Demoni, đavoli, mračne sile, bla bla bla...

Page 1 of 16 1, 2, 3 ... 8 ... 16  Next

Go down

Demoni, đavoli, mračne sile, bla bla bla...

Post by Triny on 20/11/2014, 18:16

Evo na ovoj temi možemo stavljati primjere (navodnih) djelovanja mračnih sila da se malo zabavimo.
Kako se ja nikada nisam susrela s nečim sličnim, a u zadnje me vrijeme začuđuje poplava takvih tema i to iz crkvenih "službenih" krugova, koji su valjda , eto,
zaključili da je pravo vrijeme otkriti puku te strašne tajne do kojih su došli bogte pita otkud.


Last edited by Trinity on 20/11/2014, 18:22; edited 1 time in total

_________________
The world is perishing from an orgy of self-sacrificing.
avatar
Triny

Female
Posts : 11838
2014-04-17


Back to top Go down

Re: Demoni, đavoli, mračne sile, bla bla bla...

Post by Triny on 20/11/2014, 18:20

Pa evo "službenog" pojašnjenja uroka i sl. sa stranica bitno.net  :
Vrste urokâ - Razni pisci i egzorcisti, jednako kao i vračevi, poznaju razne vrste urokâ. Mi preuzimamo don Amorthovu, koji na temelju vlastitog iskustva uroke dijeli po načinu njihova djelovanja:
1. Uroci koji djeluju izravno – Djeluju preko hrane i pića. Sastojci koji se obično umiješaju u hranu ili piće su: menstrualna krv, mrtvačke kosti, srce neke životinje, razni prašci, posebne trave…, a uzrokuju karakterističnu bol u želucu.
2. Uroci koji djeluju neizravno – Djeluju putem transfera (nekog posrednika ili prijenosnika), ili preko nekog predmeta koji pripada osobi kojoj se želi naškoditi (preko fotografije, odjeće, njezinih stvari…). Ili se učine zlokobnima likovi koji predstavljaju tu osobu (lutke, životinje…) i njima se čine zle stvari kojima se želi napakostiti određenoj osobi (npr. zabadanjem iglica u glavu lutke ili životinje za vrijeme sotonskih obreda).
3. Uroci koji djeluju povezivanjem – Zaustavljaju razvoj pojedinih dijelova tijela ili mentalni razvoj (plod čega su smetnje u učenju, radu, ponašanju…). Drugi čîni idu za uništenjem nečijeg braka, za izazivanjem bolesti, neki i za uništenjem osobe. Čînima tzv. »crvene magije« želi se steći nečija ljubav.
* * *
Način djelovanja urokâ- Zavirimo li u djelo okultisitice D. Fortune, u njemu ćemo naći jedan opis napada crnog maga: »Želi li izvesti psihičko ubojstvo, strast za uništenjem mora preplaviti njegov duh. Želi li izvršiti psihičko silovanje, mora svoj duh napuniti pohotom i okrutnošću. Hladna žudnja za okrutnošću je osnova za uspjeh operacija ovakve vrste. Što se događa kad napadač ovako postupi? Pokrenut će zvona koja se nalaze u paklu. Odgovor neće izostati. Sva bića u čijoj prirodi titra isti ton odgovorit će na ovaj poziv – ‘Mračni Uriel i Azrael i Amon’ će doletjeti – i pridružiti se ovoj operaciji. Ali oni ne djeluju direktno na žrtvu, već preko operatora.« Spomenute magijske tehnike doista su opasne i mogu biti pogubne za onoga tko ih izvodi daleko više nego za samu žrtvu protiv koje su uperene.
Na temelju proučene literature, čini nam se da bi objašnjenje djelovanja urokâ trebalo tražiti na nekom od sljedeća tri načina, koji su i kombinirani:
1. Fizički – jakom koncentracijom negativnih misaonih energija (sudjeluju misao, riječ i energija);
2. Psihički – upotrebom raznih metoda izluđivanja žrtve i buđenja tzv. »magijske svijesti«, učinak čega je veliki strah. Žrtva stradava od straha prije negoli od snage urokâ, iako se kasnije sve pripisuje moći urokâ;
3. Duhovni – pokretanjem lavine paklenih sila.
* * *
Potencijalno ugrožene osobe.
Na uroke su prirodno imuni jedino sveci – kaže D. Fortune. Svetac, u kršćanskom smislu riječi, je čovjek koji se ravna po Božjim zapovijedima, kao što se suncokret okreće za Suncem. Biblija nam daje najpouzdaniji način zaštite od svih magijskih utjecaja, nebrojeno puta provjeren: »Gledaj! Danas preda te stavljam: život i sreću, smrt i nesreću. Ako poslušaš zapovijedi Jahve, Boga svoga, koje ti danas dajem – ako ih poslušaš ljubeći Jahvu, Boga svoga, hodeći njegovim putovima, vršeći njegove zapovijedi, njegove zakone i njegove uredbe, živjet ćeš… Ali ako se srce tvoje odvrati i ne poslušaš, nego zastraniš i budeš se klanjao drugim bogovima i njima iskazivao štovanje, ja vam danas izjavljujem da ćete zaista propasti…« (Pnz 30, 15-20) Propast pojedinaca ili cijele nacije počinje kršenjem Božjeg zakona. Grijehom čovjek Neprijatelju otvara vrata svoje duše. Upravo navedene riječi ključ su za izlazak iz labirinta urokâ.
>>>
Žrtve urokâ uzalud rasipaju svoje imanje na razne mage koji »skidaju uroke« (čitaj: prazne novčarke!) ovom ili onom tehnikom, čije cijene u nekim slučajevima nadmašuju tisuću i više eura, a eventualni učinci su samo privremenog karaktera. Žrtva upada u začarani labirint, koji je dovodi do gubitka veze sa stvarnošću, a nerijetko može završiti i na psihijatriji. Skidanje urokâ ne postiže se nikakvim tehnikama ni ritualima, nego isključivo obraćenjem živome Bogu i neopozivim odreknućem od svih grijeha i njegovog začetnika i vođe – Sotone.
>>>
Sigurno nije pretjerana izjava sv. Augustina, koji veli da kada bi Sotona dobio od Boga dopuštenje, »nitko od nas ne bi ostao na životu«. Najbolja i najsigurnija zaštita od urokâ je življenje u stanjumilosti, a to znači u stanju bez smrtnoga grijeha. A prvi preduvjet da bi se nekome moglo nauditi čaranjem jest stanje smrtnoga grijeha. Padom u grijeh čovjek se od pravoga Boga okreće i klanja se bogovima. Upada u idolopoklonstvo, praznovjerje, iracionalizam. Zajedno s grijehom đavao oduzima i onu nutarnju radost duše. Da bi mogao duši nauditi, đavao nastoji oduzeti radost. Protiv toga savjetuje nam sv. Pavao: »Radujte se u Gospodinu uvijek! Ponavljam: radujte se!« (Fil 4, 4)
Uroci i magija najrasprostranjeniji su u onim predjelima gdje je vjera u Krista najslabija. Gdje postoji živa vjera, tamo magija nema moć. Stoga je domet vračeva ograničen. Njihova se moć prostire samo nad onima nad kojima se već nadvilo prokletstvo, jer oni žive u grijehu i u sjeni smrtnoj. I kada se nad njima izvrše magijski rituali, oni samo izvode na vidljivu razinu posljedice prokletstava kojima je čovjek već bio zatočen, ali im nije pridavao nikakvu važnost i, eventualno, ubrzavaju njihove učinke. Usudili bismo se reći da magijski fenomeni (nesreće, bolesti nepoznatog uzroka, čudni miris, nepoznati glasovi…) koji prate osobe, mjesta i predmete zahvaćene čaranjem igraju onu ulogu koju bol igra u organizmu. Bol je indikator da s organizmom nešto nije u redu i diže uzbunu. Kada boli ne bi bilo, organizam bi i dalje bio u smrtnoj opasnosti uslijed povrede, samo ga nitko na to ne bi upozoravao. Isto je i s urocima. Ako se žrtva urokâ obrati za pomoć na pravo mjesto, uroci će imati i pozitivan, suprotan, učinak! Ali, ako se ona za pomoć obrati na adresu vračeva, učinak je, prije ili kasnije – poguban! Iznimke od ovog pravila su toliko rijetke da ih u ovom prikazu nećemo ni spominjati.
* * *
Koliko je Božji blagoslov moćniji od magijskog djelovanja priznaje i sam vrač Bileam, kojeg je naručio moapski kralj Balak da mu prokune izabrani Božji narod, kako bi ga mogao pobijediti. Kad Bileam spozna da Bog bdije nad tim narodom, reče Balaku: »Gatanja nema protiv Jakova, nit’ protiv Izraela vračanja… Kako mogu proklinjati koga Bog ne proklinje? Kako gromom udarati koga Jahve ne udara?« (Br 23, 8. 23) Svjestan nadmoći Božjeg blagoslova i starozavjetni kralj David moli blagoslov od Gospodina: »Zato se udostoj blagosloviti dom svoga sluge da ostane dovijeka pred tobom, jer kad ti, Jahve, blagosloviš, bit će blagoslovljen za svagda.« (1 Ljet 17, 27)
“Skidanje urokâ« - pružanje prve pomoći u slučaju napada urocima:
1) Odreknuće od svih zala, magije, okultizma, te s njima povezanih terapija i drugih izvora teškoga grijeha;
2) Dobra ispovijed i često (najmanje nedjeljno) pristupanje sv. misi, na kojoj je uvijek potrebno pričestiti se;
3) Od srca oprostiti osobi koja nam je nanijela zlo i moliti za nju;
4) Otkrivene magijske predmete poškropiti blagoslovljenom vodom i spaliti ih negdje na otvorenom, uz obveznu molitvu za vrijeme njihovog izgaranja. Predmete koji ne mogu sagorjeti, kao i pepeo sagorjelih predmeta, baciti u tekuću vodu, a ruke oprati u blagoslovljenoj vodi. Spomenute stvari nipošto ne bacati u zahod vlastite kuće;
5) U slučaju karakteristične boli u želucu prouzročene konzumiranjem hrane ili pića u kojima su bili pomiješani uroci, kao sredstvo zaštite neka osoba pije egzorciziranu vodu, egzorcizirano ulje ili egzorciziranu sol. Reakcija će biti izbacivanje istih, bilo fiziološkim putem, bilo povraćanjem.
Obratiti se za pomoć svećeniku radi dodatnih uputa ili egzorcistu u svrhu molitava oslobađanja!
Fra Josip Blažević

_________________
The world is perishing from an orgy of self-sacrificing.
avatar
Triny

Female
Posts : 11838
2014-04-17


Back to top Go down

Re: Demoni, đavoli, mračne sile, bla bla bla...

Post by Vegvísir on 20/11/2014, 19:02

Ovo bi mogla biti jako zabavna tema. cheers
Dalo bi se tu iskopati raznih narodnih vjerovanja...

Evo jedan zanimljiv tekst autorice Ane Tomičić Osvrt na članak „Porođajni demoni u vjerovanju našega naroda“ (Tihomira Đorđevića) objavljen u časopisu Ethnologica Dalmatica.

link na članak

Sažetak wrote:U članku Tihomira Đorđevića, «Porođajni demoni u vjerovanju našega naroda», nailazimo na spomen o brojnim vjerovanjima o porođajnim demonima na prostorima bivše Jugoslavije. Kroz osvrt na taj članak će se pokušati ukazati na zajedničko porijeklo tih vjerovanja a možda i uskih veza sa sličnim vjerovanjima u cijelom svijetu, koja bi sva potekla od postojanja drevnog ženskog božanstva starog koliko i neka hipotetski uvjetovana ljudska prakultura.

Ključne riječi: porođajni demoni; narodna vjerovanja; analogijska magija; Lilith; kulturološka razmjena

_________________
Words, words, words, words! You may as well listen to the birds.

The dreamer is still asleep.

Moon's milk spills from my unquiet skull and forms a white rainbow.
avatar
Vegvísir

Female
Posts : 10002
2014-04-15

Lokacija: : Other lives and greater times

Back to top Go down

Re: Demoni, đavoli, mračne sile, bla bla bla...

Post by Sefirot on 21/11/2014, 11:21

Trinity wrote:Pa evo "službenog" pojašnjenja uroka i sl. sa stranica bitno.net  :
Vrste urokâ - Razni pisci i egzorcisti, jednako kao i vračevi, poznaju razne vrste urokâ. Mi preuzimamo don Amorthovu, koji na temelju vlastitog iskustva uroke dijeli po načinu njihova djelovanja:
1. Uroci koji djeluju izravno – Djeluju preko hrane i pića. Sastojci koji se obično umiješaju u hranu ili piće su: menstrualna krv, mrtvačke kosti, srce neke životinje, razni prašci, posebne trave…, a uzrokuju karakterističnu bol u želucu.
2. Uroci koji djeluju neizravno – Djeluju putem transfera (nekog posrednika ili prijenosnika), ili preko nekog predmeta koji pripada osobi kojoj se želi naškoditi (preko fotografije, odjeće, njezinih stvari…). Ili se učine zlokobnima likovi koji predstavljaju tu osobu (lutke, životinje…) i njima se čine zle stvari kojima se želi napakostiti određenoj osobi (npr. zabadanjem iglica u glavu lutke ili životinje za vrijeme sotonskih obreda).
3. Uroci koji djeluju povezivanjem – Zaustavljaju razvoj pojedinih dijelova tijela ili mentalni razvoj (plod čega su smetnje u učenju, radu, ponašanju…). Drugi čîni idu za uništenjem nečijeg braka, za izazivanjem bolesti, neki i za uništenjem osobe. Čînima tzv. »crvene magije« želi se steći nečija ljubav.
* * *
Način djelovanja urokâ- Zavirimo li u djelo okultisitice D. Fortune, u njemu ćemo naći jedan opis napada crnog maga: »Želi li izvesti psihičko ubojstvo, strast za uništenjem mora preplaviti njegov duh. Želi li izvršiti psihičko silovanje, mora svoj duh napuniti pohotom i okrutnošću. Hladna žudnja za okrutnošću je osnova za uspjeh operacija ovakve vrste. Što se događa kad napadač ovako postupi? Pokrenut će zvona koja se nalaze u paklu. Odgovor neće izostati. Sva bića u čijoj prirodi titra isti ton odgovorit će na ovaj poziv – ‘Mračni Uriel i Azrael i Amon’ će doletjeti – i pridružiti se ovoj operaciji. Ali oni ne djeluju direktno na žrtvu, već preko operatora.« Spomenute magijske tehnike doista su opasne i mogu biti pogubne za onoga tko ih izvodi daleko više nego za samu žrtvu protiv koje su uperene.
Na temelju proučene literature, čini nam se da bi objašnjenje djelovanja urokâ trebalo tražiti na nekom od sljedeća tri načina, koji su i kombinirani:
1. Fizički – jakom koncentracijom negativnih misaonih energija (sudjeluju misao, riječ i energija);
2. Psihički – upotrebom raznih metoda izluđivanja žrtve i buđenja tzv. »magijske svijesti«, učinak čega je veliki strah. Žrtva stradava od straha prije negoli od snage urokâ, iako se kasnije sve pripisuje moći urokâ;
3. Duhovni – pokretanjem lavine paklenih sila.
* * *
Potencijalno ugrožene osobe.
Na uroke su prirodno imuni jedino sveci – kaže D. Fortune. Svetac, u kršćanskom smislu riječi, je čovjek koji se ravna po Božjim zapovijedima, kao što se suncokret okreće za Suncem. Biblija nam daje najpouzdaniji način zaštite od svih magijskih utjecaja, nebrojeno puta provjeren: »Gledaj! Danas preda te stavljam: život i sreću, smrt i nesreću. Ako poslušaš zapovijedi Jahve, Boga svoga, koje ti danas dajem – ako ih poslušaš ljubeći Jahvu, Boga svoga, hodeći njegovim putovima, vršeći njegove zapovijedi, njegove zakone i njegove uredbe, živjet ćeš… Ali ako se srce tvoje odvrati i ne poslušaš, nego zastraniš i budeš se klanjao drugim bogovima i njima iskazivao štovanje, ja vam danas izjavljujem da ćete zaista propasti…« (Pnz 30, 15-20) Propast pojedinaca ili cijele nacije počinje kršenjem Božjeg zakona. Grijehom čovjek Neprijatelju otvara vrata svoje duše. Upravo navedene riječi ključ su za izlazak iz labirinta urokâ.
>>>
Žrtve urokâ uzalud rasipaju svoje imanje na razne mage koji »skidaju uroke« (čitaj: prazne novčarke!) ovom ili onom tehnikom, čije cijene u nekim slučajevima nadmašuju tisuću i više eura, a eventualni učinci su samo privremenog karaktera. Žrtva upada u začarani labirint, koji je dovodi do gubitka veze sa stvarnošću, a nerijetko može završiti i na psihijatriji. Skidanje urokâ ne postiže se nikakvim tehnikama ni ritualima, nego isključivo obraćenjem živome Bogu i neopozivim odreknućem od svih grijeha i njegovog začetnika i vođe – Sotone.
>>>
Sigurno nije pretjerana izjava sv. Augustina, koji veli da kada bi Sotona dobio od Boga dopuštenje, »nitko od nas ne bi ostao na životu«. Najbolja i najsigurnija zaštita od urokâ je življenje u stanjumilosti, a to znači u stanju bez smrtnoga grijeha. A prvi preduvjet da bi se nekome moglo nauditi čaranjem jest stanje smrtnoga grijeha. Padom u grijeh čovjek se od pravoga Boga okreće i klanja se bogovima. Upada u idolopoklonstvo, praznovjerje, iracionalizam. Zajedno s grijehom đavao oduzima i onu nutarnju radost duše. Da bi mogao duši nauditi, đavao nastoji oduzeti radost. Protiv toga savjetuje nam sv. Pavao: »Radujte se u Gospodinu uvijek! Ponavljam: radujte se!« (Fil 4, 4)
Uroci i magija najrasprostranjeniji su u onim predjelima gdje je vjera u Krista najslabija. Gdje postoji živa vjera, tamo magija nema moć. Stoga je domet vračeva ograničen. Njihova se moć prostire samo nad onima nad kojima se već nadvilo prokletstvo, jer oni žive u grijehu i u sjeni smrtnoj. I kada se nad njima izvrše magijski rituali, oni samo izvode na vidljivu razinu posljedice prokletstava kojima je čovjek već bio zatočen, ali im nije pridavao nikakvu važnost i, eventualno, ubrzavaju njihove učinke. Usudili bismo se reći da magijski fenomeni (nesreće, bolesti nepoznatog uzroka, čudni miris, nepoznati glasovi…) koji prate osobe, mjesta i predmete zahvaćene čaranjem igraju onu ulogu koju bol igra u organizmu. Bol je indikator da s organizmom nešto nije u redu i diže uzbunu. Kada boli ne bi bilo, organizam bi i dalje bio u smrtnoj opasnosti uslijed povrede, samo ga nitko na to ne bi upozoravao. Isto je i s urocima. Ako se žrtva urokâ obrati za pomoć na pravo mjesto, uroci će imati i pozitivan, suprotan, učinak! Ali, ako se ona za pomoć obrati na adresu vračeva, učinak je, prije ili kasnije – poguban! Iznimke od ovog pravila su toliko rijetke da ih u ovom prikazu nećemo ni spominjati.
* * *
Koliko je Božji blagoslov moćniji od magijskog djelovanja priznaje i sam vrač Bileam, kojeg je naručio moapski kralj Balak da mu prokune izabrani Božji narod, kako bi ga mogao pobijediti. Kad Bileam spozna da Bog bdije nad tim narodom, reče Balaku: »Gatanja nema protiv Jakova, nit’ protiv Izraela vračanja… Kako mogu proklinjati koga Bog ne proklinje? Kako gromom udarati koga Jahve ne udara?« (Br 23, 8. 23) Svjestan nadmoći Božjeg blagoslova i starozavjetni kralj David moli blagoslov od Gospodina: »Zato se udostoj blagosloviti dom svoga sluge da ostane dovijeka pred tobom, jer kad ti, Jahve, blagosloviš, bit će blagoslovljen za svagda.« (1 Ljet 17, 27)
“Skidanje urokâ« - pružanje prve pomoći u slučaju napada urocima:
1) Odreknuće od svih zala, magije, okultizma, te s njima povezanih terapija i drugih izvora teškoga grijeha;
2) Dobra ispovijed i često (najmanje nedjeljno) pristupanje sv. misi, na kojoj je uvijek potrebno pričestiti se;
3) Od srca oprostiti osobi koja nam je nanijela zlo i moliti za nju;
4) Otkrivene magijske predmete poškropiti blagoslovljenom vodom i spaliti ih negdje na otvorenom, uz obveznu molitvu za vrijeme njihovog izgaranja. Predmete koji ne mogu sagorjeti, kao i pepeo sagorjelih predmeta, baciti u tekuću vodu, a ruke oprati u blagoslovljenoj vodi. Spomenute stvari nipošto ne bacati u zahod vlastite kuće;
5) U slučaju karakteristične boli u želucu prouzročene konzumiranjem hrane ili pića u kojima su bili pomiješani uroci, kao sredstvo zaštite neka osoba pije egzorciziranu vodu, egzorcizirano ulje ili egzorciziranu sol. Reakcija će biti izbacivanje istih, bilo fiziološkim putem, bilo povraćanjem.
Obratiti se za pomoć svećeniku radi dodatnih uputa ili egzorcistu u svrhu molitava oslobađanja!
Fra Josip Blažević

bitno.net i fra. J.Blažević hahahahahahahahahahahahahahahahahahaha to je kao da si rekla dnevno.hr i Zrinka K :D hahaha

_________________
Do what thou Wilt shall be the whole of the Law! Love is the Law, Love under Will

https://www.facebook.com/KrvavaPovijestCrkve?fref=ts

avatar
Sefirot

Male
Posts : 1898
2014-04-29

Lokacija: : Zagreb

Back to top Go down

Re: Demoni, đavoli, mračne sile, bla bla bla...

Post by Triny on 21/11/2014, 12:48

Jesi vidio , kad se time bavi baba Jaga iz Pripizdine Donje onda je to praznovjerje i bapska posla, a kad se toga dohvati neki fra , e onda je to (kvazi) teologija...

_________________
The world is perishing from an orgy of self-sacrificing.
avatar
Triny

Female
Posts : 11838
2014-04-17


Back to top Go down

Re: Demoni, đavoli, mračne sile, bla bla bla...

Post by Sefirot on 21/11/2014, 12:59

Trinity wrote:Jesi vidio , kad se time bavi baba Jaga iz Pripizdine Donje onda je to praznovjerje i bapska posla, a kad se toga dohvati neki fra , e onda je to (kvazi) teologija...

da, to je interesantno. No što se tiče razmatranja duhovnosti koja nije kršćanska, teško i vrlo rjetko neki teolog govori ozbiljno o tome... zaista sam rjetko naišao na takve...

_________________
Do what thou Wilt shall be the whole of the Law! Love is the Law, Love under Will

https://www.facebook.com/KrvavaPovijestCrkve?fref=ts

avatar
Sefirot

Male
Posts : 1898
2014-04-29

Lokacija: : Zagreb

Back to top Go down

Re: Demoni, đavoli, mračne sile, bla bla bla...

Post by Vegvísir on 21/11/2014, 14:45

Ima dosta takvih vjerovanja koja su bila duboko ukorijenjena u narodu. Bilo bi jako zanimljivo malo prokopati, pronaći ih, pokušati napraviti usporedbe s vjerovanjima koja su se javljala kod drugih naroda. Sigurno je dosta toga objavljivano i u etnološkim i antropološkim časopisima...

_________________
Words, words, words, words! You may as well listen to the birds.

The dreamer is still asleep.

Moon's milk spills from my unquiet skull and forms a white rainbow.
avatar
Vegvísir

Female
Posts : 10002
2014-04-15

Lokacija: : Other lives and greater times

Back to top Go down

Re: Demoni, đavoli, mračne sile, bla bla bla...

Post by Vegvísir on 21/11/2014, 14:48

Ili još bolje, kada bi se moglo otići u mjesta gdje su još uvijek zastupljena takva vjerovanja pa razgovarati s ljudima, prikupiti priče...

_________________
Words, words, words, words! You may as well listen to the birds.

The dreamer is still asleep.

Moon's milk spills from my unquiet skull and forms a white rainbow.
avatar
Vegvísir

Female
Posts : 10002
2014-04-15

Lokacija: : Other lives and greater times

Back to top Go down

Re: Demoni, đavoli, mračne sile, bla bla bla...

Post by Patriot_1 on 21/11/2014, 17:38

Bla Bla Bla znači po meni,,,ne postoje demoni,đavoli i mračne sile,,jel to hoćeš reći?
Ako je to "bla,bla,"onda ne postoje.Ma što Isus tvrdio!
avatar
Patriot_1

Posts : 2066
2014-04-30


Back to top Go down

Re: Demoni, đavoli, mračne sile, bla bla bla...

Post by Triny on 21/11/2014, 18:59

@Patriot wrote:Bla Bla Bla znači po meni,,,ne postoje demoni,đavoli i mračne sile,,jel to hoćeš reći?

Baš to, kvaziteologu iz Pripizdine Donje.
Ako je to "bla,bla,"onda ne postoje.Ma što Isus tvrdio!

Nadriteolozi nemaju pojma što je Isus tvrdio.
(sad slijede citati... :^0)

_________________
The world is perishing from an orgy of self-sacrificing.
avatar
Triny

Female
Posts : 11838
2014-04-17


Back to top Go down

Re: Demoni, đavoli, mračne sile, bla bla bla...

Post by Mad_Vlad on 22/11/2014, 05:06

Što se priče iz mog kraja ticaju uglavnom je većina iz Biblije.
Čaranje se zove copranje, vještice coprnice, vješci coprnjaki.
Demoni, đavoli sve spada pod istu riječ- vrag.
To su većinom stare babe govorile. A one čule od svojih, a dalje sve čuli od popova koji su time plašili narod.
Utuvljeno u glavu od katoličkih popova a ljudi pamte kako pamte.
Ak bi se tko nenormalno ponašao ili govorio, govorilo se da je vrag ušao u njega. Nije bilo nikakvih istjerivača neg bi ti rekli bježi dalje od takvih.
Isto tako, plašilo se s Bogom. Npr. "bu ti Bog kamen na glavu itil" ak lažeš. Ili "strela Božja vu te pukla", isto za laž. Ili " Bog te v šumu okrenul". :^0
Sjećam se, baba nas je znala plašit da se ne idemo kupat u Savi, da će nas pojest neka čudovišna riba, il slićno.
Baš se vidi relacija iz biblijskih priča kak su im to popovi utuvljivali u glave. 
Ono, klasičan način ispiranja mozga. Vjeruj samo što pop veli jer on kao zna, on je učeni gospodin.

Takvo je bilo misionarenje među našem narodu u stara vremena.
Više su plašili narod neg što su ga učili.

Svi su čuli za veliku Seljačku bunu, Šenoa ju je tak fino opisao. Bila je i u mom kraju, dolje ispod Zagreba. Nisu se ljudi bunili samo protiv velikaša nego i protiv popova. Svi su oni samo samo silom tražili a ništa ne davali osim ispiranja mozgova.

Rekao bih da tu treba tražiti moju kivnost na kršćanski nauk koja mnoge pati. Proučavanje judaizma samo je potpomoglo, taj izvorni bilijski nauk.
Judaizam otkriva istinu. Bar je meni otkrilo.
I ponosan sam braniti ga.
avatar
Mad_Vlad

Male
Posts : 1954
2014-05-02

Age : 53
Lokacija: : Calgary, Canada

Back to top Go down

Re: Demoni, đavoli, mračne sile, bla bla bla...

Post by Vegvísir on 22/11/2014, 08:36

Naletjela sam na zanimljiv sažetak jednog članka, nažalost nisam ga još uspjela pronaći za čitanje u cijelosti

'Dijete pred rajskim vratima” - narodna vjerovanja Južnih Slavena u nadnaravnu manifestaciju duša mrtve djece

Polonijo Ivana, Šešo Luka

Sažetak wrote:Duše mrtve djece koje se, prema vjerovanju, vraćaju na zemlju, a kojima smo se bavili u ovom radu, pripadaju skupini koju možemo nazvati “nadnaravna mrtva djeca” (Pentikäinen 1968: 57). Prema Pentikäinenu, pojam uključuje dva kriterija (koja nisu apsolutna) pa su tako nadnaravna mrtva djeca općenito empirička bića (drugim riječima, doživljavaju ih živi) odnosno djeca koja lutaju nakon smrti. Ona se također najčešće mogu opisati i kao “nevini mrtvi” čije vraćanje na zemlju nije kazna za nešto što su počinili za života (osim možda u slučaju kad se djetetu ne dozvoljava ulazak u raj jer je majci “priuštilo muke”).

Skupina uključuje, s jedne strane, “problematičnu” mrtvu djecu (ubijenu, pobačenu, nekrštenu), čija je nadnaravnost naglašena, ali i onu djecu koja se nakon smrti pojavljuju, naprimjer, majci u snu i govore joj da za njima ne tuguje. Ovakva djeca kojoj je svjesno onemogućen ulazak u zajednicu pripadaju u kategoriju onih nad kojima nisu izvršeni obredi povezani s krajnjim ostvarenjem njihovog prvog statusa. To su mrtvorođena djeca, djeca koja su umrla bez krštenja ili sličnih ceremonija, prerano rođena djeca koje ne uspiju preživjeti - drugim riječima, svi oni koji nikada nisu zapravo pripadali društvenoj skupini živih pa stoga neće imati ni odgovarajućeg statusa u zajednici mrtvih. U našoj tradiciji, duše nekrštene djece pri povratku na ovaj svijet, za vremena kojeg provode među ljudima tražeći spokoj, poprimaju različite oblike. Najčešće je to oblik malog djeteta (dečka) sa crvenom kapicom na glavi ili malog čovjeka koji hoda po šumama i oko crkve noseći malu svijeću, predstavljajući traganje za nečim izgubljenim, nečim bez čega duša/biće ne može naći spokoja. Duše nekrštene djece pretežno se javljaju u skupinama, ali mnogi slučajevi govore da su ih ljudi susretali i kao pojedince.

Brojni primjeri, koji se uglavnom tiču prostora izvan Hrvatske, duše mrtve djece spominju kao ptice i to najčešće crne, a koje se također javljaju u skupinama. Ponašanje bića nastalih od duša mrtve djece veoma varira. Komparacijom se može doći do pojedinih grupacija; u nekim slučajevima će čovjeka rastrgati, a u drugima će mu pomoći da ima dobar ulov ribe, donijet će mu blaga, itd. Većina bića se na neki određeni način glasa, javlja, plače. Čini se da je tome razlog što su ta bića u potrazi za vječnim mirom, pa glasajući na sebe svraćaju pozornost i traže neki oblik utjehe. Nerijetko je to zazivanje majke ili oca.

Također je zabilježeno da se ova bića u velikom broju slučajeva osvećuju. Napadaju nekog od svoje obitelji, najčešće onog koji je odgovoran za učinjenu im nepravdu (činjenicu da nisu kršteni), ili pak napadaju malu djecu, pogotovo nekrštenu. Smrt nekrštene djece nerijetko je povezana s fenomenom pobačaja i čedomorstva, koji se javljaju u gotovo svim kulturama i zajednicama, a čiji motivi variraju od onih vjerske ili društvene prirode do onih ekonomske ili pak osobne psihološke prirode. U svakom slučaju, sam čin čedomorstva i pobačaja povijesno je i kulturno specifičan. Kao što jasno prikazuje rad autorice Nelle Lonza, na našim je prostorima svakako vladala svijest o različitim okolnostima oko pobačaja i čedomorstva, pa su se tako i kazne razlikovale upravo prema tome da li je dijete kršteno ili nije. Drugim riječima, kao što se da naslutiti da je kazna za čedomorstvo bila teža od kazne za pobačaj, izvori (Lonza, 2001) ukazuju da je kazna za čedomorstvo bila teža ukoliko dijete nije bilo kršteno. Važnost obreda krštenja očituje se u folkloru cjelokupnog europskog kulturnog prostora.

Pritom ne treba zaboraviti da su specifični povijesni razvoji u Europi uvjetovali različite folklorne i religijske tradicije koje se tiču sudbine nekrštene djece u zagrobnom životu, obzirom na prevladavajući vjerski sustav svake pojedine regije (O’Connor, 1991; Pentikäinen, 1968). Stoga je status duša nekrštene djece, koji proizlazi iz nepravilnosti mrtvorodstva, odnosno, smrti djeteta prije inicijacije u ljudsku zajednicu, u pučkom vjerovanju pomalo zagonetan. Tako unatoč katoličkoj srednjovjekovnoj teologiji koja zagovara strogo uređeni zagrobni svijet, krajnji usud mrtve nekrštene djece u narodu ostaje nejasan, a vjerovanje da se duše nekrštene djece mogu vratiti ili prikazati nakon smrti javlja se diljem europskog tradicijskog prostora.


_________________
Words, words, words, words! You may as well listen to the birds.

The dreamer is still asleep.

Moon's milk spills from my unquiet skull and forms a white rainbow.
avatar
Vegvísir

Female
Posts : 10002
2014-04-15

Lokacija: : Other lives and greater times

Back to top Go down

Re: Demoni, đavoli, mračne sile, bla bla bla...

Post by Triny on 22/11/2014, 15:37

Vegvisir wrote:Evo jedan zanimljiv tekst autorice Ane Tomičić Osvrt na članak „Porođajni demoni u vjerovanju našega naroda“ (Tihomira Đorđevića) objavljen u časopisu Ethnologica Dalmatica. 

Pa evo malo odlomaka iz tog teksta :

Porođajni demoni i Lilith 
 Za početak, naglasimo samo da se ti demoni spominju 
gotovo isključivo u ženskom rodu. Istražujući ovu drevnu pojavu 
"demonske" žene, naišla sam na nevjerojatan broj grozomornih 
opisa koji su upravo savršeni za utkati ih u scenarij 
niskobudžetnog horor filma (imala sam ih prilike gledati nekoliko). 
Strah od nepoznatog u ljudima uvijek ima za težnju opisivati to 
što um ne poznaje, odnosno kroz atribute straha, jeze i užasa. To 
je naravno i podsjetnik o neosviještenosti arhetipa unutar 
vlastitog bića. Ali da li bi ta pojava mogla ukazati i na kulturološke 
kontakte i razmijene kroz povijest, na daleko sjećanje na neku 
zajedničku prakulturu? 
Boldala sam važno.

_________________
The world is perishing from an orgy of self-sacrificing.
avatar
Triny

Female
Posts : 11838
2014-04-17


Back to top Go down

Re: Demoni, đavoli, mračne sile, bla bla bla...

Post by Triny on 22/11/2014, 15:47Sad sam se sjetila da su ipak postojale te neke priče vezane baš uz malu djecu , kako sam ja rodila u Zagrebu , daleko od svih baba, mene nisu zakačile. :)
Znam da se "ne preporuča" , odnosno krivo se gleda ako kakva majka s novorođenim djetetom prošeta selom prije krštenja. Zašto ? Nemam pojma.
Isto tako, nije dobro dječji veš ostaviti da se suši vani preko noći. Opet ne znam zašto.
Al' eto nije dobro, a kako su majke osjetljive na svoju djecu, nije ih problem zastrašiti.

_________________
The world is perishing from an orgy of self-sacrificing.
avatar
Triny

Female
Posts : 11838
2014-04-17


Back to top Go down

Re: Demoni, đavoli, mračne sile, bla bla bla...

Post by Triny on 22/11/2014, 16:00

@Mad_Vlad wrote:To su većinom stare babe govorile. A one čule od svojih, a dalje sve čuli od popova koji su time plašili narod.

Da, bapska posla. Ali ja nikada na vjeronauku ili crkvi nisam čula nešto slično.
Na to se odmahivalo rukom i podsmjehivalo. 
I sada me strašno čudi kad te bapske priče čujem iz službenih crkvenih izvora.
Tko je tu lud? scratch

_________________
The world is perishing from an orgy of self-sacrificing.
avatar
Triny

Female
Posts : 11838
2014-04-17


Back to top Go down

Re: Demoni, đavoli, mračne sile, bla bla bla...

Post by Vegvísir on 22/11/2014, 16:17

Upravo to. Neznanje i strah od nepoznatog. :)

Kad ljudi nisu znali objasniti uobičajene pojave (primjerice, poput munja i gromova) to su pripisivali djelovanju bića s nadljudskim moćima. Kada nisu znali objasniti umiranje djece, to su pripisivali djelovanju demona. Na neki način su sebi morali objasniti što se zbiva. Ako nisu mogli objasniti, za njih je uzrok bio u onom nadljudskom.


Isto tako, iracionalna vjerovanja i obredi postaju smisleni tek u praksi, pogotovo u stresnim situacijama kao način nošenja s njima. Antropolog Malinowski je to prikazao u svom djelu Magija, znanost i religija na primjeru plemena Trobriandskog otočja i Papue Nove Gvineje čiji pripadnici  se bave ribolovom. Oni koji love u plitkim, mirnim vodama prije toga ne rade nikakve rituale dok oni koji pecaju u nepoznatim, dubokim i nemirnim vodama prije nego što se otisnu, imaju različite rituale u svrhu zaštite. 

To se javlja u brojnim kulturama... Zato sam gore i napisala da bi bilo jako zanmiljivo komparirati takva vjerovanja.  :D

_________________
Words, words, words, words! You may as well listen to the birds.

The dreamer is still asleep.

Moon's milk spills from my unquiet skull and forms a white rainbow.
avatar
Vegvísir

Female
Posts : 10002
2014-04-15

Lokacija: : Other lives and greater times

Back to top Go down

Re: Demoni, đavoli, mračne sile, bla bla bla...

Post by RobinUd on 23/11/2014, 01:19

@Vegvísir wrote:Upravo to. Neznanje i strah od nepoznatog. :)

Pa sta je Krscanstvo, nego praznovjerje ?? Malo jaca ekipa, s malo vise (i drzavnog) utjecaja. No nista drugo nego praznovjerje.
avatar
RobinUd

Male
Posts : 7
2014-04-30


Back to top Go down

Re: Demoni, đavoli, mračne sile, bla bla bla...

Post by Triny on 23/11/2014, 18:47

Vegvisir wrote:Upravo to. Neznanje i strah od nepoznatog. 

Kad ljudi nisu znali objasniti uobičajene pojave (primjerice, poput munja i gromova) to su pripisivali djelovanju bića s nadljudskim moćima. Kada nisu znali objasniti umiranje djece, to su pripisivali djelovanju demona. Na neki način su sebi morali objasniti što se zbiva. Ako nisu mogli objasniti, za njih je uzrok bio u onom nadljudskom. 

Sreća pa ima onih koji nisu stali na tome pa su išli istraživati što se krije iza tih "neobjašnjivih" pojava.

_________________
The world is perishing from an orgy of self-sacrificing.
avatar
Triny

Female
Posts : 11838
2014-04-17


Back to top Go down

Re: Demoni, đavoli, mračne sile, bla bla bla...

Post by Mad_Vlad on 23/11/2014, 23:41

Trinity wrote:
@Mad_Vlad wrote:To su većinom stare babe govorile. A one čule od svojih, a dalje sve čuli od popova koji su time plašili narod.

Da, bapska posla. Ali ja nikada na vjeronauku ili crkvi nisam čula nešto slično.
Na to se odmahivalo rukom i podsmjehivalo. 
I sada me strašno čudi kad te bapske priče čujem iz službenih crkvenih izvora.
Tko je tu lud? scratch
Nisam ni ja na vjeronauku. Nova vremena, nove metode.
avatar
Mad_Vlad

Male
Posts : 1954
2014-05-02

Age : 53
Lokacija: : Calgary, Canada

Back to top Go down

Re: Demoni, đavoli, mračne sile, bla bla bla...

Post by Triny on 24/11/2014, 06:30

Nova vremena, srednjevjekovne metode... bash

_________________
The world is perishing from an orgy of self-sacrificing.
avatar
Triny

Female
Posts : 11838
2014-04-17


Back to top Go down

Re: Demoni, đavoli, mračne sile, bla bla bla...

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 16 1, 2, 3 ... 8 ... 16  Next

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum