Svemir ima deset puta više galaktika nego što se dosad mislilo

Go down

Svemir ima deset puta više galaktika nego što se dosad mislilo Empty Svemir ima deset puta više galaktika nego što se dosad mislilo

Post by RayMabus on Fri 14 Oct - 9:53

SVEMIR ima oko 2000 milijarda galaktika, to jest "deset puta više" nego se dosad mislilo, ocjenjuju astronomi u studiji objavljenoj u četvrtak.
Astronomi su dosad mislili da svemir ima između 100 i 200 milijarda galaktika.
Tim profesora Christophera Conselicea sa sveučilišta u Nottinghamu, u Velikoj Britaniji, dugo je radio na podatcima dobivenim pomoću teleskopa Hublle koji su konstruirali NASA i Europska svemirska agencija, ali i drugih teleskopa.
Zatim su pomno izradili 3D snimke i metodom ekstrapolacije došli do broja galaktika u različitim razdobljima povijesti svemira.
Što su galaktike dalje, njihova svjetlost teže dopire do nas.

Moramo istražiti još 90 posto galaktika

Postojećim teleskopima može se promatrati tek 10 posto galaktika.
"Teško je shvatiti da u svemiru još moramo istražiti 90 posto galaktika", rekao je Christopher Conselice. "Tko zna što ćemo otkriti kada ih budemo mogli proučavati zahvaljujući novom naraštaju teleskopa?", upitao se u priopćenju objavljenom pošto je njegovo istraživanje izašlo u Astrophysical Journalu.
Astronomi su pomoću novih matematičkih modela zaključili koliko je "nevidljivih" galaktika koje su izvan domašaja teleskopa.
"Ovaj rad će se moći potvrditi tek kada budemo imali goleme teleskope pomoću kojih ćemo puno bolje vidjeti ta daleka područja", rekao je Francois Hammer, astronom u Pariškom opservatoriju i stručnjak za nastanak galaktika.
Europski južni opservatorij (ESO) u Čileu upravo gradi golemi europski teleskop E-ELT (European Extremely Large Telescope) kojega će primarno zrcalo biti promjera 39 m.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/svemir-ima-deset-puta-vise-galaktika-nego-sto-se-dosad-mislilo/925603.aspx
RayMabus
RayMabus

Posts : 87554
2014-04-11


Back to top Go down

Svemir ima deset puta više galaktika nego što se dosad mislilo Empty Re: Svemir ima deset puta više galaktika nego što se dosad mislilo

Post by Winter is coming on Fri 14 Oct - 14:44

Kinezi planiraju lansirati u orbitu Teleskop mocniji od Hubble teleskopa,to ce biti dzinovski iskorak u istrazivanju Svemira

_________________
И показа ми чисту реку воде живота, бистру као кристал, која излажаше од престола Божијег и Јагњетовог.
Winter is coming
Winter is coming

Male
Posts : 9181
2014-04-14


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum