GOT (to znači Igra Prijestolja)

Page 2 of 2 Previous  1, 2

Go down

Re: GOT (to znači Igra Prijestolja)

Post by Guest on 14/7/2016, 14:41

Odlomci iz knjige.

---

Ispocetka je pokusavao nabrajati protok dana, pamteci kada se budi, a kad spava, ali tu dolje san i java znaju se nekako stopiti jedni u druge. Snovi postaju poduke, poduke postaju snovi, zbivanja se odvijaju sva u isti mah ili se niti ne odvijaju. Je li on to ucinio ili je to samo sanjao?

"Tek se jedan covjek u tisucu rodi kao mjenjac koze," rece knez Brynden jednoga dana, nakon sto je Bran naucio letjeti, "a tek jedan mjenjac koze u tisucu moze biti vidovnjak."

"Mislio sam da su vidovnjaci carobnjaci djece", rece nato Bran. "Pjevaca, hocu reci."

"Na neki nacin. U onih koje nazivas djecom sume oci su zlacane poput sunca, ali svako se toliko, u mnogo, mnogo ljeta, medju njima rodi jedan ociju crvenih poput krvi, ili zelenih poput mahovine na stablu u srcu sume. Tim znamenjima bogovi obiljeze one koje su izabrali za primatelje dara. Izabranici nisu otporni, a malobrojne im godine na svijetu hitro prolete, jer svaka pjesma mora imati svoju protutezu. Ali nakon sto unidju u sumu, zadrze se u njoj prilicno dugo. Kroz tisucu godina, kroz stotinu koza, mudroscu dubokom poput korijenja davnasnjih stabala. Zelenvidovnjaci."

Branu to nije bilo jasno pa je priupitao Reedove.

"Volis li citati knjige, Brane?" upitao ga je nato Jojen.

"Neke knjige. Volim price o vojevanju. Moja sestra Sansa voli price o ljubakanju, ali te su mi glupe."

"Onaj koji cita prozivi tisucu zivota prije nego umre", rece Jojen. "Onaj koji nikad ne cita prozivi samo jedan. Pjevaci sume knjiga nisu imali. Ni tinte, ni pergamenta, ni pisana jezika. Umjesto njih, imali su drvece, nadasve usud-drvece. Nakon sto bi umrli, odlazili su u stabla, u krosnje, granje i korijenje, a drvece ih je pamtilo. Sve njihove pjesme i carolije, njihove povijesti i molitve, sve sto su o ovome svijetu znali. Mestri ce ti reci da je usud-drvece svetiste starih bogova. Pjevaci su uvjereni da je ono isto sto i stari bogovi. Nakon sto umru, pjevaci postaju dio tog obogotvorenja."

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: GOT (to znači Igra Prijestolja)

Post by Guest on 14/7/2016, 14:43

"Vrijeme je", rece knez Brynden.

Od necega u njegovu glasu ledeni srsi uspalucase Branu uz hrbat.

"Vrijeme za sto?"

"Za iduci korak. Nadici mijenjanje koze i nauciti sto znaci biti zelenvidovnjak."

"Drvece ce ga nauciti", rece Lisna. Ona pozva rukom i pridje im jos jedna bosonoga pjevacica, ona bijelih vlasi kojoj je Meera nadjenula ime Snjegokosa. U rukama je imala zdjelu od usud-drveta s 12 izrezbarenih lica, slicnih onima kakva nose drveca srca. U njoj je bila bijela pasta, gusta i teska, prosarana tamnocrvenim zilicama.

"Moras pojesti ovoga", rece Lisna. Ona pruzi Branu drvenu zlicu.

Djecak nesigurno u to pogleda. "Sto je to?"

"Pasta od sjemenja usud-drveca."

"Hocu li od ovoga postati zelenvidovnjak?"

"Od svoje si krvi zelenvidovnjak", rece knez Brynden. "Ovo ce pomoci da se razbude tvoji darovi i vjencat ce te s drvecem."

Pojeo je. Lisna mu dotakne ruku. "Drvece ce te poduciti. Drvece pamti."

"Sklopi oci", rece trooka vrana. "Navuci svoju kozu, onako kao kad se sjedinjujes s Ljetnikom. Samo, ovaj put umjesto u njega, udji u korijenje. Podji njime uvis, kroza zemlju, sve do drveca na brdu, i kazi mi sto vidis."

Bran sklopi oci i izvuce se iz vlastite koze. U korijenje, pomisli. U usud-drvece. Postani drvo. Na trenutak mu se pred ocima ukaze spilja u svojoj crnoj ovojnici, usi mu zacuju hukanje rijeke u dubini.

Zatim se u tren oka zatekne kod kuce.

Knez Eddard Stark sjedi na kamenu uz duboko crno jezerce u bozanskoj sumi, blijedo se korijenje drveta srca izvija oko njega poput cvornatih starackih ruku. Veliki mac Led lezi knezu Starku preko krila, a on mu nauljenom krpicom cisti sjecivo.

"Ostrozimlje", prosapce Bran.

Njegov otac podigne pogled. "Tko je to?", upita on, osvrnuvsi se ...

... a Bran ustraseno ustukne. Njegov otac, crno jezerce i bozanska suma izblijede i nestanu, a on se opet zatekne u spilji. Jedna baklja buknu pred njim.

"Kazi sto si vidio." Izdaleka Lisna izgleda kao djevojka, ne starija od Brana ili njegove sestre, ali izbliza djeluje daleko starije. Tvrdi da je dozivjela dvjesto godina.

Branu se grlo jako osusilo. Progutao je slinu. "Ostrozimlje. Bio sam opet u Ostrozimlju. Vidio sam oca. On nije mrtav, nije, vidio sam ga, opet je u Ostrozimlju, jos je ziv."

"Ne", rece Lisna. "On je pokojni, djecace. Ne nastoj ga prizvati iz smrti."

"Vidio sam ga." Bran je osjecao pritisak gruba drveta na jednom obrazu. "Cistio je Led."

"Vidio si sto ti se vidjeti htjelo. Srce ti cezne za ocem i domom pa si to ugledao. Covjek mora znati prije gledati prije nego sto se vidjenju moze ponadati", rece knez Brynden. "To sto ti vidje bijahu sjene minulih dana, Brane. Gledao si ocima drveta u vasoj bozanskoj sumi. Drvetu je vrijeme drugacije nego covjeku. Sunce, tlo i voda, to je ono sto usud-drvece shvaca, ne dane, godine i stoljeca. Ljudima je vrijeme rijeka. Zarobljeni smo u njenom toku, kuljamo iz proslosti u sadasnjost, uvijek u istom smjeru. Drugaciji su zivoti drveca. Ono se ukorijeni, izraste i umre na jednom mjestu i ta ga rijeka ne pomice. Hrast je zir, zir je hrast. A usud-drvo ... tisucu ljudskih godina tek mu je trenutak. I kroz takve dveri tebi se i meni pruza pogled u proslost."

"Ali," rece Bran, "on me cuo."

"Cuo je sapat u vjetru, susanj u krosnji. Ne mozes zboriti s njime..."

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: GOT (to znači Igra Prijestolja)

Post by Guest on 14/7/2016, 14:46

Ithildin wrote:Odlicna mi je ova nova teorija o Branu Starku kao Gospodaru svjetlosti. Sesta sezona otkrila nam je da se njegove moci daleko protezu nad mocima obicnog varga. Situacija s ocem i nesretnim Hodorom :-( ukazuje nam da je odgovoran za obrnutu uzrocnost (posljedice prethode uzrocima), no sto ako je on ucinio daleko vise od toga? Sto ako je on bio taj koji je saputao Ludom kralju o nadolazecoj opasnosti Bijelih hodaca? Sto ako je Mad King, govoreci "spalite ih sve", zapravo, mislio na hordu zombija? I sto ako Bran Stark nije sam Bran Graditelj koji je podigao Zid i ustanovio pravilo prema kojem "uvijek mora biti Stark u Winterfellu"?


Prebacilo stranicu..

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: GOT (to znači Igra Prijestolja)

Post by kic on 14/7/2016, 20:28

gdje je vremenska petlja, tu je i ligeja, zanimljivo skroz x)
avatar
kic
Admin

Male
Posts : 29922
2014-04-10


http://www.ex-iskon-pleme.com

Back to top Go down

Re: GOT (to znači Igra Prijestolja)

Post by Guest on 15/7/2016, 22:04

Lady_K wrote:gdje je vremenska petlja, tu je i ligeja, zanimljivo skroz x)

Pusti sad Ligeju, kako ti se čini ovo tumačenje o Branu kao "obećanom princu"?

Ovo s Gospodarom svjetlosti vrlo je spekulativno, a i pomalo zastrašujuće jer bi mogao biti, ovladavši elementima i služeći se njima kao medijem, i svi ostali bogovi postojećih religija..

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: GOT (to znači Igra Prijestolja)

Post by kic on 16/7/2016, 18:54

moram bit iskren da ne znam toliko o toj cijeloj priči :)
avatar
kic
Admin

Male
Posts : 29922
2014-04-10


http://www.ex-iskon-pleme.com

Back to top Go down

Re: GOT (to znači Igra Prijestolja)

Post by Guest on 7/8/2017, 19:59

13. epizoda Twin Peaksa nije mi ni upola bila zanimljiva kao 4. epizoda sedme sezone GOT-a. :-)

Dracarys!


Guest
Guest


Back to top Go down

Re: GOT (to znači Igra Prijestolja)

Post by Guest on 9/8/2017, 22:05

Dakle, obitelj Stark gotovo je na okupu. Prethodne dvije epizode vratile su Brana i Aryu u Winterfell. Jon Snow, pak, nije toga svjestan. Nalazi se u Dragonstonu i privolio je Dany da mu dopusti prikupiti crni opsidijan. Iako mu nije povjerovala u pricu o Bijelim hodacima, cini se da polako mijenja misljenje o tome. Naisli su na prastare crteze koji prikazuju Sumsku djecu i Prve ljude kako se bore protiv ledenobijelih bica, plavih ociju.


Guest
Guest


Back to top Go down

Re: GOT (to znači Igra Prijestolja)

Post by mativka on 9/8/2017, 22:09

Niste normalni, eto! :)
avatar
mativka

Posts : 4419
2014-04-17


Back to top Go down

Re: GOT (to znači Igra Prijestolja)

Post by Guest on 10/8/2017, 09:18

Tko to "mi" i zasto?

Knjige su daleko zanimljivije, s dosta magije, odnosno fantastike. Serija je svedena na politicke igrice, ubojstva i golotinju. Ipak, prati taj jedan Martinov uvid u ljudsku narav koja nije strogo odijeljena od tame.. Nema one naivne karakterizacije likova. Recimo, Cersei se moze uciniti kao nekakav monstrum, ali oduvijek je njena glavna motivacija bila ljubav prema vlastitoj djeci. Zanimljivo mi je da kod Martinovih prica, uvijek na kraju, imamo lost-lost situaciju, tako da ne sumnjam da ce GOT zavrsiti izazvavsi gorcinu fanova.

Usput, Bijeli hodaci nisu nekakvo ultimativno zlo ovog svijeta. Postoje sile/bica koja manipuliraju svima njima. Martin voli Lovecrafta. Vidimo odjeke Drevnih ("The Old Ones).


Guest
Guest


Back to top Go down

Re: GOT (to znači Igra Prijestolja)

Post by Guest on 16/8/2017, 11:22

Peta je epizoda iza nas, iako su "procurile" i ostale dvije. Vele da se ista stvar desila i s posljednje cetiri ep. TP-a. Svakako cu pokusati izbjegavati spoilere jer uzitak u gledanju omiljene serije (ili serija) jest i nagadjanje moguceg slijeda dogadjaja, motivacija likova kao i razvoj njihovih karaktera. Vezano uz ovo posljednje, lik Aryje Stark postao je suvise plosan, nelogican, silovit. Iako je Sansa dosad prednjacila u tome, od prethodne sezone, uocavamo lijepe pomake u njenom razvoju. Daje suvisle, razumne argumente, stalo joj je do ljudi i Sjevera, a unatoc intrigama Maloprstica, glavna joj je preokupacija briga oko hrane. Aryja bi, pak, skidala glave, odnosno, uvodila teror. Bah. Kakvo razocaranje. Nadam se da ce obje ubrzo shvatiti podle igrice gospodina opsjednutog familijom Stark i sprijeciti ga u daljnjim sebicnim potezima.

I Dany je poprilicno impulsivna. Svi zele Zeljezno prijestolje. Osim Jona Snowa koji, zapravo, ima na nj vise prava od bilo koga drugog. Cak i srebrnokose Dany, dugackih, predugackih titula. :) Majka zmajeva, ostala je ugodno iznenadjena Drogonovom reakcijom na kralja Sjevera. Vatrena bestijica osjetila je "krv Targaryena", a Tilly ce (Samova zenica), nesto kasnije, natuknuti, citajuci odlomak iz spisa jednog mestra koji je opsesivno zapisivao brojne detalje, kako su Jonovi roditelji zapravo bili vjencani (brak "vatre i leda"). Jasno, ovu poveznicu uocava samo gledateljstvo. I Bran. Vjerojatno ce mu on i otkriti pravu istinu o zataskavanom podrijetlu.

Dany je odlucila obustaviti napade na Cersei. Jon i ekipa odlaze s one strane Zida u potragu za Bijelim hodacem ne bi li kratkokosu kraljicu uvjerili o velikoj vojsci mrtvaca koja prijeti svima koji disu.


Guest
Guest


Back to top Go down

Re: GOT (to znači Igra Prijestolja)

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum