zanimljivi citati

Page 1 of 2 1, 2  Next

Go down

zanimljivi citati

Post by metilda on 4/12/2016, 14:08

Praktički uvijek (živimo u prošlosti. )Zapravo, jedina fizikalno releventna sadašnjost jeste odsječak vremena poznat kao Planckovo vrijeme, ali to je toliko malena vrijednost da ju je nemoguće uočiti ne samo našim osjetilima nego niti instrumentarijem odnosno tehnologijom kojim trenutno baratamo. Svaki odsječak vremena koji prethodi aktualnoj sadašnjosti predstavlja prošlost, a svaki koji ga nastavlja predstavlja budućnost. To je objašnjenje u smislu klasične fizike. S druge strane, poznato je kako su kvantni zakoni nadređeni zakonima klasične fizike, snažniji su od njih i obuhvaćaju ih, i ako uzmemo u obzir kako je kvantna stvarnost u cijelosti sazdana od svih mogućnosti, u konačnici je neophodno postulirati, posebno s obzirom na multiverse modele, kako ne živimo samo u prošlosti pa niti samo u sadašnjosti nego i u budućnosti koja je ionako pokrivena svim mogućim budućim riješenjima. Ili jednostavnije rečeno, sve što je uopće moguće realno će se i dogoditi u nekom od svemira i u skladu sa prirodnim zakonima odnosno pravilima koji vrijede u svim svemirima.


speare-shaker
avatar
metilda

Female
Posts : 7942
2015-10-10

Age : 81

Back to top Go down

Re: zanimljivi citati

Post by metilda on 4/12/2016, 14:11


  Citat:


  "Kad sam se prije mnogo godina suočio s tom zagonetkom, bio sam itekako zapanjen. No kad sam malo bolje promislio, ostao sam zatečen samim postojanjem zagonetke. Kako je moguće da su se dva objekta koja su nekoć bila u neposrednoj blizini - a vjerujemo da je to vrijedilo za sve stvari u vidljivom svemiru u trenutku velikog praska - razdvojila tako brzo da svjetlost koju je emitirala jedna točka još nije dosegnula drugu?


  Ako svjetlost određuje gornju granicu brzine gibanja u svemiru, kako je moguće da su se objekti razdvojili toliko da svjetlost nema vremena prijeći njihovu međusobnu udaljenost? U odgovoru je naglašena pojedinost kojoj se često ne posvećuje dovoljna pažnja.


  Ograničenje brzine koju postavlja svjetlost odnosi se samo na gibanje objekata KROZ PROSTOR. No galaksije se ne udaljavaju jedna od ruge zato što putuju svemirom - galaksije nisu opremljene mlaznim pogonom - već zato što se sam prostor širi i buja, a galaksije samo prate taj opći tijek kretanja.


  Stvar je u tome da relativnost ne ograničava brzinu širenja prostora, pa tako nema ni ograničenja brzine međusobnog udaljavanja galaksija koje su pogurnute tim širenjem. Brzina međusobnog udaljavanja bilo kojih dviju galaksija može premašiti bilo koju brzinu, uključujući i brzinu svjetlosti."


  Kraj citata.


  "Skrivena stvarnost"; Brian Greene; str. 67.speare-shaker
avatar
metilda

Female
Posts : 7942
2015-10-10

Age : 81

Back to top Go down

Re: zanimljivi citati

Post by metilda on 4/12/2016, 14:14


  Pokušao sam odgovoriti onako kako to inače činim, komentiranjem rečenicu po rečenicu, ali nije išlo. :) Moram govoriti previše općenito pa ću to na ovaj način. Idemo redom. :) Dakle, Feynmanova intepretacija mnogostrukih povijesti nema direktne veze sa multiverse modelima, ali im je vrlo bliska, makar se Feynman koliko ja znam nije direktno bavio multiverse modelima samim, ali je multiverse modele jako teško izbjeći u kvantnoj mehanici počevši još od Everettove Many worlds intepretation. U suštini Feynman nastoji govoriti o pravoj prirodi kvantne stvarnosti ili skrivene stvarnosti kako je to lijepo formulirao Brian Greene dosta kasnije. Feynman je tu potpuno na liniji kopenhaške intepretacije koja dopušta između ostalog po nekim intepretacijama i to da se svakim kvantnim mjerenjem, eksperimentom odnosno aktualizacijom jedne od kvantnih mogućnosti, svemir doslovce raskoli na dva ili više što je već naznaka multiveree modela. Ukratko, Feynman je premda se nije direktno bavio multiversom potpuno na toj liniji. :) I da, to je vrlo blisko poimanju brojnih različitih mogućnosti kao posebnih svjetova. :) I da ne zaboravim spomenuti, nije riječ o beskonačnom broju takvih svemira nego samo o nezamislivo velikom, jer realne beskonačnosti po općem stavu fizike ne postoje i ne mogu postojati.


  Dalje, paralelni svemiri odnosno stvarnosti su vjerojatno ipak pomali nespretan izraz jer premda ima i takvih modela koji postuliraju postojanje takvih svemira koji nemaju dodirne točke jedni s drugim, postoje i oni poput Hawkingovog modela valne funkcije svemira koji su sa okolnima povezani crvotočinama pa su tako zapravo indirektno svi međusobno u nekoj vezi. Je li dopušteno skakati iz jedne paralelke u drugu? Pa to se zapravo neprestano događa. :) Problem je u tome što toga ne možemo biti svjesni, jer znamo da su naša osjetila previše gruba da bi mogla pohvatati neke veće količine informacija čak i iz naše neposredne okoline, a kamoli kada su zbivanja na kvantnoj razini u pitanju. Tu nam može donekle pomoći naš instrumentarij, aparatura skupa sa intepretacijama što ta opažanja do kojih nas dovode odnosno otkrića zapravo znače, a koja obavljamo putem uma kojim pokušavamo dokučiti ono što Greene naziva skrivenom stvarnošću. Inače je to cijeli taj koncept prilično blizak percepciji te nazovimo je tako prave skrivene stvarnosti na način kako to objašnjava princip holografije, a koja je kodirana na dvije dimenzije manje od ovog broja kojega mi svojim grubim alatima svijesti i spoznaje uočavamo oko sebe i prava je stvarnost zapravo informacijske prirode gdje neku vrstu projektora čine prirodni zakoni i pravila u svemiru.


  Što je ono bilo dalje? :) Ne izabiremo mi svojom voljom neku od tih mogućnosti kao onu u kojoj ćemo postojati nego samo uočavamo jednu od njih kao onu u kojoj postojimo. :) Ima li to neke stvarne veze sa našom voljom, teško je reći. Moguće i da ima, ali to mi se više čini kao filozofijsko nego znanstveno pitanje, ali i cijeli koncept multiversea mnogi smatraju više filozofijskim pitanjem nego znanstvenim sa čime se ja uopće ne slažem. Mislim da je multiverse jednostavno previše elegantna opcija pomoću koje možemo izbjeći ako ne sve a ono ogroman broj kontradikcija i nepoznanica koje jednostavno nestaju upotrebom multiversea, a možda i spoznati tu famoznu pravu ali od nas do sada ipak skrivenu stvarnost.


  Problem je prije svega dakle u našoj svijesti odnosno umu jer je svijest ionako samo dio uma, a to je bez obzira što predstavlja naš najbolji ipak previše grub alat da bi tu pravu, ali za nas i skrivenu stvarnost mogli neopsredno spoznati. Između ostalog i zato je multiverse tako privlačna opcija. Makar, mnogi su smatrali i kako će Riemannov model uključivanja četvrte dimenzije prostora, nakon čega bi slijedili modeli sa dodatnim dimenzijama, riješiti ili bar pojednostaviti mnoge probleme u teorijskoj fizici, ali to se baš i nije dogodilo, makar su početna obećanja bila vrlo privlačna i sve je stalo na špekulativnim modelima od kojih nije bilo velike koristi. No, živi bili pa vidjeli, dopustimo se iznenaditi mogućim iznenadnim napretkom u spoznaji.


  Problem s multiveresom je u tome što ga je jako teško dokazati. Nije potpuno jasno ni kako bi to trebalo učiniti, makar ima nekih prijedloga. Ključnu ulogu bi tu trebala odigrati gravitacija i to posebno onaj njen do sada nepoznati kvantni mehanizam bez kojega izgleda nema riješenja misterije uvjeta i singularnosti Velikog praska, ali to je već poznati sveti gral moderne fizike, kvatno dešifriranje Einsteinove Opće teorije relativnosti. Također bi određenu ulogu u kreiranju modela koji bi mogli dokazati realne učinke postojanja multiversa mogla odigrati inflacija odnosno ubrzano širenje svemira, ali o tome je još rano govoriti.


  Može li budućnost uzrokovati neke prošle odnosno sadašnje (grubo rečeno, jer se sadašnjost u fizikalnom smislu te riječ ionako svodi na Planckovo vrijeme) događaje? pa to se neprestano događa cijelo vrijeme. :) Uključujući tu sve moguće skokove kroz to isto vrijeme. :D Naime, sve budućnosti su po multiverse logici već određene, njihov broj je konačan, mada nezamislivo ogroman, i u njih su već uključene sa intepretacijom mnogostrukih povijesti sve moguće situacije i sve moguće staze gibanja čestica/valova pa tako i svih mogućih prividnih paradoksa koje uzrokuju vremenski skokovi u tkivu prostovremena. :) Samo je pitanje koju ćemo od tih budućnosti odnosno mogućih mi odnosno naša svijest uočiti kao onu u kojoj postojimo, a posjetimo se kako očito zbog grubosti vlastitog uma i svijesti kao dijela tog uma realno očito nismo u stanju uočiti više od jedne, a ostale doživljavamo kao skrivene. :) Možda i jeste "samo" filozofija, ali je, ako se mene pita riječ o vrlo privlačnoj filozofiji koja bi nam mogla objasniti puno toga, kao rukom odnijeti mnoge naše nedoumice i otvoriti mnoga do sada čvrsto zatvorena pa i zaključana vrata. :)


speare-shaker
avatar
metilda

Female
Posts : 7942
2015-10-10

Age : 81

Back to top Go down

Re: zanimljivi citati

Post by metilda on 4/12/2016, 14:16

Za svaki razgovor potrebno je iskreno i pošteno slušanje. Gotovo je nepristojno kad sugovornik primijeti da ga drugi ne sluša, da mu je dosadno, da spava, da ne pazi na njegove riječi. To zna i zaboljeti kad se radi o prijatelju, kad je riječ o važnim stvarima, kad se netko u povjerenju otkriva...
U svim situacijama razgovora potrebno je pošteno slušanje. Što čovjek pažljivije sluša, to bolje razumije, dublje se suživljava sa sugovornikom, više će čuti.
Koliko toga mi prečujemo, ne čujemo, ne želimo čuti, zaboravimo, krivo čujemo...

Sve je to razlog brojnih nesporazuma. Nije ni čudo da ljudi katkada vjeruju da je govor izvor nesporazuma, a ne zbližavanja i da je bolje šutjeti nego govoriti.

Govor je u svojoj biti ipak dar. Kroz pažljivo slušanje obogaćuje potpunijim darom osobe koje čujem. Kroz govor se osoba otkriva, objavljuje, povjerava, dariva. Vrlo je odgovorna stvar govoriti i slušati.

Zvjezdan Linić
avatar
metilda

Female
Posts : 7942
2015-10-10

Age : 81

Back to top Go down

Re: zanimljivi citati

Post by metilda on 4/12/2016, 14:17

Uloga jezika u ljudskom životu
 
 
Jednom zgodom su grčkog mudraca Ezopa upitali: »Što je najljepše na svijetu?« On je smjesta odgovorio:  »Jezik! Jer bez jezika ništa ne bi valjalo na ovome svijetu: ne bi bilo ni razgovora ni dogovora među ljudima, šaputanja među zaljubljenicima, molitve…pjesme, mogućnosti poučavanja…«
Kad su mu drugom zgodom postavili pitanje: »Što je najgore na ovome svijetu?«, on je ponovo odgovorio: »I opet jezik! Jer bez njega ne bi bilo ni svađanja ni vrijeđanja, ogovaranja, klevetanja i svega onoga što zlim jezikom počinimo.«
Uistinu, ljudska riječ je nešto fantastično, najčudesnije što nam je Bog darovao.
(Usp. Ph. BOSMANS, Liebe, 8 sl.)
Preko nje se susrećemo, priopćavamo jedni drugima, stvaramo zajedništvo. Ali, svima nam je jasno da riječ može postati i smrtonosno i ubitačno oružje. Biblija nam u više navrata na to svraća pozornost. Za tu knjigu ubijati jezikom nije ništa manji zločin nego ubijati nožem. Među ostalim izjavama tu čitamo i ovo:
»Udarac bičem ostavlja masnicu, udarac jezikom lomi kosti. Mnogi su pali od mača, ali ne toliki kao od jezika.« (Sirah 28,17-18)
Isti taj mudrac na drugom mjestu veli: »Prokleti bili došaptavači i klevetnici, jer uništiše mnoge koji su živjeli u miru!« (Sirah 28,13)
Od novozavjetnih pisaca na pogubnost zla jezika posebno se osvrće sv. Jakov. On u svojoj poslanici piše: »Pazite, kako mala vatra, a kako veliku šumu zapali! I jezik je vatra!...Pun je smrtonosnog otrova. Njim blagoslivljamo Gospodina i Oca, i njim proklinjemo ljude koji su stvoreni na sliku Božju.« (Jak 3, 6-9)
Jezikom, dakle, u par trenutaka možemo svesti na prah i pepeo ime i reputaciju jedne osobe. Koliko li će trajati godina dok šuma opet prozeleni? Narodna mudrost kaže: »Opekotina će zacijeliti, ali rana koju je ostavio zao jezik – nikada.«
 
Kada su jednom izrečene, riječi se više ne vraćaju…
A Isus sa svoje strane jasno i snažno daje do znanja »da će ljudi za svaku ispraznu riječ što je izreknu polagati račun na sudnji dan!« (Mt 12, 36) U tom kontekstu on izrijekom tvrdi da će se naše spasenje ili propast odlučiti na tome kako smo se služili jezikom: »Tvoje će te riječi opravdati; tvoje će te riječi osuditi« (Mt 12,37).
 
Nažalost, mi često zaboravljamo na ta biblijska upozorenja glede jezika. Naša nutarnja praznina je ispraznila i našu riječ.
Laž, pohlepa i mržnja prionule su uz riječ kao plijesan. U ime osme zapovijedi dužni smo ponovno podići cijenu riječi.
To je neizostavni uvjet istinskog očovječenja i skladnog ljudskog suživota.
 
 
 
Marijan Vugdelija - Božje zapovijedi: putokaz autentičnog življenja i danas?!
avatar
metilda

Female
Posts : 7942
2015-10-10

Age : 81

Back to top Go down

Re: zanimljivi citati

Post by metilda on 4/12/2016, 14:18

Riječi su bezvremene. Trebalo bi ih izgovarati ili pisati sa sviješću o njihovoj vječnosti.


Kahlil Gibran
avatar
metilda

Female
Posts : 7942
2015-10-10

Age : 81

Back to top Go down

Re: zanimljivi citati

Post by metilda on 4/12/2016, 14:21

Obećajemo da ćemo Ti ostati vjerni i iskreni štovatelji.
Vjerni dok budu žuborili potočići naši, šumile rijeke naše, dok se bude pjenilo sinje more naše.
Vjerni dok se budu zelenile livade naše, dok se budu zlatile njive naše, dok se budu sjenile tamne šume naše, dok bude mirisalo cvijeće domovine naše!
 
 
Bl. Alojzije Stepinac, 7. srpnja 1935.
avatar
metilda

Female
Posts : 7942
2015-10-10

Age : 81

Back to top Go down

Re: zanimljivi citati

Post by metilda on 4/12/2016, 14:30

Iz Isusovih usta izlazi izričaj o uvredi protiv Duha Svetoga: “Doista, kažem vam, sve će se oprostiti sinovima ljudskim, koliki god bili grijesi i hule kojima pohule. No, pohuli li tko na Duha Svetoga, nema oproštenja dovijeka; krivac je grijeha vječnoga” (Mk 3,28-30; usp. Mt 12,31-32;). Ovaj izričaj stoji u kontekstu govora o Belzebulu i upravljen je protiv onih koji su Isusa smatrali opsjednutim, odnosno koji su njegova čudesa smatrali djelima zloduha (tj. da su njegova djela đavolska). Isus je, naprotiv, uvjeren da izgoni đavle snagom Duha Božjega (usp. Mt 12,28). Hula, kletva ili pogrda protiv Duha Svetoga je, dakle, nepriznavanje da je Duh Sveti prisutan u Isusovu djelovanju, odnosno hula protiv Duha sastoji se u pripisivanju očitih dobrih Božjih djela zloduhu; to je znak svjesnoga i slobodnoga odupiranja obraćenju, što pak onemogućuje oproštenje (usp. Mt 23,13-39).
 
Str. 132
 
….
 
 
 
 
 
Budući da su biblijski i povijesno-dogmatski pojmovi u definiciji Presvetog Trojstva već poznati (barem bi trebali biti i to se pretpostavlja!), navest ćemo temeljne filozofske pojmove koji se u tom naučavanju rabe. Pri tome valja imati na umu da tim pojmovima treba pridijevati onaj smisao koji su im crkveni oci pridavali, kako ne bi došlo do zabune.
Jedinstvo u Bogu izražavaju pojmovi: bit (essentia), supstancija (substantia, ousia) i narav (natura, physis).
Trojstvo u Bogu izražavaju pojmovi: osoba (persona, prosopon), hipostaza (subsistentia, hipostasis). 
Essentia (bit) označava prvo unutrašnje počelo svake stvari, odnosno označava ono po čemu neko biće jest ono što jest, ili po čemu nešto jest to što jest (npr. čovještvo čovjeka, stolstvo stola…; po svojoj biti biće spada u neku vrstu bića, svoj rod).
Substantia (lat. sub-stare = stajati ispod; supstancija) je trajni i nepromjenjivi nositelj svih promjena u biću. Prema tome, moglo bi se reći da je supstancija isto što i bit, ali pod drugim vidom.
Natura (narav) je unutrašnje počelo svega djelovanja (dakle, supstancija promatrana dinamički, aktivno).
Ako se usporede ovi pojmovi, vidi se da su u jednom biću stvarno isto i bit i supstancija i narav, te da je među njima samo pojmovna razlika; jedna ista stvar je i principium essendi (počelo bivstvovanja), principium subsistendi (počelo bivstvovanja u sebi i za sebe) i principium agendi (počelo djelovanja).
Hipostaza (hipostasis) je konkretna ili prva supstancija, potpuna i sasvim svoja. Drugim riječima - subjekt, počelo koje djeluje (principium quod; sve drugo što hipostaza posjeduje i čime djeluje je principium quo).
Subsistentia je način bivstvovanja, svojstven hipostazi. Od XIII. st. skolastika tim izrazom imenuje onaj zadnji razlog po čemu je neka hipostaza osoba.
Persona je hipostaza razumne naravi. Prema tome, osoba treba biti konkretna ili prva supstancija (a to je jednako hipostazi), tj. da bivstvuje u sebi.
 
Suvremeno naučavanje i današnja teologija o Presvetom Trojstvu obilježeni su dvama usmjerenjima. S jedne strane, postoje različite koncepcije “socijalnog” učenja o Trojstvu koje, čini se, nastoje nadići teorijski govor o trinitarnim pojmovima i modelima koji su sami sebi cilj, a nisu povezani s konkretnom praksom. Ovdje se Božje Trojstvo gleda kao “otvoreno Trojstvo”, kao izvorni događaj objave upravljene ljudima, kako bi ih uvelo božansko zajedništvo ljubavi. Zajedništvo božanskih osoba smatra se “izvornim modelom” ili “idealom” koinonie (zajedništva) prema kojem je usmjerena ljudska povijest.
 
S druge strane, mnogi suvremeni teolozi govore o Božjem Trojstvu polazeći od trojstvene autokomunikacije u povijesti spasenja, u kojoj se Otac izriče (tj. objavljuje) po Sinu na konačan i nenadmašiv način, te se komunicira ljudima u Duhu Svetom. Drugim riječima, međusobno se usko povezuje učenje o Bogu kao vječnom trojstvenom biću, te njegovo milosno samoočitovanje u Isusu Kristu i davanje u Duhu Svetom. Ta činjenica, naravno, nije posebna novost u teologiji, ali puno jače je izražena i naglašena nego što je to bilo prije uobičajeno.
 
 
Str. 190
 
 
 
 Prof. dr. sc. Ivan KARLIĆ
avatar
metilda

Female
Posts : 7942
2015-10-10

Age : 81

Back to top Go down

Re: zanimljivi citati

Post by metilda on 4/12/2016, 14:39

Moći ljubiti ili uvid u Pavlovo poimanje slobode
 
 
Sloboda tvori srž čovjekova bića. A što je sloboda? Nemoguće nam je ovdje poiznabrajati brojna povijesna i sadašnja poimanja slobode. Ograničit ćemo se na shvaćanja slobode u suvremenog neurofiziologa Paula Chaucharda te na sliku slobode u suvremenog socijalnog psihologa Ericha Fromma. Spomenimo odmah da će njihova krajnja točka, unatoč različitom polazištu, biti neodjeljivost slobode i ljubavi.
 
Prije nego pristupimo razmatranju slobode u spomenutih psihologa ukazat ćemo, najkraće, na poimanje slobode u Pavla Taržanina, što ga nalazimo u Bibliji. Tema slobode jedna je od najpoglavitijih misli Pavlova opusa. Kao pripadnik farizejske struje Pavao je dobro poznavao židovski vjerski zakon i ropski ga obdržavao. Taj je zakon izvanjski određivao život Izraelca do sitnih pojedinosti. U Kristu je Pavao susreo osloboditelja od Zakona. Kao što se jednom sav založio za Zakon, tako se sada sav dao na navješćivanje kršćanske slobode: »Krist nas je za slobodu oslobodio… Vi ste, braćo, na slobodu pozvani« (Gal 5,1.13) – pisao je Galaćanima.
 
U Pavla se može jasno lučiti sloboda od i sloboda za. Sloboda od jest sloboda od Zakona kao izvanjske odrednice koja je sputavala svaku samoniklost te stotinama propisa zakivala sve životne situacije pobožnog Izraelca. Slobodaza jest u biti sloboda za ljubav. Biti slobodan znači biti sposoban ljubiti.
 
Namjesto slova došao je Duh: slovo je bilo norma djelovanja, a Duh je jedan kao počelo djelovanja. Slovo je određivalo život izvana, a Duh ga nadahnjuje iznutra. Duh je snaga – dynamis. On nadahnjuje i potiče slobodu. Zato Taržanin tvrdi: »Gdje je Duh Gospodnji, ondje je sloboda« (2 Kor 3, 17). U tom smislu Pavao nabraja plodove Duha, to jest plodove slobode: »ljubav, radost, mir, strpljivost, blagost, dobrota, vjernost, krotkost, uzdržljivost« (Gal 5,22). A po plodovima se prepoznaje što je što. Prvi plod Duha i pokazatelj slobode po Pavlu jest ljubav. Umjesto brojnih propisa i zakona dolazi samo jedan zakon, a to je ljubav, koji je ujedno puna sloboda: »Ljubavlju služite jedan drugomu, jer je sav Zakon ispunjen jednom jedinom zapovijedi: 'Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe!'« (Gal 5, 13-14)
 
Aurelije Augustin, genij kršćanstva, shvatio je srž slobode i znalački je izrazio riječima: »Ljubi i radi što hoćeš! – Ama et fac quid vis
 
 
Ivan Golub: Najprije čovjek; str. 9-10
avatar
metilda

Female
Posts : 7942
2015-10-10

Age : 81

Back to top Go down

Re: zanimljivi citati

Post by metilda on 4/12/2016, 15:01

Drugi


Tko je kriv? Kakvo pitanje: krivi su drugi! Drugi koji misle drukčije, koji drukčije vjeruju i drukčije žive. Svatko sam zna naravno bolje, čini bolje i jest bolji. Sjeda se na visoku sudačku stolicu i odozgor sudi: drugi su krivi.
Takav stav truje zajednički život ljudi, u javnosti jednako kao i u malom domu. Susrećemo taj stav kod muževa i žena, djece i učitelja, kod političara i novinara, u poduzećima i partijama, kod pojedinaca i čitavih naroda.
Ne budi toliko strog s drugima. Pokušaj zamisliti da bi se kod njih moglo naći i štogod dobra, i bit ćeš iznenađen što se sve tu nađe i da je drugi sigurno tako dobar kao i ti, možda i bolji.
Većina sudačkih stolica s kojih sudimo druge ima klimave noge: oholost, glupost, nepopustljivost i nemilosrdna bezdušnost. Naši stvarni i jedini suci bit će ljudi koji radi nas moradoše najviše oskudijevati, kojima smo najviše uskraćivali, najsiromašniji među nama koji su umrli od gladi i nedostatka ljubavi. Oni imaju pravo suditi.
 
Phil Bosmans: Jednostavno volim te
avatar
metilda

Female
Posts : 7942
2015-10-10

Age : 81

Back to top Go down

Re: zanimljivi citati

Post by metilda on 5/12/2016, 10:33

U Hrvatskoj je dugogodišnje ratovanje protiv Osmanlija dio Hrvata pretvorilo u
ratnike vješte gerilskom ratovanju lakoga konjaništva. Takvih početkom 17. stoljeća
nije bilo u zapadnoj Europi. Čak je i švedski kralj Gustav II. Adolf (1594.-1632.) u
vrijeme Tridesetogodišnjeg rata skratio svojim dragunima muskete ne bi li tako bio
u prednosti pred hrvatskim konjanicima. Svojevremeno ih je čak nazvao i „novim
plemenom đavola“. Tadašnji europski laki konjanik mogao se odrediti kao srednje
teški konjanik jer njegova oprema i izgled nisu bili jedino mjerilo, u obzir se uzimala
taktika i način ratovanja.
 
Stoga se hrvatski tip konjanika nije svrstao ni u jednu tada poznatu kategoriju i jednostavno je nazvan Hrvatom. Zbog toga je gotovo sve lako konjaništvo u službi Habsburgovaca nazvano Hrvatima, a gdjegdje i husarima.
Premda su neke konjaničke pukovnije, u kojima su većinom služili Poljaci ili Mađari, nazvane hrvatskima, pojam se, dakle, nije odnosio na identitet nego na tip konjanika.
 
Ti su ratnici bili naoružani vatrenim oružjem poput pištolja te su često nosili kratku
arkebuzu ili mušketu. Manji dio nosio je i kratko koplje, a osnovno hladno oružje za
blisku borbu bila je blago svinuta sablja, a katkad sjekira, bojni čekić ili mlat.20 Hrvatski
laki konjanici čuvali su krila većih vojnih postrojbi, prodirali u neprijateljsku
pozadinu, čarkali te pljačkali i zastrašivali stanovništvo. Zbog toga su došli na loš glas
koji se u sjevernoeuropskim protestantskim zemljama održao i do danas. Na europskim
bojištima širio se i glas o njihovoj neranjivosti te je ostalo zabilježeno da nema
smisla pucati u Hrvate jer im tanad ne može nauditi.
 
http://www.google.hr/url?sa=t&source=web&ct=res&cd=2&url=http%3A%2F%2Fhrcak.srce.hr%2Ffile%2F43829&ei=f9HNSrfkN5KcmAOD6aGGAw&rct=j&q=Borba+Hrvatah+u+tridesetogodi%C5%A1njem+ratu&usg=AFQjCNGIEWxjfS4SwgvOR052AdC3DBghQA
 
 
 
Pozivajući se na kategoriju definicije informacije i kategoriju filozofije povijesti pripominjem kako je tom uzrečicom (Bože čuvaj nas od kuge, gladi i Hrvata) moguće opravdati svaki zločin o kojem govori ova tema, od prvog do zadnjeg, četničkog, engleskog, partizanskog i ustaškog (poredano po abecednom redu). To je spirala kojom se spuštamo na sami početak ljudske povijesti, dolazimo do osnovnog pitanja i vraćamo na početak teme: odakle zlo i kako ga definirati.
Moj je odgovor na tragu propovijedi kardinala Bozanića:
 
Kada se iz osobnoga i društvenoga ozračja odstrani Bog i moralnost, oslonjena na opće dobro i dobro drugoga, kratak je put do želje za vladanjem nad drugima, do porobljavanja i iskorjenjivanja skupina ljudi, pa i čitavih naroda. Na temelju rasne ili klasne ideologije, na temelju diskriminacije nečijega podrijetla ili vjere, na temelju protuboštva koje ne prihvaća istinu da su svi ljudi Božja stvorenja jednakoga dostojanstva, ne može se graditi sreća pojedinca ni naroda.
 
http://www.glas-koncila.hr/rubrike_izdvojeno.html?news_ID=17472
 
Ovo je cijela kardinalova propovijed i meni zaista nije jasno što je sporno u njegovim riječima:
 
Upravo ovakva mjesta vape za mirom, opraštanjem i pomirenjem, ali i za spomenom. Vapaj je to za pravdom, jer govoriti o nepravdi i nevolji, znači govoriti o onoj nadi koja vjeruje u pravedniji svijet i teološko osmišljenje ljudske patnje. Čovjek je dužan priznati nepravedno nanesenu patnju kako bi sebi prokrčio put budućnosti.
Braćo i sestre, i nacizam i fašizam i komunizam su dio su hrvatske povijesti, jer je i hrvatsko pučanstvo tijekom dvadesetoga stoljeća pogodila tragedija koja je, po riječima sluge Božjega Ivana Pavla II, obilježena trima velikim zlima: fašizmom, nacizmom i komunizmom. Opravdavati jedan totalitarizam odnosno prikrivati i prešućivati nepravdu koju je nanio, znači unositi trajni nemir u društvo i javnost, jer i povijesna laž je zločin. Pitanja vezana uz Drugi svjetski rat i totalitarističke režime dvadesetog stoljeća neće prestati unositi nemir i neprijateljstva u naše društvo dokle god se istom mjerom ne odnosimo prema svim totalitarističkim režimima i dok istom mjerom ne bude zagarantiran spomen za sve žrtve.
Budući da ti nisi osoba koja olako postavlja pitanja i budući da razmišljaš o napisanim odgovorima, proširit ću razmišljanje na jednu pjesmu koja me zaokuplja ovih dana.
 
PROJEKTI
 
Mogli bismo napraviti dijete
I nedjeljom ga voditi u zoološki vrt.
Mogli bismo ga dočekati
Na izlazu iz škole.
Ono bi išlo otkrivajući
U procesiji oblaka
Čitavu predpovijest.
Mogli bismo s njime dočekivati rođendane.
Ali mi se ne bi sviđalo da mu na ulasku u pubertet
Kakvo antifašističko govno dade metak.
 
Cristina Peri Rossi


http://forum.net.hr/forums/p/249137/7141396.aspx#7141396
avatar
metilda

Female
Posts : 7942
2015-10-10

Age : 81

Back to top Go down

Re: zanimljivi citati

Post by metilda on 5/12/2016, 10:41

Bozanić ima svoj rezon koji ga vodi u tim osjetljivim stvarima,naime  komunistički je režim u cijelu priču uključio Crkve kao velikog krivca za dogođene zločine,i ne samo uključio već desetljećima javno moderirao o toj navodnoj krivnji,pa je i logično što je Bozanić nije suzdržan oko navođenja i tog aspekta demonske priče;osim toga Jasenovac,naimeslužbena  priča o njemu je odmah nakon rata poprimira smjer dvostruke demonizacije ustaša i Crkve:Oko ustaša i njihovih zločina nema ništa sporno ali drugi dio demonizacije je postao legitimacijsko sredstvo demonizacije Hrvata i Hrvatske koje je bilo zapravo propedeutika razaranje bilo kakve političke svijesti kod istih,što se uostalom ekspilciralo tokom cijelo poraća s kulminacijom naravno  u početku 90-ih godina.
To je duga priča koja ima svoju pretpovijest sve tamo od enciklika Mit Brenneder Sorge (1937) i Divini Redemptoris ( 1937) u kojiam tadašnji papa Pio XI sekplicitno osuđuje nacizam i komunizam,poslije,1939, mu se u tom nastojanju pridružuje i Pio XII s enciklikom Summi Pontificatus u kojoj se expresiss verbis osuđuje i antisemitizam.
U prilikama domaćim tim putem ide i Stepinac čije su propovijedi i javni nastupi( osude i prijekori) oko stvari stradanja Židova i Srba sasvim poznate i ne treba ih ponavljati,ali evo samo mali detalj: Stepinac šalje pismo Paveliću u kojemu osuđujje progone Židova i Srba,isto to pismo nosi kanonik Lončar i uručuje ga Paveliću,no par dana nakon toga donositelj pisma biva osuđen na smrt,to je kao poruka Stepincu,no čovjek se nije dao smesti i nastavio je tragom papinskih enciklika  kad su u pitanju ideologije,ovaj put nacistička:manje je poznato da su i partizanske radio stanice puštale neke Stepinčeve propovijedi kao uzorite. I svi franjevački provincijali su već u lipnju 1941 javno obznanili Uredbu u kojoj osuđuju zločine i naređuju svećenstvu da u nevolji pruži pomoć tim ljudima ( mostarski biskup Mišić).
Indikativno je da odmah na kraju rata komunisti ne osuđuju Stepinca,nuđaju ga raznim stvarima i ponudama da pređe na njhovu stranu i tek kad su vidjeli da je to nemoguće e tada kreće demonizacija i suđenje i sve ono što je  poslije išlo kao camera obscura komunističke propagande.
U svezi nejasnoća oko komunističkih žrtava,iz čega još uvijek nije isključen ni sam Jasenovac,zanimljivo je u knjizi Mirka Kovača " Pisanje ili nostalgija"pročitati poglavlje njegovih razgovora,prijateljskih, s Milovanom Đilasom u kojima taj mag ondašnjeg  komunizma kaže kako će otkriće istine o komunističkim zločinima " biti strašnije od otkrića koncentracijskih logora".
Pretpostavka je ,sasvim realna, da Bozanić nije neupućen u te mračne stvari.

metodolog


http://forum.net.hr/forums/p/249137/7125178.aspx#7125178
avatar
metilda

Female
Posts : 7942
2015-10-10

Age : 81

Back to top Go down

Re: zanimljivi citati

Post by metilda on 7/12/2016, 18:47

Ljevičari uporno pile po revizionizmu kao bauku kojega treba izbjeći,no stvari stoje  skroz drukčije,naime revizionizam je izvorno marksisktičko- komunistički pojam koji je i nastao u njihovim teorijskim i političkim frakcijskim borbama i kao takav nije upotrebljiv u normalnim diskursima:po njhovim mjerilima revizionizam je odstupanje od dogme revolucije i kao takav je i stigmatiziran.


preispitivanje i reinterpretacija su normalni način rada ljudskog uma


uma koji nije sjeban


metodolog
avatar
metilda

Female
Posts : 7942
2015-10-10

Age : 81

Back to top Go down

Re: zanimljivi citati

Post by metilda on 8/12/2016, 17:05

Crne jame...
 
 
možda je zanimljivo spomenuti kako Einstein dugo vremena uopće nije vjerovao u mogućnost da su crne jame stvarni objekti odnosno entiteti usprkos činjenici da je pretpostavka njihovog postojanja nastala kao nuspojava razmatranja mogućih posljedica njegove Opće teorije relativnosti. Valjda su bile preegzotične za njega. Imao je on i drugih čisto fizikalnih zabluda, da sad o tome posebno ne govorim (osim što ću spomenuti kako dugo nije prihvaćao Lemeitrovu hipotezu o prvobitnom atomu koja je kasnije prerasla u Teoriju velikog praska također nastalu na razmatranju posljedica Einsteinove OTR) tako da je zanimljivo kako se i najveći umovi mogu pošteno zeznuti čak i kad je njihovo vlastito područje odnosno struka u pitanju.I to čak na području jedne egzaktne znanosti kao što je fizika što nam onda postavlja obavezu preispitivanja doslovce svih autoriteta odnosno njihovog mišljenja i sposobnost ekspertize. No, danas imamo astronomijske dokaze o postojanju popriličnog broja crnih jama po svemiru (ne znam točan broj, a ne da mi se sad guglati, a uostalom se malo po malo i mijenja) koji su doduše indirektni, jer ništa ne izlazi iz crnih jama kada jednom pređe obzor događaja, pa ni svjetlost.


speare shaker
avatar
metilda

Female
Posts : 7942
2015-10-10

Age : 81

Back to top Go down

Re: zanimljivi citati

Post by metilda on 9/12/2016, 15:33

Tahioni....
 
tahioni i dalje ostaju jednako hipotetski. Rekao bih ni prva ni posljednja čestica koju je zatekla takva sudbina, no osobno smatram kako bi nam kvalitetnije tehnologije i veće energije (samo u Cernu nam slijedi prelazak od dosadašnjih 6-7 TeV na 13-14 TeV) mogle donijeti neke jasne novosti bilo u smislu afirmacije postojanja tih hipotetskih čestica bilo jasne negacije, kako se to primjerice dogodilo sa supersimetrijom u istom Cernu.
E sad mi se čini da je ovdje zgodno primjetiti kako se Hawking suprostavljao mogućnosti putovanja kroz vrijeme s argumentacijom kako će to prirodni zakoni već nekako onemogućiti, bez obzira što je i sam autor jednog od multiverse modela (Valna funkcija svemira) koji to ne samo najnormalnije dopuštaju nego bi se moglo reći da logički nameću kao neku vrstu imperativa. Otprilike kao što je Teorija velikog praska logički nematnula zaključak o neizbježnosti širenja svemira što je pokopalo manje više sve ideje o realnoj beskonačnosti istog i učvrstilo opći zaključak kako realne beskonačnosti uopće ne postoje i ne mogu postojati.Teško mi se oteti dojmu kako je i on poput Einsteina malo zabrijao u neke svoje filmove koje nemaju direktne veze sa znanošću samom i onda ih involvirao u vlastitu znanost. No, i znanstvenici su u konačnici samo ljudi. :)
No, kad spominjemo tahione čini mi se zgodno primjetiti kako su svi dosadašnji pokušaji dokazivanja postojanja čestica koji se kroz prostor šire brže od svjetlosti propali (uključujući tu i onaj nedavni u vezi neutrina kod kojega je razlog zabune bila neka vrsta tehničke pogreške), a koji bi u tom segmentu doveli u pitanje OTR, pa je to opravdan razloga za pesimizam po pitanju opažanja tahiona. Ne da se Einstein samo tako. :) I to usprkos nemalim vlastitim zabludama, koje je doduše uglavnom i priznao.

U konačnici i dalje ostaje onaj zaključak kako se doduše prostor sam može rastezati odnosno gibati bilo kojom brzinom pa i onom nadsvjetlosnom, ali nema načina da se bilo što, bilo koja čestica KROZ prostor giba brže od brzine svjetlosti (u vakuumu). Uostalom, pretpostavlja se kako je brzina uvijanja prostora (da sad ne uvodim prostorvrijeme) ispod obzora događaja crne jame većim dijelom do točke singularnosti nadsvjetlosna i to izlazi kao nužna posljedica upravo OTR-a. Eh, taj vražji Einstein. :)


speare-shaker
avatar
metilda

Female
Posts : 7942
2015-10-10

Age : 81

Back to top Go down

Re: zanimljivi citati

Post by metilda on 10/12/2016, 13:45

ako mislite da su moji citati predugi, pogledajte ove kapitalce   :D

http://forum.net.hr/forums/t/350044.aspx
avatar
metilda

Female
Posts : 7942
2015-10-10

Age : 81

Back to top Go down

Re: zanimljivi citati

Post by metilda on 11/12/2016, 21:48

 jokerman:

Naravno da je etiketiranje ostavština komunističkog totalitarnog režima gdje su se raznim
atributima častili politički neistomišljenici. Zašto danas riječi poput '' desničar'', '' patriota'' ili ''nacijonalist''
zvuče kao pogrde, a ne legitiman izbor načina političkog mišljenja, kao svugdje u zapadnim demokracijama. Zato što su razni orijunaši, tkz. progresivna ljevica, i ostala orijunaška bagra preuzela monopol nad javnim diskursom i medijima
namećući svoje standarde u onme što bi trebalo a što ne biti govor mržnje.
I ta tolerantna ljevica i pripadajuća joj intelektualna aparataura, da te Bog sačuva, skupina debila bez ikakve svjesnosti o nacijonalnim interesima, ne samo kod nas eno uzmite Češku kao primjer: za vrijeme precjedavanja njihove zemlje pri EU i njavljenog samita i dolaska Obame, socijaldemokrati  izglašavaju nepovjerenje vladi-e pa gdje to ima.
Zanimljiva je ta autodestruktivnost ljevice, kao da im u glavama još svira internacijonala a Hrvatsku tko hebe...
 


totenkopf
jako fino si se izrazio joker... 
ovo si jako dobro primijetio o autodestruktivnosti ljevice, kao jedan od najočitijih primjera možemo navesti adolfa hittlera, koji je, suočen sa neminovnim porazom, uradio sve da njemački narod nestane sa lica zemlje jer nije bio 'dovoljno jak da ga slijedi', a da se njemačka kao država vrati na razinu iz srednjeg vijeka, dakako da ni sebe nije poštedio na kraju...
to vjerojatno zahtijeva malo dublju, profesionalniju filozofsku analizu, ali ne mogu se oteti dojmu da je ta autodestrukcija ili samouništenje jednostavno ugrađeno u samome startu u 'ljevičarsko' razmišljanje svijeta koje je samo po sebi utopija, te kao takvo osuđeno u konačnici na neuspjeh, koji onda rađa frustraciju i napokon autodestrukciju...


http://forum.net.hr/forums/p/219914/6206631.aspx#6206631
avatar
metilda

Female
Posts : 7942
2015-10-10

Age : 81

Back to top Go down

Re: zanimljivi citati

Post by metilda on 11/12/2016, 21:53

zanimljivo je da su nestali svi jokermanovi postovi, osim ovako navedeni kao citati... sjećam se da je i Kicinjo stavio jedan njegov tekst na nekadašnji pdf Povijest ali ni tamo ga nema..nekome je očito smetao.... zbog sadržaja, naravno.. ako Kic otvara ovu moju temu.. imaš li ga negdje spremljenoga.. radi se o povijesti njegove obitelji.. izvrstan tekst.. jedan od jokermanovih najboljih...
avatar
metilda

Female
Posts : 7942
2015-10-10

Age : 81

Back to top Go down

Re: zanimljivi citati

Post by kic on 11/12/2016, 22:10


ne zanima me tko je dobio rat, ne zanimaju me zločini, rasistički zakoni protjerivanja i logori.
to su mrlje na zastavi svake suverene države.
ja ću reći iskreno, ... itd

?
avatar
kic
Admin

Male
Posts : 34812
2014-04-10


http://www.ex-iskon-pleme.com

Back to top Go down

Re: zanimljivi citati

Post by metilda on 11/12/2016, 22:15

@kic wrote:
ne zanima me tko je dobio rat, ne zanimaju me zločini, rasistički zakoni protjerivanja i logori.
to su mrlje na zastavi svake suverene države.
ja ću reći iskreno, ... itd

?

ti si jedan od rijetkih... pomalo čitajući forum malo tko je potpuno nezainteresiran za tu temu... uglavnom.. slažeš se s Gotovinom pa je to plus za tebe u mojim očima.. gledajmo budućnost...  cheers
avatar
metilda

Female
Posts : 7942
2015-10-10

Age : 81

Back to top Go down

Re: zanimljivi citati

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum