog Obamina oklijevanja da izravno vojno intervenira u Siriji. Asad se našao na ciljniku već 2013. nakon napada bojnim otrovima u Istočnoj Guti, ali mu je glavu u zadnji tren spasila ruska diplomacija. Putin je vjerojatno u uvjeravanju Obame tajno zaprijetio i protubrodskim raketama Bastion raspoređenim po obali i oko Tartusa, inače jedine ruske baze na Mediteranu. Sljedećih godina bilo je još prijetnji intervencijom koje su ostale na tome. Konačno, američka suzdržanost u sprečavanju izglasavanja rezolucije Vijeća sigurnosti o izraelskim naseljima na Zapadnoj obali potpuno je zahladila odnose, iako je u međuvremenu Washington obilato darivao Izrael pošiljkom State of the art bombardera F-35.
Neodlučnost Washingtona na Siriji i ulazak Rusa u rujnu 2015. premijera Netanjahua usmjerili su prema Moskvi. Do današnjeg dana više se puta susreo s Putinom nego s bilo kojim liderom neke zemlje, a telefonski kontakti su gotovo svakodnevni.
Kad su Rusi upali u Siriju, izraelski je premijer od Putina zatražio da njegovi bombarderi ne lete uz granice sa Sirijom želeći uspostaviti mini zonu zabrane leta u kojoj njegovo superiorno zrakoplovstvo i dalje može haračiti. Putin je odbio riječima da je u Siriji legalno na poziv predsjednika i Vlade i da će djelovati u cijelom zračnom prostoru. Na kraju tog prvog sastanka dogovorili su se o osnivanju zajedničkog kontrolnog tijela na razini zrakoplovnih zapovjedništava s ciljem izbjegavanja sudara u zraku. Iako su ruski bombarderi znali upasti u izraelski zračni prostor i to više puta, zanimljivo je da Izrael, za razliku recimo od Turske čiji je F-16 oborio ruski Su-24, nikad nije ni službeno prosvjedovao. Po izraelskim medijima bilo je i bliskih susreta u zraku, ali uz odvajanja nakon identifikacije.
Udari na Siriju
Tajni dogovor Netanjahu – Putin ostavio je izraelskom zapovjedništvu mogućnost djelovanja uz granice Sirije i Libanona uglavnom na sirijske snage ili libanonski Hezbolah, što su gospodari bliskoističnog neba redovito i upražnjavali sve donedavno. U međuvremenu, nakon što je Damask objavio da su oborili F-16, a Izraelci jasno demantirali, izleti u zračni prostor Sirije su se prorijedili. Zadnji veliki napad na skladište oružja kod Damaska izveden je raketom ispaljenom s izraelskog teritorija. Sirija je, izgleda, ili dobila nove protuavionske sustave ili je uz pomoć ruskih inženjera izvela upgrade postojećih S-200. Bez obzira na to Izrael u arsenalu ima dovoljno sredstava da udari po Siriji kad procijeni da treba, znajući da se Rusi neće umiješati.
Dogovor Netanjahu – Putin toliko je čvrst da nije bilo reakcije čak ni kad je Moskva Iranu isporučila jedan od najboljih protuavionskih raketnih sustava današnjice S-300, odnedavno raspoređen uz jedno od njihovih nuklearnih postrojenja. Pobunili su se Amerikanci, ali iz Izraela ni glasa. Tko zna dubinu i povijest neprijateljstva između Teherana i Tel Aviva mora biti iznenađen izbjegavanjem konfrontacije po bilo koju cijenu. Očito je da s Moskvom postoji tajni sporazum najvišeg reda koji isključuje sve ostalo iz krajnje turbulentnih regionalnih odnosa.
Vladimir Putin, po svemu sudeći, garantirao je mir tako što će držati pod kontrolom svoje vojne saveznike u situaciji kad asadovski antiizraelski blok broji stotine tisuća do zuba naoružanih sirijskih, libanonskih i iranskih milicija. Ako je doista tako, dobri odnosi s Rusijom, novim gazdom Bliskog istoka, moraju biti prioritet izraelskog premijera. Inače u njegovoj zemlji koja godišnje primi barem 3,5 milijardi dolara subvencija iz Sjedinjenih Država živi najmanje milijun Židova naseljenih nakon raspada Sovjetskog Saveza, a jedan od njih je i ministar obrane Avigdor Lieberman, rodom iz Kišnjeva u Moldaviji. I Benjamin Netanjahu obiteljski potječe iz Poljske (otac mu je rođen u Varšavi).
Rusija je nedavno na Vijeću sigurnosti glasala protiv Izraela, ali Netanjahu nije podigao glas, iako je sankcijama zaprijetio svima, pa čak i Ujedinjenim narodima. Tisak se narugao kako je toliko bijesan da je na listu sankcija stavio i Antarktiku.
Moskva je usput procijenila da se pitanje mora riješiti lokalno u izravnim pregovorima s Palestincima i ponudila sponzorstvo. Dok se čeka odgovor, u Ovalni ured Bijele kuće sjest će Donald Trump s jasnom najavom pune potpore Izraelu. Uz Putina on je već sad jedini moćni lider o kojemu Netanjahu misli sve najbolje.
Bit će zanimljivo pratiti kako će se rješavati vječiti sukob s korijenima od Isusa Krista do nas, uz posredovanje Donalda Trumpa i Vladimira Putina.

http://www.jutarnji.hr/globus/Globus-svijet/tajni-dogovor-netanjahu-putin-izraelski-premijer-uspostavio-je-cvrst-savez-s-novim-gazdom-bliskog-istoka-sto-ce-napraviti-trump/5473847/
-------------------------------------


Znaju izraelci prepoznati znakove vremena
avatar
epikur37

Posts : 20025
2015-08-06


Back to top Go down

Re: Izrael uspostavio čvrst savez s novim gazdom Bliskog istoka

Post by jastreb on 6/1/2017, 09:10

Potpuno očekivano.
avatar
jastreb

Posts : 22854
2014-04-22


Back to top Go down

Re: Izrael uspostavio čvrst savez s novim gazdom Bliskog istoka

Post by Eroo on 6/1/2017, 09:12

@epikur37 wrote:
Znaju izraelci prepoznati znakove vremena
Zato i jesu umjesto Mig-35 nabavili F-35. Obrati pažnju, brate Epi, brojke jesu iste, ali ne i slova. jocolor
avatar
Eroo

Posts : 17707
2016-07-22


Back to top Go down

Re: Izrael uspostavio čvrst savez s novim gazdom Bliskog istoka

Post by epikur37 on 6/1/2017, 09:13

Sve 5 ero, sve 5......geopolitička ploča se tektonski mijenja :)

Nema više jameričke hegemonije ;)
avatar
epikur37

Posts : 20025
2015-08-06


Back to top Go down

Re: Izrael uspostavio čvrst savez s novim gazdom Bliskog istoka

Post by Eroo on 6/1/2017, 09:13

@jastreb wrote:Potpuno očekivano.
Za eksperta za globalna kretanja kao što si ti - svakako. :D
avatar
Eroo

Posts : 17707
2016-07-22


Back to top Go down

Re: Izrael uspostavio čvrst savez s novim gazdom Bliskog istoka

Post by jastreb on 6/1/2017, 09:15

@Eroo wrote:
@epikur37 wrote:
Znaju izraelci prepoznati znakove vremena
Zato i jesu umjesto Mig-35 nabavili F-35. Obrati pažnju, brate Epi, brojke jesu iste, ali ne i slova. jocolor
Okrećeš mi leđa i odlaziš,u meni sad ni druga ne vidiš ... :musick
avatar
jastreb

Posts : 22854
2014-04-22


Back to top Go down

Re: Izrael uspostavio čvrst savez s novim gazdom Bliskog istoka

Post by jastreb on 6/1/2017, 09:16

@Eroo wrote:
@jastreb wrote:Potpuno očekivano.
Za eksperta za globalna kretanja kao što si ti - svakako. :D
Prokleta je žena ta,što rastavi druga dva... :mu
avatar
jastreb

Posts : 22854
2014-04-22


Back to top Go down

Re: Izrael uspostavio čvrst savez s novim gazdom Bliskog istoka

Post by Eroo on 6/1/2017, 09:39

@epikur37 wrote:Sve 5 ero, sve 5......geopolitička ploča se tektonski mijenja :)

Nema više jameričke hegemonije ;)

Kad se sve smućka talog će pasti na dno...Uvijek je bilo tako.
Američka gospodarska i vojna moć (premoć) nije prestala postojati.
avatar
Eroo

Posts : 17707
2016-07-22


Back to top Go down

Re: Izrael uspostavio čvrst savez s novim gazdom Bliskog istoka

Post by epikur37 on 6/1/2017, 09:43

@Eroo wrote:
@epikur37 wrote:Sve 5 ero, sve 5......geopolitička ploča se tektonski mijenja :)

Nema više jameričke hegemonije ;)

Kad se sve smućka talog će pasti na dno...Uvijek je bilo tako.
Američka gospodarska i vojna moć (premoć) nije prestala postojati.


Ma ja ba ;)

Svijet se mijenja, tko je prepoznao ušao je u novo vrijeme tko nije ostaje u starom,.ž brvna više nema ;)
avatar
epikur37

Posts : 20025
2015-08-06


Back to top Go down

Re: Izrael uspostavio čvrst savez s novim gazdom Bliskog istoka

Post by mutava baštarda on 6/1/2017, 09:46

tko visoko leti nisko pada, odnosi se na putina.  amerika je No1 sila i izraelski pokrovitelj. ono što rusi mogu napraviti, a što klempo ne bi uspio u 20 mandata je da iran prizna izrael i napravi korak miru na BI. usput, tim potezom bi mnogi dobili, a najveći pušioničari bi bile zaljevske monarhije i njihovi pokrovitelji.

_________________
Osudimo pojave, a pustimo drugove.
avatar
mutava baštarda

Posts : 8536
2015-09-14


Back to top Go down

Re: Izrael uspostavio čvrst savez s novim gazdom Bliskog istoka

Post by kic on 6/1/2017, 10:05


hoce Rusi sudjelovati u iskoristavanju Izraelskog plina.. ocekivano
avatar
kic
Admin

Male
Posts : 30800
2014-04-10


http://www.ex-iskon-pleme.com

Back to top Go down

Re: Izrael uspostavio čvrst savez s novim gazdom Bliskog istoka

Post by Eroo on 6/1/2017, 10:11

Pojednostavljeno gledanje na globalne  odnose je u pravilu pogrešno. 
Kad Bibi mimo Obamine volje može govoriti u američkom senatu,
onda to treba na pravi način razumjeti. 
Može li netko nešto slično zamisliti u hr Saboru? Ja ne.


Last edited by Eroo on 6/1/2017, 10:11; edited 1 time in total
avatar
Eroo

Posts : 17707
2016-07-22


Back to top Go down

Re: Izrael uspostavio čvrst savez s novim gazdom Bliskog istoka

Post by mutava baštarda on 6/1/2017, 10:11

@kic wrote:
hoce Rusi sudjelovati u iskoristavanju Izraelskog plina.. ocekivano
mislim da su im mediteranska nalazišta plina zadnje kada pregovaraju. izraelu su bitni mir na granicama, a rusima jedino što se tiče plina je blokada katarskog preko sirije prema evropi. velim velika stvar bi se dogodila iranskim priznanjem izraela, zvuči kao fantastika.....

_________________
Osudimo pojave, a pustimo drugove.
avatar
mutava baštarda

Posts : 8536
2015-09-14


Back to top Go down

Re: Izrael uspostavio čvrst savez s novim gazdom Bliskog istoka

Post by pismejker on 6/1/2017, 10:49

@Eroo wrote:
@epikur37 wrote:
Znaju izraelci prepoznati znakove vremena
Zato i jesu umjesto Mig-35 nabavili F-35. Obrati pažnju, brate Epi, brojke jesu iste, ali ne i slova. jocolor
2 testna modela koji idu na reverse inženjering,i ako IMI uspije napraviti od njih nes sto moze efikasno koristiti vojsi,odnosno zrakoplovstvu,tek onda ce se moci govoriti o kupnji.Izrael vise nece stavljati sva jaja u jednu kosaru po pitanju vojne tehnike.,pa tako ni po pitanju zrakoplovstva,a situacija sa Obamom,je samo te sumnje potvrdila.
Tako da ,vjerovatno ce ubuduce ici dobava vojne tehnike u omjeru 50:50,narocito imajuci u vidui,znatno nadmocniju rusku raketnu tehniku,nad američkom
avatar
pismejker

Posts : 17004
2016-12-16

Lokacija: : 4. REICH

Back to top Go down

Re: Izrael uspostavio čvrst savez s novim gazdom Bliskog istoka

Post by AlfaOmega on 6/1/2017, 11:05

@Eroo wrote:
@epikur37 wrote:
Znaju izraelci prepoznati znakove vremena
Zato i jesu umjesto Mig-35 nabavili F-35. Obrati pažnju, brate Epi, brojke jesu iste, ali ne i slova. jocolor
Kad Sirija i Iran kupe Su-35, onda će se u zraku pokazati kak su brojke iste, ali ne i slova. Kad ćifuti počnu padati. jocolor

_________________
I ask not for a lighter burden, but for broader shoulders.
avatar
AlfaOmega

Posts : 3558
2015-09-11


Back to top Go down

Re: Izrael uspostavio čvrst savez s novim gazdom Bliskog istoka

Post by pismejker on 6/1/2017, 11:06

Alfi na aparatima. :D

_________________
avatar
pismejker

Posts : 17004
2016-12-16

Lokacija: : 4. REICH

Back to top Go down

Re: Izrael uspostavio čvrst savez s novim gazdom Bliskog istoka

Post by pismejker on 6/1/2017, 11:07

Usput Alfi,znas da su izraelski piloti najbolje istrenirani na svijetu?Iranski su goli qrc.

_________________
avatar
pismejker

Posts : 17004
2016-12-16

Lokacija: : 4. REICH

Back to top Go down

Re: Izrael uspostavio čvrst savez s novim gazdom Bliskog istoka

Post by AlfaOmega on 6/1/2017, 11:12

Ćifutski piloti su karinaši. A još će da budu veći kad sjednu u ove debele kante. :D

_________________
I ask not for a lighter burden, but for broader shoulders.
avatar
AlfaOmega

Posts : 3558
2015-09-11


Back to top Go down

Re: Izrael uspostavio čvrst savez s novim gazdom Bliskog istoka

Post by Eroo on 6/1/2017, 11:13

@pismejker wrote:
@Eroo wrote:
@epikur37 wrote:
Znaju izraelci prepoznati znakove vremena
Zato i jesu umjesto Mig-35 nabavili F-35. Obrati pažnju, brate Epi, brojke jesu iste, ali ne i slova. jocolor
Izrael vise nece stavljati sva jaja u jednu kosaru po pitanju vojne tehnike.,pa tako ni po pitanju zrakoplovstva
A eto nije ni do sad...Stavljanjem jaja u dvije košare u kriznim situacijama ostaneš bez jednog sigurno.
F-35 se  daje samo sigurnim prijateljima.
Jebote, jedan stealt aviJon pao u Srbiji i odmah su ga isporučili Rusima...Ito objavili na sva zvona. :)
avatar
Eroo

Posts : 17707
2016-07-22


Back to top Go down

Re: Izrael uspostavio čvrst savez s novim gazdom Bliskog istoka

Post by AlfaOmega on 6/1/2017, 11:15

I Rusi kad su vidjeli kakvo je smeće, sam ga proslijedili Kinezima.

_________________
I ask not for a lighter burden, but for broader shoulders.
avatar
AlfaOmega

Posts : 3558
2015-09-11


Back to top Go down

Re: Izrael uspostavio čvrst savez s novim gazdom Bliskog istoka

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 4 1, 2, 3, 4  Next

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum